Yerli yatırımcıların işlem hacmi artıyor

Dokuz aylık verilere göre 2009 yılında yerli yatırımcıların işlem hacimleri arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Öztangut, dokuz aylık verilere göre 2009 yılında yerli yatırımcıların işlem hacimlerinin önemli ölçüde artığını bildirdi.

Birliğin yayın organı Sermaye Piyasasında Gündem'in aralık sayısındaki yazısında Öztangut, 2008 yılının sonlarına doğru yoğunlaşan küresel finansal krizle birlikte ciddi yara alan sermaye piyasasının, özellikle 2009'un ikinci yarısından itibaren toparlanma eğilimi içinde olduğunu kaydetti.

Aracı kurum sektörüne ait üçüncü çeyrek verilerinin de bu sürece ilişkin önemli bilgiler içerdiğini belirten Öztangut, 9 aylık verilerin sektörün güçlü sermaye yapısını koruduğunu, en önemli gelir kaleminin de komisyon gelirleri olmaya devam ettiğini gösterdiğini ifade etti.

Dikkat çeken en önemli noktanın, hisse senedi işlem hacminin yüzde 31 arttığı bir dönemde hisse senedi komisyonlarının sadece yüzde 10 artmış olması olduğunu, vadeli işlemlerde ise hacmin yüzde 41 artarken bu işlemlerden elde edilen komisyonların yüzde 8 azaldığını, komisyon oranlarındaki gerilemenin sürdüğünü bildirdi.

Nevzat Öztangut, şunları kaydetti:

"Bu gelişmelere karşın, özellikle menkul kıymet alım-satımından elde edilen karın etkisiyle sektörün net dönem karı iki kata yakın artarak 247 milyon TL'ye ulaştı. Ancak, bu değişimin esas faaliyetlerden elde edilen gelirlerden ziyade, aracı kurumların kendi portföyleri için yaptıkları alım-satım işlemlerinden kaynaklandığının altını çizmemiz gerek.

Bizce dokuz aylık verilerdeki ilginç bir sonuç da 2009 yılında yerli yatırımcıların işlem hacimlerinin önemli ölçüde artmış olması. Yabancı yatırımcıların hisse senedi sahipliğinde bir önceki yılbaşına göre önemli bir değişiklik gerçekleşmezken, bu durum yurt içi yatırımların sermaye piyasasına yöneldiği şeklinde yorumlanabilir. Ancak piyasamızdaki yatırımcı tabanının çok sınırlı olduğu da bir gerçek. Biz, sermaye piyasasının güçlü temellere oturması için yatırımcı tabanının genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Yatırımcı tabanını genişletmek içinse, piyasaların ve ürünlerin doğru tanıtılması, yatırımcılara ihtiyaçlarına uygun yatırım araçlarının sunulması ve piyasadaki mevcut güvenlik mekanizmalarının doğru anlatılması, kapsamlı bir yatırımcı eğitimi kampanyası gerektiğini dile getiren Öztangut, birliğin bir süredir bu konudaki çalışmalarını yoğunlaştırdığını, kısa bir süre sonra bu konudaki ilk somut adımları kamuoyuyla paylaşmayı umduğunu belirtti.

2009 yılına ilişkin verilerin, İstanbul'un finans merkezi olması hedefiyle başarı çıtasını yüksek tutan sermaye piyasaları için umut verici, ancak yeterli olmadığını, yatırımcı ayağının yanında aracı kurumların dalgalı seyreden gelir yapısına ilişkin alınacak önlemlerin de ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Nevzat Öztangut, "Ürün çeşitliliğinin artırıldığı bir ortamda, hem aracı kurumların bu hedefe ulaşmasının kolaylaşacağını, hem de yatırımcı ilgisinin canlandırılabileceğini düşünüyoruz. Bu yönde atılacak adımlar, piyasalarımızda kalıcı büyümeyi sağlayacaktır" ifadesini kullandı.