'Rusya avantajı tersine dönmeden tedbir alınmalı'

TİSK Başkanı Eyüboğlu, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye açısından yarattığı avantajın tersine dönmemesi için ekonomi yönetiminin tedbirli davranması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, bütçe açığındaki artış ve Rusya ekonomisindeki gelişmelerin tedbirli olmayı gerektirdiğini belirtti. 

Eyüboğlu, TİSK'in Aralık 2014 Aylık Ekonomi Bülteni'nin yayınlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada,  küresel ekonominin Aralık ayında petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya ekonomisindeki gelişmelere kilitlendiğini ifade etti. Eyüboğlu, Rusya'nın ithalatının azalması ile Türkiye'nin ihracatının daralması, Rus turist sayısının azalması, Türkiye'den de sermaye çıkışı riskinin artması ve rubledeki değer kaybının TL'ye sıçraması halinde, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye açısından yarattığı avantajın tersine dönmemesi için ekonomi yönetiminin tedbirli davranması gerektiğine işaret etti. 

Bütçe dengesinin gözetilmesi önem taşıyor

11 ayda devletin bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 814 arttığına dikkati çeken Eyüboğlu, 2014 yılında mali istikrarın bozulmasının altında yatan en önemli etkenin, kamu giderlerindeki artış olduğunu ifade etti. Eyüboğlu, 2015'te yapılacak genel seçimler de dikkate alındığında bütçe dengesinin gözetilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.  

Öte yandan TİSK'in Aylık Ekonomi Bülteni'nde petrol fiyatlarının yüzde 46 gerilemesinin altında dünya ekonomisinde büyümenin düşük seyretmesi ve Rusya'nın Ukrayna politikasının etken olduğu belirtildi. 

Rus ekonomisinin 2014 yılını yüzde 0,3 büyüme ile kapatması, 2015'te ise büyüme oranının sıfır olmasının öngörüldüğü belirtilen bültende, 2014'ün, Türkiye'nin geçmişteki kriz yıllarından sonra en düşük büyüme performansının gösterildiği yıl olacağı tahmininde bulunuldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir