Uzlaşma Komisyonu, Haziran sonuna kadar çalışacak

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarına Haziran ayı sonuna kadar devam etme kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarına Haziran ayı sonuna kadar devam etme kararı aldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığı'nda toplanan komisyon, 2 saat süren toplantının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, varılan mutabakata göre komisyonun çalışmalarına devam edeceği bildirildi.

Yazım Komisyonu'nun danışmanların yeniden gözden geçirdiği "Temel hak ve hürriyetler" bölümündeki maddelerden başlayarak Haziran sonuna kadar maddelerin müzakeresine yeniden devam edeceği kaydedildi.

Partilerin görevlendirdiği danışmanların, "Temel hak ve özgürlükler" dışındaki diğer kısımları gözden geçirmeyi sürdüreceği ifade edildi.

Yazım Komisyonu, yarın toplanacak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyonun çalışmalarına Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Şahin, "Haziran ayı sonunda bir metin ortaya çıkmazsa ne olacak?" sorusuna karşılık, "O andaki durumu Meclis Başkanımız siyasi partilerin Genel Başkanlarına götürecek" dedi.

Şahin, "Liderler turu mu olacak?" sorusuna karşılık, "Evet" yanıtını verdi.

MHP'li Bal

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise gazetecilere yaptığı açıklamada,  "Sürenin uzatıldığı kararı alındı" yönündeki cümlenin yanlış olduğunu belirtti. Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun "tamam mı devam mı" şeklinde bir toplantı yaptığı algısının da yanlış olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Komisyonun çalışma usul ve esasları 15. maddesine göre komisyon şu şekilde faaliyetlerine sona erdirebilir: Anayasa değişikliği Meclis'te tamamlanır, komisyonun işi bitmiş olur. İkincisi, herhangi bir parti komisyon çalışmalarından çekilir. Bu şekilde komisyonun görevi sona erer.

Dolayısıyla bu iki toplantıda 'tamam mı devam mı şeklinde bir karar alınacak' gibi düşünceler yanlış düşüncelerdir. Bugünkü toplantıda da komisyon Haziran sonuna kadar çalışmalarını sürdürme ve iki bölüm halinde devam etme kararı almıştır.

Milletvekillerinden oluşan uzlaşma komisyonu, çalışmasına temel hak ve hürriyetler bölümünde devam edecektir. Danışmanlarımız ise milletvekillerinden oluşan komisyon üyelerine hazırlık olmak üzere, uzlaşma alanlarını arayıp bulacaklardır."

Bal, 1 Temmuz'dan sonra çalışmaların ne olacağının sorulması üzerine, bu tarihe geldiklerinde çalışmaların değerlendirileceğini ve komisyonun bir karar alacağını söyledi.

Faruk Bal, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in liderler turuna çıkıp çıkmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, konunun değerlendirildiğini ancak net bir karar alınmadığını kaydetti.

"1 Temmuz, AK Parti açısından son tarih olarak ifade edildi" sorusunu ise Bal, "Son tarih diye bir beyan hiçbir parti tarafından yapılamaz. AKP  tarafından da yapılamaz. Eğer 1 Temmuz tarihinde çalışmalar bitmemişse, bundan mutlu, memnun olmayan parti çalışmalardan çekilir. Ona göre istediği sonuca varır" diye yanıtladı.