İş dünyasının zirvesi, B20’ye Türkiye imzası atacak

Türkiye başkanlığında ilk kez 2015’te B20 gündemine KOBİ’ler de girecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Türk iş dünyasını temsil eden TOBB, MÜSİAD, TİM, TÜSİ- AD, TİSK, TOBB ve DEİK’ten oluşan B20 Türkiye Yürütme Kurulu, dünya gündemine Türkiye imzası atmaya hazırlanıyor. Türkiye başkanlığında ilk kez 2015’te B20 gündemine KOBİ’ler de girecek. “Türkiye’nin ayağına ilk kez top geliyor, bunu değerlendirelim” diyerek bir araya gelen başkanlar, dün yaptıkları üçüncü yürütme kurulu toplantısının ilk bölümünde hedefl edikleri yıllık programı anlattı. Toplantıda, Rifat Hisarcıklıoğlu, Mehmet Büyükekşi, Haluk Dinçer, Erol Kiresepi, Erdal Bahçıvan ve Tuncay Özilhan yer aldı. B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, görevin kendilerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından tebliğ edildiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin üsteleneceği G20 Dönem Başkanlığı’nın önemini “İşte biz de bu yıl, devler liginin başkanı oluyoruz” sözleriyle ifade etti. 

'Bu fırsat bir daha 20 yıl sonra gelir' 

“G20 Dönem Başkanlığı’nın bize geçişi, önümüzdeki bir yıl boyunca, tüm dünyayı etkileyecek ekonomik ve sosyal kararların ülkemiz önderliğinde alınacağı ve ülkemizin dünya liderlerini ve karar alıcılarını buluşturan bir merkeze dönüşeceği anlamına geliyor” diyen Hisarcıklıoğlu, böyle bir fırsatın bir daha en erken 20 yıl sonra Türkiye’nin önüne gelebileceğini vurguladı. 

B20 bayrağını Türk iş dünyası taşıyacak 

Türkiye 2015 yılında G20’nin alt gruplarına da ev sahipliği yapacak. Bu grupların başında etkisi ve aktif çalışmalarıyla öne çıkan Business 20 ya da daha bilinen adıyla B20 geliyor. Hisarcıklıoğlu, B20’nin görevini ve önemini şu sözlerle anlattı: “B20 üyeleri G20 liderlerine bizim sorunlarımız şunlar deyip kenara çekilmiyor, çözüm arıyor, öneri geliştiriyor. B20, 2010’dan beri, dünyanın en büyük firmalarının CEO’larını ve gelecek vaat eden, küresel piyasalara atılmayı hedefleyen şirketlerin üst düzey yöneticilerini buluşturuyor. B20 Türkiye olarak bizim hedefimiz, geçmiş yılların da ötesine geçerek, Türkiye’yi dünyanın dört bir yanından gelen şirketlerin buluşma noktası haline getirmek.” 

KOBİ’ler ilk kez gündeme gelecek 

B20 Dönem Başkanlığı’nın Türk iş dünyasının uluslararası arenada kendini tanıtması için tarifsiz bir olanak olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, “Türk şirketleri en iyi biçimde kendini göstermeli. Üstüne para versek böyle bir tanıtım yapamayız” ifadesini kullandı. Devamlılık, bağlantılılık ve kapsayıcılık esası ile B20’nin geçmiş yıllarda yaptığı çalışmaları sürdüreceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu yıl ilk kez çalışma gruplarına KOBİ’lerin ve girişimciliğin ekleneceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Çünkü geçmiş yıllarda şunu gördük; dünyanın en büyük şirketleri B20’yi şekillendiriyor, ancak büyümenin motoru olan KOBİ’ler B20 gibi bir platformda söz sahibi olamıyor. Ekonomisinin yüzde 99’u KOBİ’lerin gücüyle ilerleyen bir ülke olarak KOBİ’ler ve Girişimcilik görev gücünü oluşturmayı bir borç bildik. Dünya genelinde B20 üyelerine de bunu anlattık. Çok ilginç, KOBİ’ler ve girişimcilik görev gücü B20 iletişim ağında ciddi bir heyecan yarattı. Bu yıl, yeni görev gücümüzle B20’ye Türk iş dünyasının imzasını atacağız” dedi.

İki dev zirve ve dünyanın dört bir yanında bölgesel istişare toplantıları düzenlenecek

> 15 Aralık’ta İstanbul’da, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımıyla B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı yapılacak. 300’e yakın işadamı bir araya gelecek. 
> 21 Ocak 2015’te Davos’ta dünyanın önde gelen iş adamlarıyla bir araya gelinecek. 
> Şubat başında Ortadoğu'da, şubat sonunda Latin Amerika’da, mart başında Hindistan’da, martın ikinci haftası Çin’de, 26 Mart’ta Inter-American Development Bank Organizasyonu yanında Kore’de, 28 Mart’ta ASEAN Toplantısı etrafında Malezya’da, 17 Nisan’da IMF/Dünya Bankası İlkbahar Toplantıları’nın yanında Washington’da, 2 Mayıs’ta Asya Kalkınma Bankası Toplantıları etrafında Azerbaycan’da, 6-8 Mayıs’ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Meksika’da, 2-3 Haziran’da OECD Toplantıları etrafında Paris’te, 3-5 Haziran’da Güney Afrika’da, 10-12 Haziran’da ise Torino’da bölgesel istişare toplantıları düzenlenecek. 
> İkinci ve en büyük yurtiçi organizasyon B20 Konferansı, Eylül 2015’in ilk yarısında İstanbul’da yapılacak. Yaklaşık bin kişilik katılım öngörülüyor. 
> Üçüncü yurtiçi organizasyon olan B20 Zirvesi, G20 Zirvesi ile eş zamanlı olacak. B20 Zirvesi, B20 üyeleriyle G20 liderlerini bir araya getirecek. İşadamlarıyla liderler aynı masa etrafında, aracısız konuşma imkânına sahip olacak.

DÖNEM BAŞKANLIĞI 1 ARALIKTA TÜRKİYE'DE 

G20 Dönem Başkanlığı 1 Aralık 2014 itibariyle resmen Türkiye’ye geçiyor. G20, dünyanın önde gelen 19 ekonomisi ve Avrupa Birliği’ni bir araya getiren ve 1999’dan bu yana küresel ekonomiye yön veren bir platform. G20 üyeleri küresel hasılanın yüzde 85’ine sahip, dünya genelinde toplam ticaretin yüzde 75’ini gerçekleştiriyor ve dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir