Ülkenin küçüklüğü, kontrol mekanizmasını etkinleştiriyor

Kuveyt'te Türk olmak-3

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Kuveyt'in toplam üç milyona yakın nüfusunun ancak bir milyonu kendi halkından oluşuyor. Burada yaşayan Türk toplumuna baktığımızda, ağırlıklı olarak üç meslek grubunu görüyoruz:

- Erkek ve bayan kuaförleri,

- Oto sanayiide çalışanlar

- Tır şoförleri.

Kuveyt'te eğitime verilen önem çok yüksek düzeyde olduğu için, ağırlıklı olarak Amerikan, İngiliz ve Avustralya üniversitelerini görüyorsunuz. Bu üniversitelerde de farklı bölümlerde uzun yıllardır çalışan birçok Türk öğretim görevlisi var.

Özel sektörde Avrupa ve Amerika'dan da isimlerini duyduğumuz bir çok şirket yabancılara çok değişik iş olanakları sunuyor. Bu kapsamda Kuveyt'te ana dil Arapça bile olsa, öncelikle İngilizce bilmek gerekiyor. Kuveyt, dünyanın en büyük petrol rafinelerinden birine sahip olduğu için petrol sektörü öne çıkıyor. Daha sonra ise teknoloji, perakende, satış ve pazarlama gibi alanlarda faaliyetlerin olduğu görülüyor. Kuveyt'te en göze çarpan alanlardan birisi de gıda/yiyecek ve içecek sektörü. Bu nedenle, dünyanın en bilinen restoranlarının yemeklerini tatma olanağınız oluyor.

Kuveyt ile ilgili bilgi edinmek isteyenler için öneriler...

Kuveyt'le ilgili değişik konularda araştırma yapmak isteyenlere www.musavirlikler.gov.tr adresini kullanmalarını tavsiye ederim. Kuveyt başlığı altından girildiği zaman, Kuveyt Ticaret Müşavirliği'nin sayfasına ulaşılabilirsiniz. Bu sayfada sadece Türkler'e yönelik değil, aynı zamanda Kuveytliler'e yönelik çok faydalı bilgiler mevcut. Kuveyt Resmi Gazetesi ekinde yer alan ihale bülteninin İngilizce metni düzenli olarak yine burada yayınlanıyor.

Bir başka web sayfası www.dtm.gov.tr. Bu sayfada linki bulunan "Dış Talepler Bülteni" aracılığıyla dış ticaret firmalarımıza yönelik duyurular yapılıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan firmalarımıza yapılan ithalat, ihracat ve işbirliği talepleri bu bültende yayınlanıyor.

İhracatçı birliği kayıt nosu ve vergi sicil numarası girilmek suretiyle http://www.dtm.gov.tr/dtmdistalep/login.cfm sayfasına giriş yapılabiliyor. Kuveytli firmalar tarafından yapılan tüm ithal talepleri ve zaman zaman olan ihracat talepleri bu sayfaya giriliyor. Aynı zamanda Kuveytli firmalar ya da işadamlarının Türk firmalarıyla çalışma yönündeki isteklerine, işbirliği taleplerine yine bu sayfadan ulaşılması mümkün.

Kuveytte okunan gazeteler sayesinde bölgenin nabzını yoklamak ve iş

ilanlarına bakmak faydalı olabilir:

www.arabtimesonline.com

www.kuwaittimes.net

www.entrepreneur.com

www.monstergulf.com

www.thebanker.com

www.gulfbusiness.com

www.capital-me.com

www.gmr-online.com

Ayrıca bölgeye gelmek isteyen ve iş imkanlarına bakan tüm yabancılar

aşağıdaki web adreslerini kullanıyorlar:

www.learn4good.com

www.4icj.com/kw

www.gulftalent.com

www.escapeartist.com

www.bayt.com

www.kuwaitrec.com

www.q8-job.com

www.sea-job.com

www.go4constructionjobs.com

http://e-kuwait.ws/kuwaitiah/index.php

Web adreslerinden yararlanıp başvuru yapabileceğiniz şirketler:

www.alghanim.com

www.sultancenter.com

www.agility.com

www.wataniya.com

Türkiye'de standart çalışan biri, dünyanın öbür ucunda bile başarılı olabilir

Bu hafta size tanıtmak istediğim isimlerden biri Semih Özer: 1975 Bursa doğumlu Özer, Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra, o zamanki adıyla Telsim AŞ'de göreve başlamış. Beş yıl süren çalışma süreci sonrası, yurtdışında sözleşmeli olarak çalışmaya başlamış. Kuveyt'e gelinceye kadar Ukrayna, İran, Pakistan ve Avusturya'da çalışmış. 2006 yılının Kasım ayında yine sözleşmeli olarak Motorola'da göreve başlamış. Birbuçuk yıl çalıştıktan sonra piyasalardaki olası düşüşü gözönüne alarak, Kuveyt'teki üç operatörden biri olan Wataniya Telecom da göreve başlamış ve 1.5 yıldır da bu şirkette görev yapmakta.

"Kuveyt başlangıçta benim için kapalı bir kutuydu" diye sözlerine başlayan Özer"Gerek insanların giyinişleri, gerekse davranışlarını çok merak ediyordum. Bugüne kadar Arap denildiğinde aklımıza geri kalmışlık geliyordu. Ancak İran'da ve Pakistan'da çalıştıktan sonra oralara göre daha modern bir ülke bekliyordum, bu konuda da yanılmamışım. Hayat standartlarının yüksek olduğunu geldiğimde anladım. Ülkenin küçük olmasının, kontrol mekanizmasının da daha rahat işlemesine sebep olduğu kesin" diyor.

Özer, Türkiye'de çalışma süreci içindeki tecrübelerine dayanarak çok önemli bir konuda düşüncelerini dile getirdi: "Şuna inanıyorum, Türkiye'de standart çalışan birisi, dünyanın öbür ucunda bile başarılı olabilir. Bunun en büyük sebebi, maalesef Türkiye'de bizlere güvenilmemesi ve her altı ayda bir işten çıkarılma korkusunun verdiği rahatsızlık, takdir mekanizmasının çalışmaması. Bunun yanında bir de işin maddi boyutu var tabii."

Yurtdışında çalışmak ve başarılı olmanın getirdiği şartlar neler?

"Yurtdışına çıkarken, düşündüğüm tek bir şey vardı, o da gittiğim ülkelerde başarılı olmak. Bunun için elimden ne geliyorsa yaptığımı söyleyebilirim. Teknoloji durmadığından, bizlerin de kendimizi yenilememiz gerekiyor, aksi takdirde hayat size çelme takabilir. Bu yüzden işimle ilgili gelişmeleri takip eder, mümkün mertebe okumaya ve anlamaya çalışırım. Bu sayede aranılan insan olabilirsiniz."

Özer, yurtdışında çalışmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: "Yurtdışında çalışmak isteyenlere ilk tavsiyem, İngilizcelerini geliştirmeleri. Bununla birlikte kendilerine güvenmeleri. Gerek aracı kurumlara, gerekse sözleşme yapacakları şirketlere karşı net olmaları ve konu hakkında bilgileri yoksa bile bunu direkt olarak söylemeleri işe alım açısından kazanç olacaktır."

Telekomünikasyon dünyasında iş bulma olanakları…

"Dünyada sözleşmeli işler için çeşitli aracı kurumlar var. Bu aracı kurumlar, herhangi bir ülkedeki görev için eğer özgeçmişinizde yazılanlarla iş örtüşüyorsa, sizi ararlar, şartları ve süreyi iletirler. Kabul etmeniz durumunda ilgili kuruma özgeçmişinizi gönderirler. Onun akabininde telefon üzerinden iş görüşmesi yapılır. Bu görüşme 15 dakikada sürebilir, bir saat de sürebilir. Görüşme sonucu eğer olumlu ise aracı kurum sizinle irtibata geçer ve vize/kontrat prosedürü başlar.

Telekomünikasyon konusunda iş aramak istiyorsanız, sadece Ortadoğu'da değil diğer ülkeler de dahil olmak üzere, en çok kullanılan ve günlük iş ilanlarının olduğu web adresi www.jobserve.com. Aracı kurumlar iş ilanlarını buraya bırakıyorlar."

Yurtdışında iş bulmak için acentelere kayıt olun

Bu hafta bir diğer konuğumuz ise Kuveyt'te yaşayan bir moda tasarımcısı: Elif Sorgun. Sorgun'un kendi kimliği kadar renkli bir kariyer geçmişi de var. Öncelikle kendisinin Kuveyt'e gelişi de bir çoğumuz gibi çok fazla fırsatları bilmeden olmuş.

2007 yazında, Türkiye'de bir Türk firması için koleksiyon hazırlarken, şirkete gelen Kuveyt menşeili büyük bir Ortadoğu tekstil firması yetkililerine gün boyunca yardımcı olmuş ve bugünün sonrasında, Kuveytli firmadan iş teklifi gelmiş. "Ortadoğu'da iş olanakları bakmayı daha önce de düşünmüştüm ama Kuveyt ile ilgili en ufak bir bilgim yoktu. Yapılan görüşmelerden sonra, orada çalışmanın bana farklı bir kapı açacağını düşünüp, eşyalarımı toplayıp Kuveyt'e geldim" diyerek Kuveyt'e geliş hikayesine başlıyor Sorgun "Şu anda Kuveyt'te, Ortadoğu'nun en büyük firmalarından birinde tasarım koordinatorü olarak çalışıyorum" diyor.

Burada çalışmaya devam etme sebeplerinden biri; sektördeki zorluklar

"Türkiye'de kendi iş alanımda, bana burada sunulan olanakları bulamadım. Ülkemden uzakta yaşamak ve çalışmak, birinci tercihim değil, fakat insanın bazen özel hayatıyla ilgili isteklerini ikinci plana bırakıp kariyer hedeflerini düşünmesi gerektiği kanısındayım. Eğer şu anda burda sahip olduğum iş olanaklarını bana Türkiye'de de sunacak bir Türk firmasından teklif gelseydi, tabii ki o zaman ülkeme dönmeyi düşünürdüm" diyen Sorgun, Türkiye'deki iş olanaklarını sürekli takip ettiğini dile getiriyor. "Neden beyin göçü oluyor?" sorusuna ise Sorgun, başından geçen ufak bir hikaye ile karşılık veriyor: "Sene başında Türkiye'nin en büyük tekstil firmalarından bir tanesi ile iş görüşmem vardı. Olumlu geçen dört ayrı görüşmeden sonra benden maaş ve kontrat beklentilerimle ilgili bilgi istediler. İlk başta burda kazandığım maaştan biraz daha düşük bir rakam söyledim kendilerine, fakat bu rakam yüksek geldiği için daha da inmek zorunda kaldım. Bana kısa bir süre sonra geri dönüp, maaş beklentimin hala kendileri için çok yüksek olduğunu ve herhangi bir teklif yapamayacaklarını bildirdiler. Bu olaydan bir ay sonra, kayıtlı bulunduğum sadece tekstil alanı üzerine çalışan İngiltere ve Italya'daki iş bulma acentaları,'Türkiye'de şöyle bir iş var, sunulan ücret bu kadar, pozisyonda budur, acaba ilgilenir misin?' diye benimle bağlantıya geçtiler. Bahsettikleri şirket benim görüşme yaptığım şirketti ve pozisyonla ilgili sundukları maaş benim ilk başta kendilerinden istediğim rakamdan bile daha yüksekti… Ülkemizde bazı firmaların size biçtikleri değer o kadar düşük ki, sizinle aynı işi yapacak yabancı bir adayın daha fazla maaş ve olanak hakettiğini düşünüyorlar."

Yurtdışında çalışmak isteyen tasarımcılara önerisi yurtdışındaki iş bulma kurumları ile bağlantıya geçmeleri ve de bu acentalara kayıt olmaları. Bu firmalar genelde deneyiminize en uygun olan iş olanaklarını sizin için araştırıp, firmalarla sizin adınıza bağlantıya geçiyorlar. Tasarım konusunda araştırma yapmak isteyenlere önerileri: www.successappointment,co.uk ve www.drapersjobs.co.uk .

www.datassist.com.tr