'Son 6 yıldır milli gelirde 10 bin dolara takıldık kaldık'

TOBB'un 70. Mali Genel Kurulu'nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Son 6 yıldır milli gelirde 10 bin dolara takıldık kaldık" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Hisarcıklıoğlu, "toplumsal mutabakat" temennisinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 70. Mali Genel Kurulu başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Genelk Kurul'da açılış konuşmasını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.

"Son 6 yıldır milli gelirde 10 bin dolara takıldık kaldık" diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ihtiyaç bekleyen yapısal reformlara, vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi ve reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesinin gerekliliğine değindi. 

Cumhurbaşkanlığı seçimine değindi

Bu yıl 2 önemli seçim süreci olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yerel seçimlerde milletin, kendine yakışan bir olgunlukla demokrasiye sahip çıktığını ve iradesini ortaya koyduğunu söyledi. 

Yeni toplumsal mutabakat temennisi

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin de açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, "Şimdi önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. İlk defa halkoyuyla seçileceğinden dolayı, farklı bir önemde. Biz bu seçim sürecinin itidalli bir şekilde tamamlanacağına inanıyoruz. İnşallah seçim sonucu, ülkemizde 'yeni bir toplumsal mutabakatın' oluşmasına da vesile olur" dedi. 

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın her geçen gün daha karmaşık hale geldiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, en çok huzura ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Huzur bulalım ki, hepimiz işimize odaklanalım. Daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla ihracat yapalım" şeklinde konuştu.

"Daha adil vergi toplayan bir sistem kurulmalı"

Konuşmasında, vergi reformu ile herkesten daha adil vergi toplayan bir sistem kurulması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Vergi reformu sadece devlet gelirleri artırmak için düşünülmemeli. Vergisini düzgün ödeyene pozitif ayrımcılık yapalım ki herkes vergisini düzenli ödemeye teşvik edilsin." dedi.

Daha istikrarlı büyüme için cari açığın azalmasının şart olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, vergisini aksatmadan ödeyenlerin ödüllendirilmesi çağrısında bulundu.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Ürün bazında yatırım teşviki verilebilmeli"

İhracatımız içinde orta teknoloji ürünlerin payı artıyor ama ileri teknoloji içeren ürünlerin payı azalıyor. Ürün bazında yatırım teşviki verilebilmeli. Sadece Türkiye’yi değil bölge ülkedeki fırsatları da göz önünde bulundurmalıyız. 

"Filistin Cenin bölgesinde ilk adımı atıyoruz"

Komşu bölgelerde içinde Türkçe konuşulan kapısında Türk bayrağı dalgalanan yerler hayal ediyoruz. Bunun ilk adımını Filistin Cenin bölgesinde atıyoruz. Bu tür sanayi bölgelerinin sayısını arttırmalıyız. Dünya için üretip katma değeri Türkiye’ye getirmek hedefimiz olmalı. Müteşebbisler en çok yüksek girdi fiyatlarından çekiniyor. Enerji ile ilgili yüksek vergileri kademeli olarak azaltalım. Demiryollarını OSB’lere, limanlara mutlaka ulaştıralım.

"Böyle devam edersek, Anadolu’nun şirketlerinden yarının KOBİ’leri çıkmaz"
 
İhtiyaç duyulan önemli bir konu da KOBİ’lere pozitif ayrımcılık. İhracatımızın yüzde 63’ünü ithalatın yüzde 39’unu KOBİ’ler yapıyor. Biz kamu alımlarında yabancı ülkelere kucak açtığımızda yabancı ülkelerin şirketlerini desteklemiş oluyoruz. Böyle devam edersek Anadolu’nun şirketlerinden yarının KOBİ’leri çıkmaz. Kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararı alındı ama bürokrasi bunu dikkate almadı. Belediyeler bile yerliyi değil ithali kullanıyor. Hükümetimiz de bunu gördü. Yerli üretime fiyat avantajı sağlayan yeni bir düzenleme getirdi.

Bankalara seslendi:
Hep bana anlayışını bırakın

Bankaların bize yüklediği maliyetler de son dönemde canımızı yakıyor. Reel sektör bankalara farklı isim altında harç, komisyon, dosya ücreti ödemekten bıktı. Bu dönemde reel sektör hapşırsa bankacılık sektörü grip olur. Bankalara sesleniyorum: Bu vicdansızlığı, hep bana anlayışını bırakın. Unutmayın KOBİ varsa siz varsınız.

"Sermayeniz yoksa ortaklık kurun"

Biz hala küçük olsun benim olsun anlayışını terk etmiyoruz. Ortaklık kurmuyoruz. Şirketlerimiz artık güçlerini harekete geçirsin. Sermayeniz yoksa ortaklık kurun, birleşin ve halka açılın.

Yeşil pasaport için:
"Ayağımızda şu prangaları söküp atalım"

Yeşil pasaportlu zihniyet buna engel oldu. Ülkemizi sadece bürokratlarımız değil işadamlarımız da temsil ediyor. Girişimcilerimizin itibarı ülkemizin itibarıdır. Bizim ayağımızda şu prangaları söküp atalım ki biz de Türk şirketlerini dünyaya açalım.

Bu konularda ilginizi çekebilir