'Yüksek faizin sıkıntısını reel sektör çekiyor'

Başbakanın faizler konusundaki çıkışını desteklediğini söyleyen OSİAD Başkanı, yüksek faizin sıkıntısını reel sektörün çektiğini belirterek muhalefetten destek istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın faizler konusundaki değerlendirmelerini desteklediklerini belirterek, "Muhalefet partilerinin de Başbakana acilen destek vermeleri gerektiğine inanıyorum. Muhalefet partileri de reel sektörden yana durmalılar. Çünkü yüksek faizin sıkıntısını reel sektör çekiyor" dedi. 

Keskin, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun 28 Ocak'ta faizleri 500 baz puan artırmasına o dönemde tepki göstermediklerini çünkü ihtiyaç üzerine böyle bir karar alındığını düşündüklerini söyledi.  

Söz konusu artışın reel sektörün finansmana erişim maliyetlerini ciddi oranda yükselttiğini dile getiren Keskin, "500 baz puan artırım yüzde 6-7'ler seviyesindeki faiz oranlarını yüzde 14'ler seviyesine çıkardı. Bu da finansmana erişimini  çok ciddi oranda etkiledi" diye konuştu.  

"4 ayda piyasada önemli oranda daralma oluştu"

Merkez Bankası'nın böyle bir faiz artırımına giderken reel sektör açısından oluşabilecek zararları da dikkate alması gerektiğini ifade eden Keskin, finansmana erişimde yaşanan güçlüklerin reel sektörü doğrudan etkilediğini kaydetti.  

Faizlerin artırıldığı ocak ayından bu yana şirketlerin cirolarının geçen yılın aynı dönemlerine göre yüzde 30 civarında düştüğünün altını çizen Keskin, "İnsanlar yatırım yapma konusunda oldukça tereddüt ediyor. 4 ay gibi kısa bir sürede piyasada önemli oranda daralma oluştu" değerlendirmesinde bulundu.  

"Muhalefet partileri de Başbakana destek vermeli" 

Faiz konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tespitlerine destek verdiklerini kaydeden Keskin, "Banka, faizleri nasıl 500 baz puan artırdıysa 500 baz puan düşürmenin de yollarını bulmalıdır" dedi.  

Seçilmişler olarak siyasetçilerin vatandaşlara karşı sorumlu olduğunu dile getiren Keskin, şunları söyledi: 

 "Siyasetçilerin ekonomik gidişat ile ilgili değerlendirme yapmaması söz konusu olamaz. Seçilen insanlar elbetteki piyasanın nabzını tutacak ve önlemler alacaklar, söylemlerde bulunacaklar. Bürokratlar da verilen talimatlar doğrultusunda bunun çözümünü bulacaklar. O yüzden Başbakanın faizler konusundaki çıkışını sonuna kadar destekliyorum ve muhalefet partilerinin de Başbakana acilen destek vermeleri gerektiğine inanıyorum. Muhalefet partileri de reel sektörden yana durmalılar. Çünkü yüksek faizin sıkıntısını reel sektör çekiyor." 

"Artık bu hamal, bu yükü taşıyamıyor" 

Keskin, faizlerin bu yıl sonuna kadar geçen yılın aralık ayındaki seviyelere çekilmesini istediklerini kaydetti. Reel sektörün üzerindeki faiz yükünün hafifletilmesinin önemine dikkati çeken Keskin, "Artık bu hamal, bu yükü taşıyamıyor" görüşünü dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir