Yılkı atları sert kışa dayanamadı

Bolu'da kar kalınlığının 2,5 metreye ulaştığı At Yaylası'nda 10'unun üzerinde yabani atın açlık ve soğuktan telef olduğu iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLU - Bolu'da kar kalınlığının 2,5 metreye ulaştığı At Yaylası'nda bulunan 10'nun üzerinde yabani atın açlık ve soğuktan telef olduğu iddia edildi. Karların erimesinin ardından Bolu'ya 20 kilometre uzaklıktaki At Yaylası'na çıkan köy sakinleri, yaylada barınan "Yılkı atı" denilen yabani atların telef olduklarını fark etti. Bölgedeki köylüler, soğuk hava ve açlık nedeniyle yürümekte güçlük çeken atlara yayla evlerinde saman ve arpa vererek karınlarını doyurmaya çalıştı. Köy sakinleri bazı atları iyileştirdiklerini, bazılarının ise telef olduğunu öne sürdü.

At Yaylası'nda hayvancılık yapan Halit Yerlikaya, Osmanlı İmparatorluğu döneminde At Yaylası'nda at yetiştirildiğini belirterek, yayladaki atların sürüler halinde dolaştıklarını söyledi. Bu yıl Bolu'da kış şartlarının çok ağır geçtiğini anlatan Yerlikaya, "Yaylada 2,5 metre kar vardı. Burada 14 at açlık ve soğuk hava nedeniyle telef olmuş. Diğer atlar da açlıktan ölmemek için ağaçların kabuklarını yemiş. Telef olan atları da kurtlar ve köpekler yemiş" diye konuştu.

Atları kara saplanmış halde bulduklarını ifade eden Yerlikaya, yiyecek bulamayan hayvanların telef olduğunu belirterek, "Bazı atlar ağaçların kabuklarını ve sürgünlerini yemiş. Bitkin haldeki atları yayla evlerinin arasına kadar getirdik. Yemeleri için önlerine arpa, buğday ve saman koyduk. Atlardan bir tanesi akşamdan yattı ve sabah kalkamadı. Diğer atlar yem yedikten sonra canlandı ve yol boyunca karların az olduğu yerlerde geziyorlar. Atların yanında taylar da vardı, onları da göremedim. Onlar farklı yerlerde telef olmuş olabilirler" dedi.

Bolu Orman Müdürü: İhbar gelmedi

Bolu Orman ve Su İşleri Müdürü Özkan Yavuz ise kendilerine atların telef olduğuna ilişkin ihbar gelmediğini, Bolu Valisi İbrahim Özçimen'in talimatıyla bölgede araştırma ve yemleme çalışmalarına başladıklarını aktardı. Yavuz sözlerini şöyle tamamladı: "Yedigöller, Abant ve diğer yaban hayatı sahalarında yemleme çalışmaları yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Kılıçarslan, Ağaççılar ve Kızılaağıl'da yaşayan köylüler bu atların yıllardır oralarda dolaştıklarını söyledi. Ekiplerimiz yırtıcı hayvanlar tarafından parçalanmış 8 at tespit etti. Diğer tespitler için çalışmalara devam ediyorlar. Telef olan atların Yılkı atı mı yoksa evcil atlar mı olduğuna dair bilgi yok. Köylüler evvelden beri o atların orada olduğunu söylüyorlar. Konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor."

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir