Zeytin üretimi teşvik edilecek

Gaziantep'te düzenlenen 11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Zeytindostu Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen, "11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısı"nın sonuç bildirgesi açıklandı. GTB Başkanvekili Ahmet Tiryakioğlu ve Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde, bölgede sofralık zeytin üretiminin teşvik edileceği ve zeytin hasadında yerli teknolojiye ağırlık verileceği bildirildi.

Açıklanan bildirgede, zeytin ve zeytinyağındaki sorunlara ilişkin olarak çözüm önerileri de belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: "Üretim maliyetleri ile ilgili olarak, desteklemelerde yerli hasat makinelerine daha fazla verilmeli. Zeytin üretimi bakım ve hasat aşamalarında  yerli üretim hasat ve diğer gerekli makinelerin teşvik edilerek ülkemizde  sektörün gelişmesinin ve girdilerin ucuzlatılması sağlanmalı.
Atıl kapasite oluşmamasını teminen kolektif uygulamalara, kooperatiflere ve köy tüzel kişilikleri gibi desteklenen makinelerin verimli kullanımını sağlayacak tedbirler alınmalı. Bu doğrultuda girişimlerde bulunulmalı, üretimde karlılık ve kalitenin artırılabilmesi için çiftçi eğitimleri gerekir."

Sonuç bildirgesinde, zeytin ve zeytinyağında daha iyi bir tanıtımının da yapılması istendi. Bölgede zeytin ve zeytinyağı pazarı olmamasının ürünlerin değerlendirilmesini engellemesi nedeniyle öncelikle sofralık zeytin üretiminin geliştirilmesi, satış için pazar ve pazar yeri oluşturulması gerektiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi: "Böylelikle tamamı zeytinyağına dönüştürülmekte olan zeytinlerimizin daha iyi değerlendirilebileceği, 2012 yılında müstahsillere zeytinyağına 60 kuruş prim ödenmektedir. Salamura üreticilerine bu prim verilmeli. Lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması ile kalite ve tağşiş konularında aşama kaydedilebilir. Zeytin  kara suyunun bertarafında Akhisar örneği ve 2-3 faz konusundaki en son gelişmeler tartışılarak, toplulaştırma ile atıklar hammadde olarak değerlendirilebilir. Bu durum rekabetçiliğin ve verimliliğin artırılabilmesini sağlar."

GTB ve Zeytindostu tarafından 9 Mart Cuma günü Gaziantep'te düzenlenen 11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısına Türkiye'nin değişik bölgelerinden 241 üretici ve sanayici, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılmıştı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir