YSK, ön seçimin esaslarını belirledi

Siyasi partilerin önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitleri, 3 Nisan Pazar günü yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) 12 Haziran'da seçime girecek partilerin ön seçim veya aday yoklaması yöntemi ile aday tespiti konusunda uygulayacakları esasları belirledi.

Seçime katılacak bütün siyasi partilerin önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitleri, 3 Nisan Pazar günü yapılacak.

Ön seçimde uygulanacak yöntemi bir genelge ile duyuran YSK, seçimlere katılacak siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını 18 Mart 2011 Cuma günü saat 17.00'ye kadar bildirmeleri gerektiğini açıkladı.

Ön seçim parti seçmen listeleri

Siyasi partilerin ilçelerde bütün üyelerinin katılımıyla yapacakları önseçimlerde, üye kayıt defterlerinde parti üyesi olarak kayıtlı olup, 31 Aralık 2010 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilen ve başsavcılıkça ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyeler oy kullanabilecek.

Partili seçmenlere ait listelerin, YSK'ya bildirilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilecek. İlçe seçim kurulu başkanı, "seçim takvimi" uyarınca YSK'ya ve il seçim kurulunca gönderilen bilgileri göz önüne alarak ilçede hangi partinin önseçimle aday belirleyeceğini tespit edecek.

Oy vermeye ait esaslar

Siyasi parti önseçim sandık seçmen listesine kayıtlı her seçmen önseçimde oy verecek. Sandık listesinde kaydı olmayanlar oy kullanamayacaklar. Üç milletvekili çıkaracak bir seçim çevresinde en fazla üç, en az iki aday için işaretleme yapılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir