WSJ: Ankara-Bağdat ilişkileri bozuluyor

Wall Street Journal, Bağdat'ın Türk Büyükelçisi'ni çağırarak Türkiye'yi protesto etmesini, "Sünni Türkiye ile Şii komşuları arasında artan çatlağının son işareti" olarak değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK - Türkiye ile Irak arasında büyüyen gerginlik, yurt dışında da dikkat çekti. Wall Street Journal gazetesi, "Ankara-Bağdat ilişkileri hızla bozuluyor" görüşünü yansıtırken "Ankara ile İran dahil Şii komşuları arasında büyüyen gerilimlere" dikkat çekti. Buna karşın gazete, Türk ve ABD'li diplomatların, Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin daha yakın olduğu bir dönemi anımsamadıklarını da belirtti. 
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Sünni-Şii Çatlağı Büyürken Irak, Türkiye'ye Sert Dille Eleştiriyor" başlığını taşıyan geniş haberinde Türkiye ile Irak arasında yaşanan gerginliklere vurgu yaptı. Gazete, Irak hükümetinin Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına davet ederek Ankara'nın Irak'ın "işçilerine karışması"nı protesto etmesini "Sünni Türkiye ile Şii komşuları arasında artan çatlağın son işareti" olarak yorumladı. 
Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türk hükümetine yönelik ağır eleştirilerinin de yansıtıldığı haberde Irak yetkililerinin özellikle Türkiye'nin, Kuzey Irak'a kaçan Irak'ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi konusundaki beyanlarına öfkelendikleri kaydedildi. 
Gazete, "Ancak analistler, Ankara ile Bağdat arasındaki ilişkilerdeki hızlı bozulma, aynı zamanda Sünni Türkiye ile Şii İran arasında daha geniş çelişen çıkarları da yansıtıyor" diye yazdığı haberinde Türkiye ile İran arasındaki gerilimlerin arttığı görüşlerini de aktardı. 
Türkiye ve ABD'ye yakınlaştı
Suriye rejiminin, çoğu Sünni olan muhaliflere sığınma sağlama kararı nedeniyle Ankara'ya derin bir öfke ve güvensizlik dile getirdiğini kaydeden gazete, sadece bir yıl önce Esad'ın Türkiye'nin komşularla "sıfır sorun politikası"nda başlıca örneği oluşturduğu yorumunu yaptı. WSJ, Arap Baharı'nın bu politikayı önemli ölçüde etkilediğini ve Türkiye'nin büyük bir değişiklikle NATO radarına ev sahipliğini yapmayı kabul ettiğini belirtti. 
Bunun ardından gazete, "Türk ve ABD'li diplomatlar, önemli gerilimin yaşandığı 2009-2010 yıllarından sonra Ankara ile Washington arasındaki işbirliğinin daha yakın olduğu bir dönem anımsamadıklarını söylüyorlar" diye yazdı. 
Halen Boston Üniversitesi'nde görev yapan, tanınmış ABD'li gazeteci ve yazar Stephen Kinzer'in "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2009'da Washington'a geldiğinde İran'ın bir büyükelçisi gibi idi. Şimdi ise, çok farklı. Bir kuşku döneminden sonra Türkiye ve ABD daha yakınlaştı" yorumunun da yansıtıldığı haberde İran'ın üst düzey yetkililerinin son dönemde Türkiye'ye yönelttikleri sert eleştiri ve uyarılara da dikkat çekildi, Ankara ile İran dahil, Şii komşuları arasındaki artan gerilimlerin artık su üstüne çıktığı savunuldu.
Bu konularda ilginizi çekebilir