Dinçer: 15 ayı kaybettik, 9 ayı heba etmeyelim

Göreve geldiği haziran ayından bu yana 3’üncü kez Ankara ziyareti gerçekleştiren TÜSİAD Başkanı Dinçer, düzenlediği sohbet toplantısında temasları hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin geçen yıl Mayıs ayı sonunda başlayan Gezi Parkı olaylarını takiben, 17 ve 25 Aralık operasyonları ve yargıda yaşanan sorunların tutuklamaların  da etkisiyle son 15 ayını kaybettiğini söyledi.

Toplam 9 aylık ömrü bulunan 62’nci Hükümetin de önümüzdeki bu süreci kaybetmemek adına çok dikkatli olması gerektiğini belirten Dinçer, “Bu durum Türkiye’nin yurtdışında da itibar kaybına yol açtı. Her ne kadar sayın Cumhurbaşkanı bize bunların dış güçlerden kaynaklandığını söylese de, ister dış ister iç güçler olsun Türkiye bir itibar kaybetti” diye konuştu.

62’nci Hükümetin 9 aylık dönemde tüm sorunları çözemeyeceğini ancak 9 aylık dönemin de heba edilmemesi gerektiğini belirten Dinçer, yatırım sürecinin iyileştirilmesi, yargı reformu, hukuk hizmetlerinin niteliğinin artırılması ve AB sürecinin devamı gibi alanlarda adım atılmasının şart olduğunu aktardı.

Bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda uzlaşma ve siyasetin normalleşmesi gerektiğine vurgu yaptıklarını ifade eden Haluk Dinçer, bunun yanı sıra Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Ayın zamanda demokratikleşme adımı ve AB sürecinde ısrarın da önemli olduğunu dile getiren Dinçer, “Sayın Erdoğan ilk konuşmasında elini uzattı, bu elin havada kalmaması gerekir” dedi.

“Daha çok yatırım için yatırım ortamı iyileştirilmeli”

Rekabet gücünün artırılması yönünde yapılacak ekonomik reformlara ve daha çok yatırım için yatırım ortamının iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Başkan Dinçer, Gezi Parkı olayları, 17-25 Aralık süreci, yargıda yaşanan tartışmalar, emniyette yaşanan operasyonlarla birlikte Türkiye’nin 15 ayını kaybettiğini bildirdi. Önümüzdeki 9 ayın da heba edilmemesi için çalışılması gerektiğini belirten Dinçer, gündemde olan taslak çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı ve fikri haklar,  Gelir Vergisi ve doğalgaz piyasası konusunda bekleyen düzenlemelerin çıkarılmasını istedi.

AB ve Kıbrıs konusunda adımlar atılmalı

TÜSİAD olarak AB sürecini çok önemsediklerini söyleyen Haluk Dinçer, Kıbrıs’ın da mutlaka çözülmesi gereken bir sorun olarak ortada durduğunu bildirdi. Bu konuda AB’nin de sorumlulukları bulunduğunun altını çizen Dinçer, Türkiye’nin bazı başlıkları açmasını Kıbrıs Rum Kesimi’nin engellediğini söyledi.

Türkiye ve AB’ye çok şey katan Gümrük Birliği’nin karar mekanizmasında asimetrik durumun sözkonusu olduğunu anlatan Haluk Dinçer, ABD ve AB arasında yürütülen görüşmelere de atıfta bulunarak, Hükümetin “Gümrük Birliği bu yapıyla yürümez” görüşüne katıldıklarını bildirdi.

“Çözüm sürecine başından beri destek veriyoruz”

Ankara temasları çerçevesinde önceki gün HDP yöneticileriyle görüştüklerini belirten Haluk Dinçer, devam eden çözüm sürecine başından beri destek verdiklerini dile getirdi. Bu konuda bir reçete olmadığını ve sorunun diyalogla çözülebileceğini belirten Dinçer, “Şiddetsizlik ortamını olumlu değerlendiriyoruz. Ancak biz da köşemizde sessizce oturmuyoruz. Bölgenin ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var. TÜSİAD olarak yoğun katılımla Batman ve Cizre’de toplantılar yaptık, Mardin ve Van’a gideceğiz. Çözüm sisteminin ekonomik ayağına sahip çıkıyoruz. Üyelerimizin daha çok yatırım yapması için tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.

Haluk Dinçer, Türkiye’de seçim sisteminin de bir sorun olduğunu belirtirken, yapılacak bir Anayasa değişikliği ile 2015 Haziran ayında yapılacak seçimlerde barajın düşürülebileceğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir