'Yağışlar martta normalin üzerine çıktı'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "ekim-şubat döneminde normalin çok altında kalan yağışlar mart ayında normalin üzerine çıktı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim-şubat döneminde normalin çok altında kalan yağışların mart ayında normalin üzerine çıktığını bildirdi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, mart yağışlarıyla 2013 Ekim-2014 Mart dönemi yağışlarının 317,9 milimetreye yükseldiğini ifade ederek, normalde 442,3 milimetre olan yağış miktarına yaklaştığını, aradaki farkın kapanmadığını belirtti. 

Ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalmasının yüzde 37,2 ile en fazla Doğu Anadolu Bölgesinde görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, bu bölgeyi, yüzde 34,4 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 32,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 27,4 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 26,5 ile Marmara Bölgesi, yüzde 22,6 ile Ege Bölgesi, yüzde 17,1 ile Karadeniz Bölgesinin izlediği bilgisini verdi. 

2014 yılı Mart ayı yağış ortalamasının 69,8 milimetre olduğunu belirten Bayraktar, normalde 65,7 milimetre olan yağış ortalamasının geçen yılın mart ayında ise 58,2 milimetre olduğunu vurguladı. Bu yıl mart ayı yağışlarında normale göre yüzde 6,2, geçen yıla göre ise yüzde 20,0 artış gözlendiğine işaret eden Bayraktar, mart ayında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde normaline göre yağışlarda azalma olurken, diğer bölgelerde artış gerçekleştiğini ifade etti. 

Normale göre mart ayında İç Anadolu Bölgesinde yüzde 39,9, Marmara Bölgesinde yüzde 25 arttığını bildiren Bayraktar, bu bölgeleri, yüzde 11,6 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 1,5 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 1,2 ile Ege Bölgesinin izlediğini kaydetti. Bayraktar, yağış miktarının mart ayında, normale göre, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 14,2, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 7,3 azaldığını belirtti. 

Mart ayı yağışları üreticinin yüzünü güldürse de 2013-2014 tarımsal üretim döneminin başladığı ekim-mart döneminde Türkiye genelinde yağışların normallerinden düşük olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: 

Yağış çiftçiyi vurdu

"Aynı dönemde genel olarak hava sıcaklıklarının da mevsim normalleri civarında veya üzerinde seyretmesiyle kış aylarından itibaren başlayan kuraklık halen devam etmektedir. Bunun yanı sıra 29, 30, 31 Mart'ta Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu'nun bazı kesimleri, Doğu Akdeniz ve geçiş bölgelerinde yaşanan don, Çukurova'da yaşanan fırtına ve dolu da çiftçimize büyük sıkıntı yaşatmıştır. Yaşanan kuraklığın üzerine başta kayısı, fındık olmak üzere meyve ağaçlarının yanı sıra bazı tarla ürünlerini büyük ölçüde etkileyen don olayı da çiftçimizin sorununa sorun katmıştır." 

Bayraktar, yağış yetersizliğinin, buğday üretiminin yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara Bölgesi dışında tüm bölgelerde rekolte kayıplarına neden olacağını tahmin ettiklerini belirtti.  

Mart ayında İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgesinde normallerinin iki katına kadar yağış aldığını vurgulayan Bayraktar, özellikle ocak-şubat aylarında kuraklık riskinin en fazla yaşandığı Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde normallerinin üzerinde oluşan yağışın, bu bölgelerde beklenen kuraklık riskini azaltacağını vurguladı. 

Mart ayında ülke genelinde gerçekleşen yağışların çiftçiler için kurtarıcı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu süreçte yağışların beklenen zamanda ve düzenli şekilde yağmasının, ekimi yapılan ürünlerin gelişimi, ekimi yapılacak endüstri bitkileri, yağlı tohumlar ve daha birçok ürün için toprağın suya doyması bakımından oldukça faydalı olduğunu ifade etti. 

Çiftçilerin yoğun emek vererek gerçekleştirdikleri ürünlerin her yıl çeşitli afetlere maruz kaldığını ve kayıplar yaşandığını bildiren Bayraktar, bu yıl çiftçi açısından sıkıntılı geçtiğini bildirdi. 

Kuraklığın üzerine don olayının da yaşanmasının kötü olduğuna işaret eden Bayraktar, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından üreticilerin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, SGK prim borçları ile elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmesini istedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir