Uğur Mumcu törenlerle anıldı

16 yıl önce suikast sonucu yaşamını yitiren Mumcu, evinin önünde ve kabri başında düzenlenen törenlerle anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gazeteci Uğur Mumcu, 16 yıl önce bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği evinin önünde ve kabri başında düzenlenen törenlerle anıldı.

Uğur Mumcu'nun Sokağı'ndaki törene katılan sevenleri ellerinde fotoğrafları ve karanfillerle "Atatürk gençliği görev başında", "Ya İstiklal ya ölüm tam bağımsız Türkiye", "Atatürk gençliği görev başında", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" şeklinde slogan attılar. Katılımcılar ellerinde ""Ergenekon tertibinizden ve tutuklamalarınızdan korkmuyoruz. Çünkü biz Uğur Mumcuyuz", "Cumhuriyetin bekçileriyiz" yazılı dövizler taşıdılar.

Törene, Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu; CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreteri Önder Sav, Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile bazı milletvekilleri, değişik sivil toplum örgütü temsilcileri ile İşçi Partililer, Cumhuriyet okurları ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri katıldı.

Ankara Çoksesli Müzik Derneği Çocuk Korosu'nun konserinin ardından, Güldal Mumcu ve Özge Mumcu, Uğur Mumcu Anıtı'na çiçek, mum ve nar bıraktı. Daha sonra Uğur Mumcu ve suikastlar sonucu hayatını kaybeden tüm aydınların anısına saygı duruşu yapıldı.

Kabri başında tören

Daha sonra Uğur Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında tören düzenlendi. Buradaki törene eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ve vatandaşlar katıldı.

Özok, gazetecilere yaptığı açıklamada, "çok önemli bir süreçten geçildiğini" ifade ederek,"Ama ben şuna inanıyorum demokrasi kolay bir şey değil. Bunu ülkemizde yerleştireceğiz, bütün kurum ve kurallarıyla hukuk devletini yerleştireceğiz" diye konuştu. Bunun için büyük bir mücadelenin gerektiğini anlatan Özok, sadece kamu görevlileri ya da sivil toplum örgüt temsilcilerinin değil, bütün halkın, bilinçli yurttaşların tamamının bu sürece katkı vermesi gerektiğini söyledi.

Özok, "Hiç umutsuz değiliz. Gelecek günlerin Türkiye için çok daha iyi olacağını, yarınların daha iyi olacağına inanıyoruz. Kuşkusuz kolay değil, toplumların yaşamında bu tür olayları aşmak. Ama biz Anadolu insanına, bu toprakların insanına güveniyoruz. bu karanlık günlere rağmen Türkiye aydınlığı yakalayacak. Uğur Mumcuların ruhları da şad olacak, mutlu olacaklar" diye konuştu.

Cebece Asri Mezarlığı'ndaki törende Güldal Mumcu, Özge Mumcu ve Önder Sav, Mumcu'nun kabrine kırmızı karanfiller, törene katılan vatandaşlar da Cumhuriyet Gazetesi ve Atatürk resmi bıraktılar.

Mumcu'nun Harbiye'deki anıtı önünde tören

Gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 16. yılında Harbiye'deki anıtı önünde törenle anıldı. CHP İstanbul İl Başkanlığınca düzenlenen etkinlik için Şişli Camisi önünde toplanan partililer, ellerindeki pankartlar, karanfiller ve Uğur Mumcu'nun fotoğrafıyla Harbiye'ye kadar yürüdü.

Uğur Mumcu Anıtı'na gelen partililer, karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundular. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, burada yaptığı konuşmada, uzun zaman geçmesine rağmen Uğur Mumcu'nun katillerinin bulunamadığını söyledi.

Özyürek, Uğur Mumcu'nun mücadelesinin esasının, Cumhuriyeti, laikliği, demokrasiyi ve özgürlüğü savunmak olduğunu ifade ederek, şu görüşleri savundu:

"Uğur Mumcu'yu katledenler, demokrasiye karşı olanlardı ve laik düzene karşı olanlardı. Şimdi Uğur Mumcu'nun düşüncelerini, aydınlık görüşlerini savunanlar, sözde Ergenekon davasının sanıkları haline getirildiler.

Bir Uğur Mumcu'nun mücadelesine bakınız, bir de savcılardan aldıkları belgeleri büyük bir gazetecilik olayıymış gibi sunan gazetecilere. Herhalde Uğur Mumcu yaşamış olsaydı 'Ben gazeteciyim, ben yazarım' demekten utanırdı. Ne yazık ki şerefli Türk basınını o hale getirmişlerdir."

Törene, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, milletvekilleri Sacit Yıldız ve Çetin Soysal ile partililer katıldı.

"Meşale gibi ortalığı aydınlatan 'Mumları' birer birer söndürmeye başladılar"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Uğur Mumcu cinayetinin 24 Ocak 1993'ten bu yana ne yazık ki bütün bağlantılarıyla aydınlatılamadığını" kaydetti.  Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, bombalı suikast sonucu yaşamını yitirmesinin 16. yılında Uğur Mumcu'yu bir kez daha hasretle andıklarını belirtti.

Mumcu'nun, "Türkiye'de yıllar önce planlı bir politikanın adım adım uygulamaya geçildiğini ilk söyleyenler arasında olduğunu", "Susurluk'u, tarikat, rabıta ve yolsuzlukları ortaya çıkardığını" ifade eden Çelebi, Mumcu'nun işaret ettiği tehlikelerin birer birer yaşamda insanların karşısına dikildiğini kaydetti.

Çelebi, "Türkiye'de aydınlıktan gözleri kamaşanların, ülkeyi koyu karanlıklarına hapsetmek için karanlığın ortasında bir meşale gibi ortalığı aydınlatan 'mumları' birer birer söndürmeye başladıklarını" belirtti.

Uğur Mumcu'nun katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçtiğini anımsatan Çelebi, açıklamasında şunlara yer verdi: 

"24 Ocak 1993'ten bu yana, ne yazık ki, bu cinayet bütün bağlantılarıyla aydınlatılamadı ama 16 yıl önce Uğur Mumcu'yu uğurlayan yüz binler, bu oyunun tutmayacağına, özgür ve demokratik bir ülkede bir arada yaşamaya devam edeceklerine yürekten inanıyorlar. Ülkemizin üzerindeki bu karanlık ablukanın uzak olmayan bir gün mutlaka dağıtılacağı umudunu biz de yüreğimizde koruyor, yaşam tarzıyla, yazdıklarıyla halkını aydınlatan, karanlık ilişkilerin arka planını yansıtmaktan canı pahasına çekinmeyen yürekli insan Uğur Mumcu'yu saygıyla anıyoruz."