'Bankaların yaptığı vicdansızlık'

Kartepe Zirvesi’nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankalara sert eleştiriler yöneltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ (DÜNYA) - TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bankaların verdikleri her 100 lira faize karşılık 2011’de 36 lira, 2012’de 46, 2013’te 53 lira ücret ve komisyon aldıklarına dikkat çekerek, “Böyle giderse, kimse ‘dur’ demezse, 5 sene sonra verdikleri faizin karşılığını bırakın, o kredi faizlerini buradan alacak. Bu müthiş bir vicdansızlıktır, bu bizi yakıyor” dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği Kartepe Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin iç gerilimlerle vakit kaybettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, reel sektörün temsilcisi olarak bankalardan şikayetçi olduğunu, güçlü bir finans sektörünün ülkeye güç katacağını, ancak hizmet ve komisyon ücretlerinde makul oranlara dönülmesi gerektiğini söyledi.

Bankaları reel sektöre daha fazla destek olmaya çağıran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Bankaların aldıkları hizmet ve komisyon ücretleri, mevduat için verdikleri her 100 lira faize oranla 2011’de 36 lira, 2012’de 46 lira ve 2013’te 53 liraya yükseldi. Eğer bu trend böyle giderse, kimse buna ‘dur’ demezse, 5 sene sonra bankalar verdikleri faizin karşılığını bırakın, o kredi faizlerini buradan alacak. ‘Hizmet’ ve ‘komisyon’ deyip alacak. Bu müthiş bir vicdansızlık. Bir yatırım için iki kişi arasındaki alışverişte teminat gösterilen bir mal için bankalar yüzde 4 komisyon alıyor, buna karşın şirketlerin yatırımı için doğrudan bankaya gösterilen ipoteklerde masraf sıfır. Yanıyoruz biz burada. Bankaya borçlanmadan daha sağlıklı alışveriş yapacağım bir şey var… İki kişi arasında… İpotek bankaya olursa sıfır, bana olursa 4… Bu haksız rekabet.” 

‘Dünyanın gündemini es geçip içeride zaman kaybediyoruz’ 

Yoğun siyasi gündem nedeniyle Türkiye’nin dünyanın tartıştığı konuları es geçtiğini, ABD-AB arasında öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması gibi önemli konuları bırakıp iç tartışmalarla zaman kaybettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, global gelişmeleri şöyle özetledi: 

“Dünya finans haritası değişiyor. Likidite bolluğu, kazanmadan harcama, olmadan harcama dönemi yaşandı. Ama artık paranın eskisi kadar olmayacağı bir dönemi yaşayacağız. Para az ve kıymetli bir hale geliyor. Dünya genelinde her yıl 150 milyon insanın orta gelir sınıfına yükseliyor. Tüketim ihtiyacı artıyor. Dünya ekonomisinin 4’te 3’ünü etkileyecek şekilde ticaretin kuralları değişiyor. İçimize çok kapandığımız için dünya ticaretinin nasıl değiştiğini es geçiyoruz. Transatlantik-Transpasifik anlaşmalarıyla ABD’nin liderlik yaptığı, dünya ekonomisinin 3’te 2’si tek bir çatı altında buluşuyor. Bunun müzakereleri sürüyor. Maalesef içerde önümüze bakmaktan dünyada ne olduğuna bakmıyoruz. Bu anlaşmalar yatırımları, dünya ekonomisinin 3’te 2’sinin standartlarını hep beraber koyacak. Örnek vereyim; kullandığımız elektrik voltajı 220 mi olacak, 110 mu olacak? Bu karar hepimizi etkileyecek. Üretim metotlarımızı değiştirecek. Eğer bu pazarın içinde olamazsak bize dünyada sadece Rusya, Hindistan, satabilirseniz Çin ve Afrika pazarları kalıyor. Brookings Enstitüsü'ne göre TTIP anlaşmasının dışında kalması halinde Türkiye’nin yıllık 20 milyar dolar kaybı olacak.” 

‘Gündem ekonomi olmalı’

Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelir düzeyinin 10 bin dolar seviyesinde kalmaması gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, “4 bin dolarda giderken sıçrama yaptık, 10 bin dolara geldik. Burada kaldık. Her yıl 1 milyon nüfus artıyor. Her yıl 1 milyon kişiye iş bulmamız lazım. Tekrar reform ateşini yakıp Türkiye’nin 10 bin dolarlık orta gelirini 25 bin dolara, yani gelişmiş ülkeler sınıfına doğru yükseltiyor olmamız lazım. Türk özel sektörü tartışmalardan sıyrılarak ekonomik gelişme ve büyüme odaklı ajandaya dönmek istiyor. Anket sonuçlarını Başbakan ile paylaştık. İyimserlik var. İsteğimiz talebimiz şu; siyasette yumuşama ortamı istiyoruz. Gündem ekonomi olsun istiyoruz” diye konuştu. Kartepe Zirvesi The Green Park Otel Kartepe’de gerçekleşti. TOBB’un desteği ve Avea’nın katkılarıyla düzenlenen zirveye, Peugeot, Ülker, Pepsico, Başarsoft, Memorial, Süvari ve Çiftgeyik Karaca destek oldu. Zirveye yaklaşık 200 gazeteci katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir