'Fındık üreticileri çok zor durumda kalacak'

TZD Genel Başkanı Yetkin, Türkiye'nin fındık işleme ve ihracatında büyük paya sahip olan Oltan Gıda'nın, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero'ya satılmasının üreticilerde endişe yarattığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Oltan Gıda'nın, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero'ya satılmasının, Türkiye'nin uluslararası fındık fiyatlarının belirlenmesinde etkili olma imkanını büyük ölçüde ortadan kaldıracağını savundu. 

Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin fındık işleme ve ihracatında büyük paya sahip olan Oltan Gıda'nın, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero'ya satılmasının üreticilerde endişe yarattığını ifade etti.  

Türk fındığının uzun zamandan bu yana yerli firmalar tarafından pazarlandığına işaret eden Yetkin, şunları kaydetti:  

"Ferrero tarafından satın alınan Oltan Gıda ise fındık ihracatı ve fındık işlenmesi alanında ülkede bir numaralı kuruluş durumunda. Türkiye'de toplam 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon'da fındık entegre tesisi bulunan Oltan Gıda'nın satılmasıyla ülkemizin fındık ihracatının yarıdan fazlası ve fındık işleme sanayisinin en önemli kuruluşları, dünyanın en büyük çikolata firmalarından birinin denetimine girmiş bulunuyor. Bu durum, yıllardır fındık tüccarları karşısında yeterli pazarlık gücüne sahip olmadığı için ürünlerini ucuza satmak zorunda kalan üreticilerimizi endişeye sevk ediyor."  

"Üreticiler, şimdi çok daha büyük ve güçlü bir alıcı karşısında"

Yerli tüccarların fındığı ucuza satın alma girişimleri karşısında direnmeye çalışan üreticilerin, şimdi çok daha büyük ve güçlü bir alıcı karşısında kaldıklarını ifade eden Yetkin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

"Bu yıl fındık rekoltesinin düşük olması nedeniyle fiyatların yüksek olması üreticilerin pazarlık gücünü artırsa da gelecekte fındık alımında ve işlenmesinde kartelleşme durumunun ortaya çıkması durumunda özellikle küçük üreticilerden oluşan fındık üreticileri çok zor durumda kalacak. Dünyanın başka bölgelerinde de fındık üretimini geliştirme imkanına sahip dev şirket, Türkiye'nin fındık piyasasındaki ağırlığını da zaman içinde azaltabilecek. Bu son gelişme, dünyanın bir numaralı fındık üreticisi olan Türkiye'nin uluslararası fındık fiyatlarının belirlenmesinde etkili olma imkanını da büyük ölçüde ortadan kaldıracak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir