Genç patronlar yatırımda kararlı

GYİAD'ın anketi Irak’ta bölgesel çatışma ve kutuplaşma riskine rağmen genç patronların yatırımda kararlı olduğunu gösterdi. Genç patronların yüzde 54’ü yılın ikinci yarısında yatırım yapmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, 2014 İlk Yarıyıl Değerlendirme / Beklenti Anketi’nin sonuçlarını açıkladı.

Türkiye’nin genç patronları arasında düzenlenen anketin ilk yarı yıl sonuçlarına göre, yıl genelindeki büyüme ve yatırım iştahında önemli bir iyileşme göze çarpıyor. İlk çeyrekteki yüzde 4.3’lük büyümenin de etkisiyle, özellikle yeni yatırıma yönelik olumlu bakış açısı dikkat çekiyor.

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, anket sonuçlarına göre, üyelerin yüzde 57’sinin 2014’ün ilk yarısında yeni yatırım gerçekleştirdiğini, yüzde 54’lük kesimin ise yılın ikinci 6 ayında da yatırım yapmayı planladığını belirtti.

Üyelerin yüzde 77’si MB’nin faizleri indirmesini istiyor

Yeni yatırım için üyelerin yüzde 77’sinin Merkez Bankası’nın faizleri indirmesini istediğini vurgulayan Akdarı Toprak, ankette ortaya çıkan diğer verileri ise şöyle özetledi:

 - ‘2014 yılının ilk yarısında işleriniz bütçe hedefleriniz ile karşılaştırıldığında nasıl gerçekleşti’ sorusuna, yüzde 54’lük kesim hazırladıkları bütçe ile aynı rakamı yakaladıkları bilgisini verdi. Yüzde 40’lık dilim ‘hedef bütçemizin altında kaldık’ derken, sadece yüzde 6 hedeflerinin üzerine çıktıklarını belirtti.

- Yine üyelerimizin yüzde 56’sı 2014 yılının ikinci yarısında işlerinin bütçe hedefleriyle aynı seyredeceğini düşünüyor. Bütçenin üzerine çıkarız diyenler yüzde 27’yi, altında bekleyenler ise yüzde 17’yi oluşturuyor.

-  Genç patronların yüzde 46’sı ‘Ekonomik riskler aynı. Bu nedenle ekonomik büyüme ilk yarıdaki gibi olur’ diyor. Yüzde 33 “risklerin arttığını ve ekonomik büyümenin yavaşlayacağına” inanıyor. Yüzde 22 ise bunun tam tersinin gerçekleşeceğini düşünüyor. Irak’ta yaşanan son gelişmelerin, bölgesel çatışma riskini artırabileceği de gelen görüşler arasında yer alıyor.
 
"Yüzde 4’lük büyüme hedefini yakalarız"

Yüzde 44’lük bir kesim yüzde 4 büyüme hedefinin yakalanamayacağına, yüzde 9 ise üzerine çıkılacağına inanıyor. Yüzde 47’ ise hedefin yakalanacağı düşüncesinde.

- Üyelerimizin yüzde 57’si “2014 yılında yabancılarla ortaklık, işbirliği veya yabancılara satış, satın alma gerçekleştirdiniz mi, gerçekleştirecek misiniz?” sorusuna “hayır” yanıtı verirken, yüzde 24 işbirliği, yüzde 8 satış, yüzde 6 ortaklık, yüzde 4 ise satın alma yaptığını bildirdi.

- Yine üyelerimizin yüzde 66’sı yılın ikinci yarısına girerken döviz kurlarına ilişkin rahat bir öngörü yapamadığını açıkladı.

- 2014 yıl sonu ABD dolar kurunda 2.10-2.25 TL aralığını bekleyenlerin oranı yüzde 49 oldu. Yüzde 26’lık kesim  2.00-2.10 TL’lik beklentiyi paylaşırken, yüzde 19 ise 2.25-2.50’lik bir kurun görüleceğini ifade etti. Yüzde 4, 2 TL’nin altını, yüzde 2 ise 2.50’nin üzerinin görülebileceğini ileri sürdü.

-  Euro içinse yüzde 33’lük kesim 3.00-3.10 TL  yanıtını verdi. 2.90-3.00 TL arası olur diyenler yüzde 29’u, 2.80-2.90 TL bekleyenler yüzde 27’yi, 3.10-3.25 TL  öngörenler ise yüzde 8’i oluşturdu. Yüzde 2’lik bir dilim ise euro kurunun 3.25’in üzerine çıkabileceğini ifade etti.
 
En büyük risk: "Siyasi istikrarsızlık" ve "Ortadoğu’da sıcak çatışma" 

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, ‘2014 yılının geri kalanı için en büyük risk nedir’ sorusuna üyelerin yüzde 39’unun ‘Türkiye’deki toplumsal kutuplaşma’ yanıtını verdiğini belirtti. Akdarı Toprak, bu soruya “siyasi istikrarsızlık” diyenlerin yüzde 34, “kuzeyimizde ve/veya Ortadoğu’da sıcak çatışma” tahmininde bulunanların yüzde 14, “ekonomik belirsizlik” öngörüsünü paylaşanların ise yüzde 10 olduğunu iletti.

Üyelerin yüzde 40’ının, cumhurbaşkanlığı seçimi, kutuplaşma ve Irak başta olmak üzere bölgesel çatışmaların ekonomiyi ve işlerini olumsuz etkileyeceğine inandığına dikkat çeken Burcu Akdarı Toprak, yüzde 38’inin etkilemeyeceğini düşündüğünü, yüzde 21’nin ise olumlu yansımalarının olacağını belirttiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir