Türkiye'nin "ayak profili" belirleniyor

Ayakkabı üreticileri için ülkemizdeki ayak profili belirlenmiş olacak. Düz tabanlılığın hangi durumlarda sorun oluşturacağına dair ön veriler elde edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - İstanbul Fatih Üniversitesi'nde yürütülen "Türkiye'nin Ayak Profilinin Belirlenmesi" projesi çerçevesinde 3 bin kişiye ulaşılarak "ayak profili havuzu" oluşturulması hedefleniyor.

Fatih Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Dalkılınç, ayak sağlığının son derece önemli bir konu olduğunu söyledi. Dalkılınç, ayak sağlığına zamanında ve doğru yaklaşımda bulunmanın diz, kalça ve bel bölgesinde görülecek problemleri önlediğini belirtti.

Ayak duruşunun doğru şekilde değerlendirilmesini sağlayacak yeni bir yöntemin Türkçe versiyonunu hazırlamayı hedeflediklerine işaret eden Dalkılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu doğrultuda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizyoterapi Araştırmalar Kulübümüz 'Türkiye'nin Ayak Profilinin Belirlenmesi' projesini başlattı. Proje kapsamında şimdiye kadar bine yakın vaka taradık. Üniversitemiz bünyesinde belirli gün ve saatlerde okullar, kurumlar ve direk başvuruda bulunan kişileri ücretsiz tarıyoruz."

Dalkılınç, tarama sonuçlarını kişilere ve ailelere raporla bildirdiklerini belirtti. İhtiyaç duyan kişilere egzersiz programı, gerekli vakalarda tabanlık ve doğru ayakkabı önerileri sunduklarını, ileri vakaları ise ortopedi uzmanlarına yönlendirdiklerini ifade eden Dalkılınç, çalışmalarını "Siz Hala Ayağınızla Tanışmadınız mı?" sloganıyla yürüttüklerini kaydetti.

Ayak taraması için kendilerine başvuran kreş, ana okulu ve okulları randevu sistemi ile üniversitelerinin polikliniğine davet ettiklerini anlatan Dalkılınç, tarama sırasında İngiltere'de geliştirilmiş olan "Ayak Postür İndeksi"nin Türkçe versiyonunu kullandıklarını ifade etti.

Dalkılınç, çalışma çerçevesinde ayağın fotoğraflarının çekildiğini ve bazı kemik noktaları elleriyle kontrol ettiklerini bildirdi.

Ayakkabı üreticileri de faydalanacak

Çalışmanın 3-75 yaş aralığındaki herkesi kapsadığını, Türkiye'nin farklı illerinden de veri toplayacaklarını bildiren Dalkılınç, yıl sonuna kadar 3 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Dalkılınç, proje sonunda ayak sağlığı konusunda araştırma yapan bilim insanlarına kaynaklık edecek bir veri havuzu da oluşturulacağını belirterek, "Ayakkabı üreticileri için ülkemizdeki ayak profili belirlenmiş olacak. Düz tabanlılığın hangi durumlarda sorun oluşturacağına dair ön veriler elde edilecek" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir