'Buğdayda alım fiyatı maliyetlerin üzerinde olmalı'

Buğday rekoltesinin yağışların yetersiz olması nedeniyle gerileyeceğini belirten TZOB Başkanı Bayraktar,alım fiyatlarına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğdayda müdahale alım fiyatını maliyetlerin üzerinde belirlemesi gerektiğini bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, buğdayın Türkiye ve dünyada stratejik öneme sahip olduğunu, ürün üretiminin tabiat şartlarına bağlı olarak iklimsel değişikliklerden doğrudan etkilendiğini ifade etti. 

Geçen yıl iklimin iyi gitmesi sonucu 22,05 milyon tona ulaşan buğday rekoltesinin, bu yıl özellikle çimlenme döneminde yağışların mevsim normallerine göre yetersiz olması nedeniyle gerileyeceğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Buğday ülkemizde genellikle kıraç alanlarda yetiştirildiğinden 2013 yılı ekim, kasım, aralık, 2014 yılı ocak, şubat aylarında yaşanan kuraklık, kışlık ekilişlerin gelişimini olumsuz etkiledi. Mart yağışları iyi gitse de nisan ayında yeterli yağış alınamadı. Mayıs yağışları belirleyici olsa da rekoltenin azalmaması mümkün değil. Yaşanan kuraklık, aynı zamanda barajlarda doluluk seviyelerini azalttı. Yer altı su seviyelerini de düşürdü. Bu durum, bahar aylarında ekimi yapılan ürünlerde sulama sıkıntısını gündeme getirdi."  

"Ofis, olumsuzlukları göz önüne alarak fiyat açıklamalı"- 

TMO'nun bu sene, doğal afetlerden ve sulama maliyetlerinden kaynaklanan olumsuzlukları da göz önüne alarak müdahale alım fiyatını açıklaması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, "TMO'nun açıklayacağı müdahale alım fiyatı, üreticilerimizin beklentilerinin altında kalmamalı, aksi takdirde üreticimiz bu seneyi hiç kar edemeden kapayacak ve buğday ekimini azaltacaktır. Müdahale alım fiyatı, maliyetin üzerinde olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir