'TCMB'nin daha cesur davranmasını beklerdik'

TCMB'nin 50 puanlık faiz indirimini yetersiz bulduğunu ifade eden ASKON Genel Başkanı Koca, "TCMB'nin daha cesur davranmasını beklerdik" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına ilişkin, "TCMB'nin daha cesur davranmasını beklerdik. Piyasalar da 7,50 seviyesini satın almış görünüyordu" açıklamasını yaptı. 

Koca, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) vermiş olduğu faiz kararını, "cesaretsizce" ve "yetersiz" olarak alınmış bir karar olarak değerlendirdi. 

Koca, faiz meselesinin çok fazla gündemde olduğu bir dönemin yaşandığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Durumun böyle olması, faiz politikaları üzerinde konuşulmayı gerektirdi"

"Konu ekonomik olmakla birlikte meselenin temel politikalarla ve imajla ilgili boyutları da fevkalade yüksek. Ekonomik prensiplerle, piyasa gerçeklikleri arasında ciddi tartışmaların yaşandığı bir süreç yaşanıyor. Bu tarz değerlendirme meselesi Gezi olayları ardından ülkemize hakim oldu. Zira bir anlamda manipülatif bir kısım hareketlerin piyasaları çok etkilediği bir döneme girildi. Durumun böyle olması da, faiz politikaları üzerinde konuşulmayı gerektirdi." 

Reel sektör mensupları olarak faizlerin en düşük seviyede olmasını talep ettiklerinin altını çizen Koca, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Ülkemizin gerçek anlamda büyüme diye de bir derdi var"

"Bunun bizim açımızdan çok büyük bir önemi olduğu aşikardır. Hiç şüphesiz kendimizin üstlenmeyeceği finans maliyetini devletin üstlenmesi gibi bir talebimiz de yok. Ancak, kesinlikle ekstra maliyetleri biz de üstlenmek istemeyiz. Bu açıdan TCMB'nin daha cesur davranmasını beklerdik. Piyasalar da 7,50 seviyesini satın almış görünüyordu. Zira ülkemizin sadece enflasyon ve kur diye bir derdi yok. Ülkemizin gerçek anlamda büyüme diye de bir derdi var. Ülkemizin gerçek kârlılıkla çalışmak diye de bir derdi var. Üretimden kazanmak, katma değerden kazanmak diye bir derdi var. Nitekim İSO ilk 500'de geçen yılın bilançoları hiçte maliyet ve kârlılıklar açısından yüz güldürücü olamamıştır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir