Vejetaryen hayvanların oranı artıyor

Science dergisinin araştırmasına göre etobur hayvanların nüfusunda ciddi bir azalma söz konusu. Bilimadamları ise etobur türlerinde yaşanan bu azalmanın ekosisteme zarar vereceğini ifade ediyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -Science dergisi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, aslan, kurt ve ayıların da bulunduğu büyük etobur hayvanların dörtte üçünün nüfusunda azalma söz konusu. Bilim insanları etobur türlerinde yaşanan bu azalmanın ekosisteme zarar vereceğini ifade ediyorlar. 

Etobur türlerdeki azalmanın en fazla hissedildiği bölgeler Amazonlar, Güneydoğu Asya, Güney ve Doğu Afrika. Bu bölgelerde 31 büyük etobur türü, artan bir altında. Çalışmada kalkınmış ülkelerdeki etobur hayvanların neslinin tükenmiş olduğu vurgulanıyor. Hayvanların yaşam alanlarının yok olması ve avcılık, bu türlerin yok olmaya başlamasındaki en büyük nedenlerin başında geliyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi Profesörü William Ripple, “Etoburlarımızı küresel ölçekte kaybediyoruz. Bu hayvanların yaşam alanları yok oluyor. Bu türlerin büyük kısmı yerel ya da küresel düzeyde soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya” yorumlarını yapıyor. Uzmanlar, ABD’deki Yellowstone Ulusal Parkı’nı incelemişler. Parktaki kurt ve pumaların sayısı azalırken, geyik sayısında artış gerçekleşmiş. Uzmanlar, bu artışın bir yandan bitki örtüsüne zarar verdiğini, diğer yandan kuşlar ve küçük memelilerin yaşamını olumsuz etkilediğini söylüyorlar.

Afrika’da zeytin babunlarındaki artışın nedeni olarak, aslan ve leopar sayısındaki azalma gösteriliyor. Fakat zeytin babunların tarım ve hayvancılığa verdiği zarar, fillerden daha fazla. 
Prof. Ripple, “Bu türlerin korunması için insanların özveri düzeyinin artırılması gerekiyor” diyor. Karbon azaltma, biyolojik çeşitlilik etoburların sağladığı değerlerden bazıları. Etobur türleriyle insanların bir arada yaşayabilmesi için uluslararası bir inisiyatif başlatılması gerekiyor. Bu sürece Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) bağlı olan Avrupa İçin Büyük Etobur İnisiyatifi grubunun öncülük edebileceği ifade ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir