'1. Bölge'ye özel teşvik şart'

1. Bölge’nin Türkiye’nin çıkış noktası olduğunu söyleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, “Sermaye, teknoloji, yatırım 1. Bölge’de bulunuyor. Türkiye’nin ekonomi politikalarını bu bölgeye göre tasarlamalı” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖMER FARUK ÇİFTÇİ / ESRA ÖZARFAT

BURSA - Türkiye’nin en gelişmiş 1. Bölgesi için özel teşvik talebi geldi. Talebi gündeme getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, “1. Bölge Türkiye’nin çıkış noktasıdır. Sermaye ve teknoloji, yatırım 1. Bölge’de bulunuyor” diyerek, “Türkiye ekonomi politikalarını bu bölgeye göre tasarlamalı” açıklamalarını yaptı. Türkiye’nin 1. Bölgesi’nde İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya ve Muğla yer alıyor.

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye’nin kalkınmada 1. Bölgesi ile San Francisco havzası birbirine benzer özellikler barındırıyor. San Francisco bölgesi, ABD’nin zenginliğini üretiyor. Dünyayı yöneten bütün şirketler orada. Dünyanın en iyi 35 üniversitesi bu bölgede. San Francisco ile Güney Marmara bölgesi havzası birbiriyle eş değer. 1. Bölge Türkiye’nin çıkış noktasıdır” diye konuştu. “Türkiye, söylemlerini ve ekonomik politikalarını 1. bölgeye göre tasarlamalı” diyen Burkay, “1. Bölge için özel teşvik modeli geliştirilmelidir. Şu anda yaptığımız ihracatın yüzde 76’sı bu bölgeden çıkıyor. İhracatta ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 3 olurken, bunun da yüzde 60’ını 1. Bölge şehirleri sağlıyor. Sermaye ve teknolojik yatırım, 1. Bölgede bulunuyor. Dünyada artık ülkelerin değil, şehirlerin bir yarışı var. Bu yarışta katma değeri üreten, yüksek teknolojiye adapte olan şehirler kazançlı olacak” dedi.

Türk savunma sanayisinin yaklaşık yüzde 75’ine hizmet verebilecek düzeyde olan üretim kapasitesiyle, Bursa’yı 2023 yılında uzay, havacılık, savunma alanlarında Türkiye ve yakın coğrafyanın üretim üssü haline getirmek istediklerini anlatan Burkay, bu kapsamda Bursa Uzay Havacılık Savunma Sanayi kümelenmesini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Öte yandan BTSO’nun raylı sistemler konusundaki oluşturduğu kümelenme çalışmasının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edildiğini aktaran Burkay, tüm bu kümelenme çalışmalarının diğer OSB ve odalar tarafından örnek alınarak hayata geçirildiğini söyledi.

Mükemmeliyet merkeziyle ortak Ar-Ge kültürü gelişecek

Kent dinamiklerinin harekete geçirilmesi için STK’lar, üniversite ve belediyelerle de çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Burkay, bu kapsamda Bursa’daki bebe ve çocuk konfeksiyon sektörünün uluslararası anlamda rekabetini artırmak için BEKSİAD ile birlikte Ür-Ge başvurusunda bulunacaklarını, planlanan Tekstil Mükemmeliyet Merkezi ile de tekstil sektöründe konvensiyonel üretimden teknik ve fonksiyonel üretime geçişi sağlamayı, ortak Ar-Ge yapma kültürünün gelişmesini hedefl ediklerini anlattı. Öte yandan Bursa Enerji Verimliliği Test ve Kalibrasyon Merkezi kurulması için de çalışmaları hızlandırdıklarını açıklayan Burkay; “Yeşil Büyüme Projesi kapsamında kurulacak merkez sayesinde çevre dostu ve sürdürülebilir enerji verimliliği ve korunması, bölgesel ekonomik büyümeye katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası enerji programlarının geliştirilmesini hedefl iyoruz” dedi.

BTSO olarak düzenleyecekleri İnovasyon Ligi Projesi sayesinde şirketlerde yenilikçilik kültürünü artırmayı amaçladıklarını da aktaran Burkay, Kirazlıyayla’da bulunan sanatoryum binasının da yakın zamanda BTSO Akademi Projesi kapsamında iş dünyasının hizmetine sunulacağını, tarihi binayı yaşam boyu eğitim merkezi haline getireceklerini söyledi. “Bursa büyürse Türkiye büyür” sözünü her fırsatta dile getirdiklerini, bu kapsamda Bursalı sanayici ve işadamlarının dünyayla entegre olmaları için yurtdışı fuarlara götürdüklerini belirten Burkay, 7 ay içerisinde 800’e yakın firmayı yurtdışındaki fuar organizasyonlarına gönderdiklerini bildirdi. Yılsonu hedefl erinin bin 200 firma olduğunu söyleyen Burkay, “Bu ilk yılımız. Asıl yıllık hedefimiz 3 bin firmamızı bu fuarlara götürmek. Yenişehir Havaalanı’nı daha aktif hale getirerek bu projenin de bir anlam kazanmasını sağlıyoruz. Arzumuz 2015 yılındaki 35 fuar etkinliğin tamamında Yenişehir’den dolu uçak kaldırmak ve Havaalanı’nı Bursa iş dünyasına kazandırmak” diye konuştu. 

Payitaht Çarşı projesini başlattık 

Bursa’da son yıllarda başta turizm olmak üzere hizmet sektörü yatırımlarının hız kazandığına işaret eden Burkay, kent dinamiklerini harekete geçirerek başlattıkları Payitaht Çarşı projesiyle ilgili şunları söyledi: “Bizler sahip olduğumuz maddi manevi değerlere ve global piyasalarda yakaladığımız saygınlığa bu çarşı sayesinde ulaştık. Tarihi çarşı ve hanlar bölgesi esnafı ile belirli periyotlarda sektörel buluşmalar gerçekleştirerek, bölgenin ihtiyaçları ve beklentileri tespit edilerek çözüm üretilmesi son derece önemli. Dünya tüketici alışkanlıkları değişti. Bursa’da buluşma noktası olması için ciddi çalışmalar yapıyoruz.” 

Özel sektör yatırımları 2 yıldır geriliyor 

Türkiye genelinde son 2 yıldır özel sektör yatırımlarının gerilediğine dikkat çeken Burkay, özellikle yeni yatırımlarda gerilemenin daha kuvvetli hissedildiğine işaret etti. Bursa’da bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı aylarına göre yeni yatırımların artmasını kentin ekonomideki dinamizmini ve de sektörel çeşitlenmesini yansıtmasına bağlayan İbrahim Burkay, sanayi dışında enerji, turizm, eğitim-sağlık ve tarım-hayvancılık alanlarında da yeni yatırımlar yapıldığını, 2014 yılında özellikle enerji yatırımlarının genişlediğini vurguladı.

2023 için Bursa rol oynuyor

BTSO’nun öncülüğünde kentin ortak aklını harekete geçirdik. Bursa, Türkiye’nin 2023 hedefl erine ulaşmasında kilit rol oynayacak. Kentin yerel yönetimleri ve dinamiklerinden aldığımız destekle projelerimize ara vermeden devam edeceğiz. Kentimizin rekabetçi ve ihracatçı sektörlerinden biri tekstil ve hazır giyim. Bu sektörde yeni kapasite yatırımlarından çok modernizasyon, ürün çeşitlendirme ve teknoloji yenileme yatırımları yapılıyor. Bu yatırımlar rekabet gücünü hedefl iyor. Bursa ev tekstili, hazır giyim, çocuk ve bebek giyiminde küresel ölçekte rekabetçi olmayı sürdürecektir.

Detroit gibi olmayalım

Biz otomotiv sektörünün merkezi konumundayız. BTSO olarak kümelenme faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Bunu sağlayamazsak gelişmiş bölgeleri başarısını yakalayamıyoruz. Detroit’in durumu ortada. Şu an Detroit’ten herkes kaçıyor. Bununla birlikte yakın coğrafyamızda güzel örnekler var. Örneğin, Almanya ekonomisi Avrupa’dan çok fazla katma değer ürettiği için farklı bir konuma sahip. 85 milyon Alman vatandaşı, 1,5 milyar Çinli’nin ihracatı yapıyor. Bu büyük bir başarıdır. Bursa’nın da bu başarıyı yakalaması için çalışıyoruz.

Büyük ölçekli yatırımcılar için sanayi alanı kalmadı

Bursa’da geçen yıl yabancı sermayeli yatırımcı olarak Oyak Renault’nun tek başına 442 milyon liralık yatırımıyla teşvikten yararlandığına vurgu yapan Burkay, “Bursa sanayi yatırımlarında ve ihracatında Türkiye’nin en önemli illerinden biri olmayı sürdürüyor. Yabancı sermaye yatırımları için de Bursa halen Marmara metropolü içinde ve mevcut sektörel kümelenme yapısında öncelikli tercih edilen illerin başında geliyor. Bu özellikleri nedeniyle çok sayıda yabancı yatırımcı Bursa’da yatırım olanaklarını araştırıyor. Ancak yatırım için en önemli sorun büyük ölçekli yatırımcılar için sanayi alanı kalmamış olması, kalan az sayıdaki alanların da çok yüksek maliyetidir. Bursa’ya büyük sermayeli yatırımları çekebilmek için alt ve üst yapısı tamamlanmış, ulaştırma ve lojistik bağlantıları sağlanmış yeni nesil organize sanayi bölgelerine ve alanlarına ihtiyaç var” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir