Kazakistan ile 'ortak oda' oluşturulacak

TOBB ile Kazakistan Girişimciler Odası arasında stratejik düzeyde olan Türk Cumhuriyetlerindeki ikili ilişkileri dörtlü ve altılı düzeye çıkartacak iş birliği ve 'ortak oda' oluşturma protokolü imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Keneşi İş Konseyi 5. Toplantısı'nda Kazakistan Girişimciler Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında stratejik düzeyde olan Türk Cumhuriyetlerindeki ikili ilişkileri dörtlü ve altılı düzeye çıkartmak amacıyla iş birliği ve 'ortak oda' oluşturma protokolü imzalandı.

Astana'da Türk Keneşi ve Kazakistan'ın Atameken Girişimciler Birliği tarafından gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 5 yılda Türk devletleri arasındaki iş birliğinin kurumsallaştığını belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler stratejik düzeydedir. Türk Keneşi olarak amacımız bu ilişkileri ikili düzeyden dörtlü, altılı düzeye çıkarmaktır" ifadelerini kullandı.

En büyük ticaret pazarı Avrupa ve Rusya

Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin kriz sonrası yeniden canlanmaya başladığına işaret ederek, "Dünya ekonomisi büyümeye başladığı zaman bizim ürünleri satacak pazarımız var. 2017'de küresel ticaret 2016'ya göre daha iyi olacak. Hem Türkiye hem Türk cumhuriyetleri için en büyük ihracat pazarı Avrupa ve Rusya'dır. Önümüzdeki bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsak mutlaka iş birliğimizi ve ticaret kapasitemizi artırmalıyız" diye konuştu.

"Azerbaycan'ın da bu yapılaşmaya gitmesi olumlu olacak"

Kazakistan ile ortak ticaret odası kurulması protokolünü imzalamakla oda sistemini yeni boyuta taşıdıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "İnşallah Kırgızistan'ın, geçecek yasayla özel sektöre katkısı daha da artacak. Aynı şekilde Azerbaycan'ın da bu şekilde yapılanmaya gitmesi çok olumlu bir gelişme olacak" dedi.

"Ortak taşıma koridoru oluşturmalıyız"

Hisarcıklıoğlu, ticaretin gelişmesinde taşıma koridorlarının önemini vurgulayarak, "Türk Keneşi olarak kendimize ait taşıma koridoru oluşturmamız gerekir. Öyle bir taşıma koridoru oluşturmalıyız ki küresel risklerin arttığı dönemde bile en verimli bir şekilde çalışabilsin. Çin ile Avrupa arasındaki mal trafiğini de kendi coğrafyamıza çekersek, en büyük zenginliğe ulaşmış olacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"Ortak birlik oluşturacağımıza inanıyorum"

Kazakistan Girişimciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mırzahmetov da Türk dili konuşan ülkeler arasındaki iş bağlarının geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Etkinliğimize TOBB ile iş birliği protokolüyle başladık ve buna ileride Kırgızistan ve Azerbaycan’dan mevkidaşlarımızın katılacağına ve ortak birlik oluşturacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir