Kurumsal yönetimin kamuda yerleşmesi şart

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, yönetim ilkelerinin, piyasaların halka açık şirket sayılarındaki artışın, kurumsal yönetim alanında gelecek dönemi şekillendirecek önemli gelişmeler olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Kurumsal yönetim ilkelerini tüm özel sektöre yaygınlaştırma sorumluluğumuz olduğu gibi, bu yaşamsal ilkelerin belki daha da özenle ve önemle kamuda yerleşmesini sağlamak bir zorunluluktur" dedi.  

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, VII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, gönüllü sivil toplumun gücüne ve demokrasinin toplumsal gelişmeyi sağlamaktaki önemine inanmış iş dünyası mensupları olarak, kötü yönetimlerin kaynakların israfına nasıl sebep olduğunu, şirketlere, kurumlara, toplumlara nasıl zaman ve enerji kaybettirdiğini bildiklerini söyledi. 

Kötü yönetimden korunmaya çalışmanın yolunun demokrasiden ve kurumsal yönetim ilkelerinin kurumlara hakim olmasından geçtiğini belirten Yılmaz, "Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerini kurumlarımızın kültürü haline getirdikçe, yönetim sistemlerimizin esasını oluşturmasını gerektiren kurumsal yönetim metodolojilerini içselleştirdikçe, şirketlerimizde bir olgunlaşma evresine geçileceğine, rekabet güçlerinin artacağına ve sürdürülebilirlik performanslarında önemli bir iyileşmenin kaydedileceğine yürekten inanıyorum" diye konuştu.  

Yılmaz, kurumsal yönetimi, insanlığın birarada yaşamak konusunda kaydettiği bir aşama olarak gördüğünü dile getirerek, kurumsal yönetimin de demokrasinin de bir toplumsal olgunlaşma mertebesi olduğunu ve ancak toplumsal bilinç, katılımcı bir anlayış ve ortak çabayla gerçekleştirilebileceğini kaydetti.  

Türkiye'de kurumsal yönetimin evrilme sürecinin OECD'nin konuyu ele almasını takiben TÜSİAD önderliğinde başlayan ve TKYD'nin 11 yılı aşkın süredir devam eden çalışmaları sayesinde önemli aşamalar kaydettiğine anlatan Yılmaz, "Kanunlarımızda, bağımsız denetleyici ve düzenleyici kurumlarımızda ve borsamızda bu alanda sağlanan gelişmeler sayesinde Türkiye'de kurumsal yönetimin hem bilinci hem de altyapısı önemli bir noktaya ulaştı" dedi.  

 "Kurumsal yönetimin kamuda yerleşmesini sağlamak bir zorunluluktur" 

[PAGE]

 "Kurumsal yönetimin kamuda yerleşmesini sağlamak bir zorunluluktur" 

Muharrem Yılmaz, kurumsal yönetim çabalarının başarıya ulaşabilmesi ve Türkiye'nin en üst seviyedeki ülke grubuna taşınabilmesi için üzerinde faaliyet gösterilen zeminin uygun ve nitelikli olmasının gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:  

"Bu zeminin de sağlam temellere oturması için iki dayanağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar, demokrasi-hukuk devleti ayrılmazı ile makroekonomik istikrar ve mikro reformların eşgüdümlü yönetimidir. Ancak unutmayalım ki, bu iki dayanak birbirinden beslenmekte ve birbirini etkilemektedir. Bu anlayışla bugünkü konjonktüre baktığımızda, demokrasi-hukuk devleti ayrılmazındaki şüpheler Türkiye'de yatırım ortamını olumsuz etkilemekte, yatırımcının da güvenini sarsmakta ve makroekonomik istikrarda tereddütlere yol açmaktadır. Aynı şekilde, kurumsal yönetim sadece ülkenin tabiri caizse kurtarılmış bir bölgesinde, iş dünyasının bir kesiminde uygulanmak suretiyle kendisinden beklenen getiriyi sağlayamaz. Kurumsal yönetim ilkelerini tüm özel sektöre yaygınlaştırma sorumluluğumuz olduğu gibi, bu yaşamsal ilkelerin belki daha da özenle ve önemle kamuda yerleşmesini sağlamak bir zorunluluktur" 

Yılmaz, gelişmekte olan piyasaların halka açık şirket sayılarındaki artışın ve halka açık firma yapısında tüm dünyada KOBİ ağırlığının giderek önem kazanmasının, kurumsal yönetim alanında gelecek dönemi şekillendirecek önemli gelişmeler olduğunu söyledi. 

Sürdürülebilirlik alanındaki gelişmelere de değinen Yılmaz, "Her geçen gün daha çok hissedar ve paydaş, sürdürülebilirlikle alakalı risk ve avantajlarını nasıl yönettikleri konusunda şirketleri daha şeffaf olmaya zorluyor. Çevresel, sosyal, kurumsal yönetim performanslarının açıklandığı raporların finansal raporlarla birleştirilerek entegre raporlamaya geçilmesi konusu ise uluslararası platformlarda sıkça tartışılıyor. Bizlerin de dünyadaki bu gelişmeleri yakından takip etmemiz ve yakın zamanda paydaşlarımızdan gelecek bu taleplere karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 
  
"Kurumsal yönetime ilişkin düzenlemeler, Türkiye'nin rekabetçiliğine etki ediyor" 

TÜSİAD Başkanı Yılmaz, yatırımcıların karar alma süreçlerinde referans olarak kullandıkları Dünya Bankası Doing Business 2014 raporunda Türkiye'nin bir önceki yıla göre 3 basamak ilerleyerek 189 ülke arasında 69. sıraya yükseldiğini aktardı. 

Bu yükselişteki en önemli etkenin Türkiye'nin "Yatırımcıların Korunması" göstergesinde 67. sıradan büyük bir sıçrayış gerçekleştirerek 34. sıraya yerleşmesi olduğunu belirten Yılmaz, "Raporda, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen yatırımcıların korunması ve şirket bilgilerine erişimin kolaylaştırılması gibi düzenlemelerin Türkiye'deki yatırım ortamına olumlu etkisinden bahsediliyor. Böylelikle rapor, önemini her platformda dile getirdiğimiz kurumsal yönetime ilişkin düzenlemelerin, Türkiye'nin rekabetçiliğine etkisini net bir şekilde ortaya koymuş oluyor" dedi.  

Bu dönem içerisindeki bir diğer önemli düzenlemenin de 3 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren "Kurumsal Yönetim Tebliği" olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti: 

"Tebliğ ile kurumsal yönetim ilkeleri, Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'nda yer verilen hükümler çerçevesinde revize edildi. TÜSİAD olarak ilettiğimiz kapsamlı görüşlerimizlle Tebliğ'in hazırlanması aşamasında bizler de aktif olarak yer aldık, katkıda bulunduk. Görüşlerimizin birçoğunun nihai Tebliğ'de yer almasından da memnuniyet duyuyoruz.

Genel olarak, ilişkili taraf işlemleri ve yatırımcı ilişkileri konularını düzenleyen Tebliğ'de çoğunluğu yönetim kurullarına ilişkin 24 adet uygulaması zorunlu ilke bulunmaktadır. Bu ilkelerin halihazırda birçok borsada kotasyon koşulu olduğunu ve yerleşik norm haline geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir