Visa ile harcamalar arttı

Visa markalı kartlar ile yapılan tüketici harcamaları, 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 9 yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Visa Europe'un "Avrupa'da Harcama Trendleri" raporu Visa markalı kartlar ile yapılan tüketici harcamalarının 2010 yılının ilk çeyreğinde 2009'un ilk çeyreğine oranla yüzde 9 arttığını ortaya koydu.

Visa Europe'un Markit Economics araştırma şirketi ile birlikte hazırladığı "Avrupa'da Harcama Trendleri" raporu, 2010 yılının ilk çeyreğinde Avrupa genelinde Visa markalı kartlar ile gerçekleşen tüketici harcamalarındaki artışın beklentilerin üstünde olduğunu ortaya koyuyor.

Nisan ve Mayıs 2010 dönemine ait Visa verileri ise kartlarla yapılan harcamalardaki artış eğiliminin 2010 yılının ikinci çeyreğinde de devam edeceğini ve Visa markalı kart harcamalarının Avrupa'daki tüketici güven endeksi verileri ile uyumlu olduğunu gösteriyor.

Rapora göre, Visa markalı kartlar ile yapılan tüketici harcamalarının 2010 yılının ilk çeyreğinde 2009'un ilk çeyreğine oranla yüzde 9 arttı.

Visa markalı banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan harcamaların, 2009 yılının ilk çeyreğinde, 198 milyar euro iken bu rakamın, 2010 yılının ilk çeyreğinde 230 milyar euro'ya yükselirken bu artış 2009 yılının son çeyreğinde yüzde 11,7 olan yıllık büyüme oranının yüzde 16,4'e çıkmasını sağladı. Visa kart sayılarındaki büyümeden arındırıldığında, nominal harcamalardaki net yıllık artışın yüzde 9 olarak gerçekleştiği görülüyor.

Durgunluk öncesi büyüme rakamına ulaştı

Raporda ayrıca, 2010 yılının ilk çeyreğinde Visa kart harcamalarının, 2007 yılı sonunda ekonomik durgunluk öncesi tavan yaparak ulaştığı yüzde 5,8'lik orandan daha hızlı arttığı belirtiliyor.

Rapora göre, son on yıl içinde kart kullanım oranlarında gerçekleşen önemli artış, bugün Avrupa'da satış noktalarında yapılan tüketici harcamalarının yüzde 11,2'sinin Visa markalı kartlarla gerçekleşmesine dayanıyor.

Bu harcamaların yüzde 70'den fazlası ise Visa markalı banka kartları ile gerçekleştiriliyor. Kartlarla yapılan harcama verileri, toplam tüketici harcamaları için güçlü bir gösterge oluşturuyor.

Rapora göre, harcama hacimlerinde yeniden büyüme sağlanırken, ortalama işlem tutarlarında 2005–2008 dönemindeki seviyeler halen yakalanabilmiş değil. Bu dönemde 51–53 euro arasında gerçekleşen ortalama işlem tutarları, 2009 yılının üçüncü çeyreğinde 48,8 euro'nun altına düşerken şu anda 49 euro seviyesinde gerçekleşiyor.

Ancak rapor, bu oranın tüketicilerin harcamalarını kısmaları, perakende fiyatlarının düşmesi ve düşük tutarlı işlemler için kart kullanan kişi sayısının her zamankinden daha fazla artmasından kaynaklandığı gösteriliyor. Bu açıklama, kart başına yapılan ortalama işlem sayısında devam eden yıllık büyüme verileri ile de destekleniyor.

Raporda, kullanımda bulunan 399 milyon Visa markalı ödeme kartı ile yapılan işlemler analiz ediliyor.  Rapor, Visa verileri ve Avrupa Komisyonu'nun tüketici güven endeksi arasında güçlü bir korelasyon olduğunu da ortaya koyuyor.

Avrupa Komisyonu'nun verileri, tüketicilerin ekonomik duruma olan duyarlılığının son iki yılda, 2010 yılının birinci çeyreğine göre tavan yaptığını gösteriyor. Bu oranın, Visa verilerinde de olduğu gibi, 2009 yılının ilk çeyreğinde en düşük seviyeye ulaştığı belirtiliyor.

Nisan ve Mayıs 2010 dönemine ait ilk Visa verileri, kartlarla yapılan harcamalardaki artış eğiliminin bu yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğini gösteriyor.

Visa verileri ile Avrupa Komisyonu verileri karşılaştırıldığında, Visa verilerinin resmi perakende satış verilerine göre biraz daha erken sonuç verdiği görülüyor.

Özellikle 2008 ve 2009 yıllarında Visa verilerinin, güçlü tüketim rakamlarından birdenbire düşüş trendine geçildiğini gösteren bir erken uyarı mekanizması sağladığı söylenebilir. Nisan 2010 dönemine ait güncel Visa verileri, tüketici harcamalarında 2010 yılının ikinci çeyreğinde iyileşmeler görüleceğine işaret ediyor.

Harcamalar, yükseliş trendine girdi

Visa Europe Üye İlişkileri, Satış ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Steve Perry tüketici harcamalarının ekonomik kriz döneminden önemli ölçüde etkilenmesine rağmen son dönemde hızlı bir yükseliş trendine girdiğini belirtti.

Perry, "Ekonomik durgunluk dönemi öncesine göre bugün büyüme daha hızlı gerçekleşiyor. Tüketici harcamalarının büyümenin en önemli etkenlerinden biri olması, Avrupa ekonomisinin sağlıklı büyümesine de olumlu katkı sağlıyor. Ekonomide iyimserliğe ölçülü yaklaşılmasından yanayız ancak, Yunanistan'ın ekonomik durumu ve diğer Avrupa ülkelerinin mali duruşları ile ilgili belirsizlik kaygıları, harcamalarda büyümenin takip edilmesi gerektiğini gösteriyor. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Avrupa;da kart kullanımında önemli büyüme yaşandı. Bugün Avrupa;da her 9 euro'luk harcamanın 1 euro'dan fazlası Visa markalı kartlarla yapılıyor. Özellikle banka kartları her geçen gün daha fazla tüketici tarafından tercih edilen bir ödeme yöntemi olarak nakit ve çekle yapılan ödemelerin de yerini almaya başladı. Bu da bize, kartlarla yapılan harcamaların tüketici harcamalarıyla ilgili önemli bir öngörü sağladığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir