Uyuyan dev uyanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS'TAN / Zeliha TOKMAK

sivas@dunya.com

Sivas; İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergahının kesiştiği yerde konumlanmış ve Ünlü Kral Yolu'nun da geçtiği, en önemlisi de Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı ilimizdir. Tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve kaplıcaları ile turistlere farklı tatil olanakları sunan Sivas, yüz ölçüsü bakımından Türkiye'nin ikinci büyük ilidir.

Cumhuriyetin temellerinin atılmasında önemli rol üstlenen Sivas, milli mücadele döneminde gösterdiği sorumlulukla tarihteki yerini ölümsüzleştirmiştir. El sanatları ve turizm açısından zengin bir altyapıya sahip olan ilimiz, bulunduğu zengin coğrafyada turizm kavramı varlığını da elbette ki ortaya koyuyor. Sivas, 'medeniyetler beşiği' kimliğini bir açık hava müzesi gibi sergilediği kültürel zenginlikleriyle kültür turizmi; şifalı sularıyla özellikle Kangal Balıklı Kaplıcası ile sağlık turizmi; doğal güzelliklerinden Eğri Çimen Yaylası, Sızır Şelalesi, Gürün Gök pınar Gölü, Hafik Gölü, Lota Tödürge Gölleri, Paşa Bahçesi ile doğa turizmi; kış şartlarının elverişli oluşuyla kış turizmi açısından önem arz ediyor. Cumhuriyet ve kültür kenti Sivas, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sanayi ve ticaret gibi ekonomik sektörlerde de gelişme ve üretime açık bir il. Bu özelliğiyle bölgede her geçen gün önemini artıran bir merkez haline geliyor.

Medeniyetler beşiği Sivas'ta ekonomik yapının oluşumu 1900'lü yıllara dayanıyor. 1925 yılında Ticaret ve Sanayi Odası, 1941 yılında ise Sivas Ticaret Birliği adı altında bir birlik kurularak, ticaret sektörü geliştirilmeye çalışılıyor. Sivas'da sanayileşme, devletin öncülüğünde 1930'lu yıllardan sonra başlıyor. Cer Atölyesi, Askeri Dikimevi ve Çimento fabrikası, bu dönemin en önemli sanayi yatırımlarından. Küçük sanayinin bu dönemlerde el sanatlarına bağlı olduğu Sivas'ta kuyumculuk, gümüş işlemeciliği ve ağaç işçiliğinin yanı sıra halıcılık da gelişmiş ve ünlü Sivas halısı ortaya çıkmıştır. Sanayinin gelişmesinin yanı sıra yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin olan ilimiz başta demir olmak üzere birçok maden ve rezerv zuhuruna sahip olup, madencilik sektöründe de önemli bir yer tutuyor.

Sahip olduğu potansiyeller ile Sivas, yatırımcılara ve iş adamlarına geniş yelpazede uygun ve karlı yatırım fırsatları sunuyor. Uyuyan dev uyanıyor. Yatırımcıların Sivas'ı tercih etmesi için birçok neden bulunuyor. Özellikle teşvik kapsamına alınmasının ardından gelişme isteğini her platformda ortaya koyan Sivas, üretimi artırmak, sanayiyi güçlendirmek ve her sektörde payını büyütmek için önemli adımlar atıyor. Tarihi zenginliklere, doğal güzelliklere, yeraltı kaynaklarına, kara ve demiryolu ağına, havalimanına sahip olması nedeniyle önemli bir cazibe merkezi olma şansına sahibiz.

Bugün artık Sivas; kabuğunu kırmış, yılardır içinde olan büyüme ve gelişme azmini aktifleştirmiş her alanda kaliteli mal ve hizmet üretimi yapıyor. Sivas'ın daha çok gelişmesi ve kalkınması için Valiliğimiz, belediyemiz, Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerinin tek bir hedefi var: Kalkınmış bir Sivas, kalkınmış bir Türkiye….