Yeni ekip, taşeronları denetleyecek

Bakan Dinçer, bakanlık bünyesinde kurulan özel bir ekiple taşeron firmaların denetleneceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "bakanlık bünyesinde kurulan özel bir ekiple taşeron firmalarda işçilerin hak ve güvencelerine ilişkin yapılan istismarları sona erdirecek yeni bir model üzerinde çalıştıklarını" söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren, "Torba" tasarının ikinci bölümünün görüşülmesine başlandı.

Dinçer, milletvekillerinin, tasarının ikinci bölümü üzerindeki sorularını yanıtladı.

"Taşeron firmaları, işçilerimizin hak ve güvenceleriyle ilgili gerekli hassasiyeti göstermiyorlar" diyen Dinçer, işçilerin hak ve güvencelerini teminat altına alacak çalışmayı yapmak zorunda olduklarını ifade etti. Dinçer, "Bu açıdan özel bir ekip kurdum, taşeron firmaların bu alanda varsa yaptıkları istismarları çözecek yeni bir model üzerinde hazırlık yapıyoruz. Bu istismarın ana kaynaklarından biri bu firmalarda çalışanların kıdem tazminatlarıyla alakalı hususlar. Bunu sıklıkla dile getirdiğimi son zamanlarda görüyor olmalısınız" diye konuştu.

Dinçer, SGK primlerini azaltmayı düşünmediklerini belirterek, "Özellikle, 5 puanlık indirimden sonra sosyal güvenlik primlerinin toplam maliyetler içerisindeki payı, OECD ülkelerinin ortalamasına çok yakındır. Dolayısıyla iş gücü maliyetleri üzerinde kamunun payı itibarıyla bakıldığında sosyal güvenlik priminden başka faktörlere bakmak gerektiği kanaatindeyim. O yüzden primlerde herhangi bir indirimi en azından şu anda düşünmüyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir