'Yüksek faizler kalıcı olarak düşürülmeli'

TÜRKONFED Başkanı Onatça, yüksek faizlerin geçici değil, kalıcı olarak düşürülmesini sağlayacak bir reform programının tartışılacağı ve uygulanacağı anlayıştan yana olduklarını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, "Üretim ve yatırımın önünde bir engel olan yüksek faizlerin, suni ve bu nedenle geçici olabilecek biçimde değil, kalıcı olarak düşürülmesini sağlayacak bir reform programının tartışılacağı ve uygulanacağı bir anlayıştan yanayız" dedi.

Onatça, TÜRKONFED 10. Olağan Genel Kurulu'nda, geçen yıla ve bu yılın ilk çeyreğine yönelik değerlendirmede bulunarak, gelecek dönemde Cumhurbaşkanlığı, ardından da genel seçimin bulunduğunu, bunun da büyüme yüzde 4 gibi mütevazi bir oranda tutulmasına neden olduğunu anlattı. 

Onatça, şöyle devam etti: 

"Yaklaşan seçimlerden dolayı siyasi gündemin yoğunluğu arzu edilen reformların gerçekleşmesine engel olacak.  Bu durum da ekonomiyi olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Böylesi bir tabloyla gireceğimiz yeni dönemde, bizlerin daha da dikkatli olması gerekiyor. Kriz dönemleri KOBİ'leri büyüklere nazaran daha fazla etkiliyor. Özel bir dikkat gözetilmezse, rekabet ortamı bozulabiliyor. Ekonomide son günlerin en çok konuşulan konusu yüksek faiz. Girişimciler olarak, bizler tabii ki yüksek faiz yerine düşük faizi tercih ederiz. Fakat yüksek faizin bir neden değil bir sonuç olduğunu da çok iyi biliyoruz. Bu nedenle, üretim ve yatırımın önünde bir engel olan yüksek faizlerin, suni ve bu nedenle geçici olabilecek biçimde değil, kalıcı olarak düşürülmesini sağlayacak bir reform programının tartışılacağı ve uygulanacağı bir anlayıştan yanayız." 

"Siyasi tansiyonun düşürülmesinin herkesin ortak arzusu"

Bu nedenle, yeniden yüksek büyüme patikasına geri dönülmesini sağlayacak reformların yapılabilmesi için siyasi tansiyonun düşürülmesinin herkesin ortak arzusu olduğunu belirten Onatça, "2015 genel seçimlerine yapabildiğimiz kadar çok reformu tamamlayarak girelim. Çatışma ve kutuplaşmayı arkada bırakıp, temiz bir sayfa açalım" dedi. 

İş insanlarının risklere dikkat ederken olumlu gelişmeleri de gözden kaçırmaması gerektiğini aktaran Onatça, "Geçtiğimiz bir yıl içinde olumsuzluklar kadar pek çok olumlu gelişmeye de şahit olduk. Her şeyden önce dünya ekonomisinde belki riskler tamamen ortadan kalkmadı ama akut risklerin azaldığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz" dedi.  

"KOBİ'lerin ihracat imkanlarında artış olacağını ümit ediyoruz"

İçeride ise Türk Lirası'nın değerindeki istikrarsızlığın ortadan kalkma sürecinin herkesi mutlu ettiğini dile getiren Onatça, böylece büyük şirketler kadar KOBİ'lerin  de ihracat imkanlarının bu sene daha fazla olabileceğini ümit ettiğini, geçen yıl bir olumlu adımın da AB ilişkilerinde atıldığını ve 22. faslın açıldığını anımsattı.  

"Saydıklarımı iktidarlardan talebimiz olarak görmeyin"
 
Onatça, bu yıl Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23., Adalet Özgürlük ve Güvenlik başlıklı 24. faslın da açılmasını umut ettiklerini ifade ederek, barış ve çözüm sürecinin de bir yılını doldurduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: 

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına adım atmaya ivedilikle hazırlanılması gerektiğini vurgulayan Onatça, "Bugüne ait olan barış sürecini mutlaka korumak ve hiçbir endişeye yer bırakmayacak biçimde kalıcı hale getirilmesini istiyoruz. Bu saydıklarımı bizim iktidarlardan talebimiz olarak görmeyin. Ne kadar büyük bir oy çoğunluğu ile gelmiş olursa olsun, bu listenin hayata geçirilmesi sadece iktidarlardan beklenemez" diye konuştu. 

UEAPME üyeliğine imza atıldı

Onatça, "TÜRKONFED'in UEAPME üyeliğinin Türkiye'nin AB üyeliğine bir adım daha yaklaşması için önemli olduğunu düşünüyoruz. TÜRKONFED'in AB ve UEAPME Temsilciliği'nin Brüksel'deki resmi açılışını Ekim ayında yapmayı planlıyoruz" dedi. 

Genel Kurulda, TÜRKONFED, Avrupa Esnaf, Sanatkar ve KOBİ Birliği (UEAPME) üyeliğine imza attı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir