'İşsizlikte çift hanenin aşılması iyi olmadı'

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, "İşsizlik rakamlarında özellikle psikolojik bariyer olan çift hanenin aşılması iyi olmadı. Ama iş gücüne katılım da ciddi şekilde artmakta. Bu da göreceli olarak rakamları artırıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bugün açıklanan işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AA Finans Masası'na konuk olan Olpak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı işsizlik rakamlarına ilişkin, "Bu yıl işsizlikle ilgili tahminlerimiz yüzde 8,7 civarında, ağustos ayı rakamları ise tahminlerimizin üzerinde geldi" dedi.

İşsizlik rakamlarında özellikle psikolojik bariyer olan çift hanenin aşılmasının iyi olmadığını belirten Olpak, "Avrupa Birliği'nde (AB) bugün işsizlik ortalaması yüzde 12-13'lerden geçiyor. Böyle bir ortamda yüzde 10 hala Türkiye açısından önemli. Neden yüzde 5 değil, vatandaşımız hak ediyor mu? Elbette doğru bir soru. Buraya bakmak lazım. Ama iş gücüne katılım da ciddi şekilde artmakta. Bu da göreceli olarak rakamları artırıyor. Ben bu gözle yine de çok olumsuz bir tablo olarak görmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.  

"İşsizlikte kademeli şekilde tekrar aşağıya gidiş olacak"

Olpak, Öncelikli Dönüşüm Programı ve Eylem Planları başta olmak üzere huzur, güven ve istikrar ortamı sürdürüldüğü takdirde işsizlikte kademeli bir şekilde tekrar aşağıya gidiş olacağını dile getirdi.  

Nail Olpak, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programı ve Eylem Planları'na ilişkin, "Ortaya koyduğumuz görüşlerimizi, hem kamuoyuna yaptığımız açıklamalarla hem de bizatihi o dönemin başbakanı ve şu anki cumhurbaşkanımız olmak üzere yetkililere iletmiştik. Bu planların içerisinde, ilettiğimiz doğru önerilerin karşılığını görmüşüz diye bakıyorum" ifadelerini kullandı. 

"Çözüm Süreci, yüzyılın en önemli barış projesidir"  

MÜSİAD olarak Çözüm Süreci'ne inandıklarını ve üzerilerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:  

"Çözüm Süreci, ilk gündeme geldiği zamanlardan bu yana 2 yıla yaklaştı. O zaman MÜSİAD olarak şunu demiştik; Çözüm Süreci sadece Türkiye açısından Doğu ve Güneydoğu'nun değil, Orta Doğu'nun ve o coğrafyanın kaderini değiştirecek belki de yüzyılın en önemli barış projesidir; ama 30 yılın acılarını ve sıkıntılarını da içinde biriktiren bir projedir. 'Bu acıları ve sıkıntıları çözmek gerekir, kararlılıkla gidilmeli ama bu dikenli bir yoldur. Bu yolda yürürken bizim ayağımıza dikenler batacaktır, engeller çıkacaktır, buna baştan hazırlıklı olalım, yani bir gül bahçesi içinde gitmeyeceğiz. Bu hazırlık içerisinde olmak kaydıyla süreç devam ettirilmelidir' demiştik. 

Olpak, Çözüm Süreci'ni desteklemek noktasında, geçen yıl genel kurullarını yaptıktan sonra ilk yönetim kurulu toplantılarını genişletilmiş başkanlar toplantısı olarak Batman'da gerçekleştirdiklerine değinerek, "Bu bir tavırdı, bir göstergeydi. Biz 6-7 Ekim'den etkilenmedik. Bir yıl önce planladığımız Şanlıurfa toplantımızı yine yaptık. Bazı dernekler 'Çözüm Süreci biraz flulaştı, biz toplantılarımızı erteliyoruz' dedi. Biz ertelemedik. Bu bir tavır göstermektir. Bence sorunun MÜSİAD üzerine düşeni en azından gücünün yettiği kadar doğru yerde durarak yapıyor" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir