MÜSİAD'dan yurtdışında yatırım çağrısı

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, "İş adamlarımızın, önemli ticari potansiyele sahip Etiyopya, Cibuti, Kolombiya, Küba ve Meksika'daki fırsatları iyi değerlendirmesini istiyoruz. Bu ülkeler yeni yatırım kapısı olabilecek özellikleri taşımaktadır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak,  "İş adamlarımızın, önemli ticari potansiyele sahip Etiyopya, Cibuti, Kolombiya, Küba ve Meksika'daki fırsatları iyi değerlendirmesini istiyoruz. Bu ülkeler yeni yatırım kapısı olabilecek özellikleri taşımaktadır" dedi. 

Olpak, MÜSİAD Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkan Yardımcılığı, dünyadaki Türk diasporasını tek çatı altında toplayan Dünya Türk İş Konseyi Başkanlığı, B20 Türkiye Yürütme Kurulu Üyeliği, Türk-Japon Üniversitesi Kurucu Kurul Üyeliği ve benzeri birçok görevinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlarla birlikte çok sık yurt dışı seyahatlerine katıldığını belirtti. 

Bu seyahatler kapsamında kısa süre önce Etiyopya ve Cibuti'ye ardından ise Kolombiya, Küba ve Meksika'ya gittiğini anlatan Olpak, "Geziler sırasında, oradaki insanların Türkiye'yi ve Türkleri çok sevdiklerine şahit olduk. Sıcak ilişkilerle, gelecek yıllarda çok daha büyük pazarlar yakalayabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. 

'Etiyopya fırsatlar ülkesi'

Etiyopya'nın, Türkiye'nin hakkında az şey bildiği fırsatlar ülkesi olduğuna dikkati çeken Olpak, şöyle devam etti: 

"Peygamberimiz döneminde yaşayan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından mezarı restore edilen Habeş Kralı Necaşi ve daha yakında Haile Selasiye ile hatırladığımız Etiyopya, 96 milyon nüfusu, ılıman iklimi, verimli hale getirilebilecek tarım alanları ve yeraltı zenginlikleriyle büyük bir potansiyele sahip. En önemli dezavantajı ise deniz sınırının ortadan kalkması." 

Olpak, 9 kabileden oluşan ve hiç istilaya uğramamış Etiyopya'nın nüfusunun yüzde 40'ını Müslümanların geri kalanını ise Hristiyan mezheplerin oluşturduğunu anlatarak, "Ülkede kabileler ya da dinler arasında kavga yok. Dolayısıyla güvenlik sorunu olmaması bu coğrafya için son derece önemli bir avantaj. Addis Ababa'nın Afrika Birliği'nin merkezi olması ve Türk Hava Yolları'nın (THY) Etiyopya'ya haftada 14 direkt uçuş yapmaya başlaması ise önemli bir avantaj" ifadelerini kullandı. 

'Cibuti lojistik merkez' 

Olpak, Habeşistan'dan koparak oluşturulan ülkelerden Cibuti'nin ise 900 bin nüfusu ile Süveyş Körfezi'nin ağzında, Hint Okyanusu ve Afrika'nın orta ve güneyine kadar uzanabilen konumuyla stratejik nokta ve lojistik merkez olduğuna işaret etti. 

Cibuti'nin, nüfusunun yüzde 99'u Müslüman, küçük ama önemli bir ülke olduğunu dile getiren Olpak, "Cibuti'de, ABD, Fransa ve Japonya dahil 7 ülkenin askeri üssü var. ABD'nin mevcut üssündeki asker sayısını 4 bin 500'den 20 bine çıkarma çalışması var. Bu durum, ülke hakkında fikir verebilecek önemli detaylardan" dedi. 

Olpak, tüm Orta Afrika'nın lojistik desteğinin Cibuti Limanı'ndan sağlandığını belirterek, "Seyahatimizde imzalanan anlaşmayla, yeni limanın yakınındaki 5 bin dönümlük alan, Türk Özel Bölgesi olarak tahsis edildi. THY'nin, Cibuti'ye haftada 7 uçuş yapmaya başlaması da çok önemli" diye konuştu. 

'Kolombiya, Güney Amerika kıtasının parlayan yıldızı'

Nail Olpak, az bilinen ülkelerden olan ve genelde uyuşturucu kartellerinin kavgalarıyla zihinlerde yer eden Kolombiya'nın, Güney Amerika kıtasının parlayan yıldızı olduğunu söyledi. 

Özellikle son 10 yılda uygulanan ekonomik reform ve politikaların, petrol ve maden yatakları gibi yeraltı zenginliklerine sahip ülkeyi, yabancı yatırımcılar için cazip bir merkez haline getirmek üzere olduğunu ifade eden Olpak, "Ülkenin önemli sorunu olan güvenlik sorunu da bizdeki barış süreci gibi sonuçlanma aşamasında" dedi. 

'Küba'da, aşağıda eşitlik sağlanmış'

Olpak, Küba'nın, Marlon Brando'nun özellikle ilk "Baba" filmini seyredenler için gerçek bir film platosu gibi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Küba, 60 küsur yıl öncesinde dondurulmuş bir ülke gibi. Sokaklarında klasik araba meraklılarının gözlerini alamadığı, yenilenemediği için hala kullanılan Amerikan arabaları, üzerine yıllardır boya bile yapılamamış ama hala orijinalliğini koruyan binaları mevcut. Belki de erişilebilecek başka bir hedefleri olmamasının refleksiyle mutlu görünümlü insanları var. Elektrik, su, konut, sağlık harcamaları bedava. Temel ihtiyaçlar, karne ile çok ucuz ve herkesin maaşı 30 dolar. Küba'da, aşağıda eşitlik sağlanmış." 

'Meksika, uluslararası iş yapma kültürü sebebiyle ciddi potansiyele sahip'

Olpak, Meksika'nın ise ABD'ye komşu olmanın nimetlerini daha güçlü şekilde üzerinde hissettiren bir ülke olduğunu dile getirdi. 

Meksika'nın, dış yatırımcının daha çok tanıdığı ve daha fazla iş yaptığı bir ülke olduğunu belirten Olpak, şunları kaydetti: 

"Kolombiya kadar bakir olmasa da bugüne kadar ki uluslararası iş yapma kültürü sebebiyle ciddi potansiyele sahip. Türkiye'nin, bu ülkelerle olan mevcut ticaret potansiyeli istenilen seviyenin oldukça altında. İş adamlarımızın, önemli ticari potansiyele sahip Etiyopya, Cibuti, Kolombiya, Küba ve Meksika'daki fırsatları iyi değerlendirmesini istiyoruz. Bu ülkeler yeni yatırım kapısı olabilecek özellikleri taşımaktadır. MÜSİAD olarak, yeni pazarların keşfedilmesi bakımından iş adamlarına her zaman katkı vermeye hazırız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir