'Ankara’yı yönetecek olanlar rekabet gücünü artırmalı'

ASO Başkanı Özdebir, "Ankara’yı yönetecek olanlardan beklentimiz, belediye hizmetlerini ve yatırımlarını rekabeti artıracak alanlara yöneltmeleridir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Ankara’yı önümüzdeki dönemde yönetecek olanlardan beklentimiz, onların etki ve yetki alanlarına giren konularda Ankara’nın rekabet gücünü arttırmalarıdır” dedi.

ASO’nun mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Özdebir, Ekonomist dergisine göre 2025 yılında, dünyanın en rekabetçi 120 kenti arasında Ankara’nın 103’üncü sırada bulunacağını söyledi.

Kent rekabeti küresel yaşanıyor

Nurettin Özdebir, “Ankara, ülkemizin en yaşanabilir kenti ve kentler arası rekabet endeksinde ikinci sırada yer alıyor. Ancak, kentler arasındaki rekabet, küresel çaptadır. Bu nedenle şimdi içinde bulunduğumuz durumla yetinemeyiz. Ankara’nın küresel rekabet gücünü etkileyen bazı faktörler, yerel değil merkezi yönetimin ilgi alanına giriyor. Ancak, birçok faktör üzerinde yerel yönetimlerin etkisi vardır. Şimdi bizim Ankara’yı önümüzdeki dönemde yönetecek olanlardan beklentimiz, onların etki ve yetki alanlarına giren konularda Ankara’nın rekabet gücünü arttırmaları, belediye hizmetlerini ve yatırımlarını o alanlara yöneltmeleridir. Tüm Ankaralılar da, rekabet gücümüzün artmasının Ankaralıların refah ve mutluluğunu da artıracağını bilmelidir” dedi.

Sermaye girişleri azalacak

Küresel ekonomideki gelişmelerin, bir süre Türkiye gibi gelişen ülkeler için pek olumlu olmayacağını kaydeden Özdebir, “Dünyada parasal genişleme döneminde bol bol yabancı sermaye çeken ülkelere sermaye girişlerinde bir azalma olacak gibi görünüyor. Fed, bu yılın sonbaharında parasal genişleme programını sonlandıracağını ve 2015 yılının birinci yarısında da faiz artırımlarının başlayabileceğini söyledi. Eğer Amerika’da faizler artmaya başlarsa bizim gibi ülkelerden yabancı sermaye çıkışları olabilir. Ayrıca Çin ekonomisindeki yavaşlama sinyalleri de küresel büyümeyi olumsuz etkileyecektir. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası faiz indirimine gidebileceğini, Japon Merkez Bankası da düşük faiz politikasını devam ettireceğini belirtmektedir. Görüldüğü gibi küresel ekonomideki belirsizlikler devam etmektedir. Bu nedenle, işadamları olarak ihtiyatlı iyimserliğimizi korumakta yarar görüyorum” diye konuştu.

“Yabancı yatırımcıların ilgisi devam ediyor”

Siyasi gerginliklerin moral bozmaması gerektiğine dikkat çeken Nurettin Özdebir, "Hem yerel, hem genel, hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir süre sonra geride bırakacağız. Bu nedenle, siyasi gerginlikleri ve belirsizlikleri kısa vadeli bir olay olarak görüp işimize devam etmemiz gerekmektedir. Türkiye’nin orta ve uzun vadeli görünümü olumludur ve umut vermektedir. Yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisi devam etmektedir. Bu nedenle bu uzun vadeli bakış açısını korumamız ve çalışma azmini sürdürmemiz gerekmektedir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir