PÜİS'ten "tavan fiyat" tepkisi

EPDK'nın tavan fiyat uyarısına tepki gösteren PÜİS Genel Başkanı Alkan, "Tüketicilerin yüksek fiyatla akaryakıt alması, ne rafineri, ne dağıtım şirketi, ne de bayilerin suçudur. Yüksek fiyatlarının sebebi, vergilendirme politikasıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, tüketicilerin yüksek fiyatla akaryakıt almasının vergilendirme politikasından kaynaklandığını, tatmin edici bir indirimin de tavan fiyattan değil, akaryakıttan alınan vergilerin düşürülmesinden geçtiğini belirtti. 

Alkan, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) akaryakıt dağıtım şirketlerinin temsilcileri ile dün yaptığı toplantıda, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın "bayi transferlerinde oluşan yüksek bedelleri" gerekçe göstererek, tekrar tavan fiyat uygulamasına gidebileceklerini ifade ettiğini büyük bir şaşkınlıkla öğrendiklerini ifade etti. 

"Tavan fiyat uygulamasının kesinlikle bir gerekçesi olamaz"

Dağıtım şirketleriyle bayiler arasında düzenlenen bayilik sözleşmeleri ve bu sözleşmeler çerçevesinde dağıtıcılar tarafından bayilere ödenen transfer bedelleri tavan fiyat uygulamasının kesinlikle bir gerekçesi olamayacağını belirten Alkan, bayi transfer bedelleri ya da dağıtıcı ile bayi arasında özel hukuk çerçevesinde kurulan herhangi bir ilişkinin, taban ve/veya tavan fiyat uygulanmasını gerektirmeyeceğini savundu. Alkan, bu bedellerin geçmişten bugüne uygulanan, kamunun müdahale etmediği ve bundan sonra da müdahale etmemesi gereken bir alan olduğunu kaydetti. 

"Yüksek transfer bedelleri 13 bine yakın istasyonunun tamamına ödenmiyor"

Dağıtıcılar tarafından bayilere ödendiği ifade edilen yüksek transfer bedellerin, Türkiye'de faaliyet gösteren 13 bine yakın istasyonunun tamamı için geçerli olmadığına işaret eden Alkan, söz konusu bedelleri büyük şehir merkezlerindeki satış hacmi yüksek, marka bilinilirliğini arttıracak lokasyonlarda bulunan sınırlı sayıdaki bayinin aldığı bilgisini verdi. Alkan, Türkiye'de bulunan istasyonların sayısal olarak çok büyük bölümünün taşra olarak nitelendirilen şehirlerarası yollarda, kasabalarda ve köylerde faaliyet gösterdiğini ve transfer bedellerinden yararlanamadıklarını ifade etti.  

"Transfer için ödenen bedel, yüksek akaryakıt fiyatlarının bir gerekçesi değildir"

Alkan, "Bu açıdan bakıldığında, bayi transferleri için ödenen bedeller, yüksek akaryakıt fiyatlarının bir gerekçesi de değildir" bulundu. Alkan, şunları kaydetti: 

"Tavan fiyat kararı, her şeyden önce kamuoyunda, sektörün fahiş karlar elde ettiği ve yüksek akaryakıt fiyatlarının tek müsebbibinin akaryakıt sektörü olduğu şeklinde algı yaratan, yanlış bir karardır. Tüketicilerin yüksek fiyatla akaryakıt satın alması, ne rafineri, ne dağıtım şirketi, ne de bayilerin suçu değildir. Yüksek akaryakıt fiyatlarının temel sebebi, Türkiye'deki vergilendirme politikasıdır. Bu hususun kamuoyu tarafından bilinmesini özellikle istiyoruz. Akaryakıt fiyatlarında tüketiciyi tatmin edecek bir indirim sağlanmak isteniyorsa, bunun yolu tavan fiyat uygulamasından değil, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergilerin düşürülmesinden geçer.  

Kaldı ki bu gerçek hükümet temsilcileri ve kanunun uygulayıcısı konumundaki EPDK tarafından da çok iyi bilinmektedir. Nitekim geçtiğimiz aylarda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıttaki vergi yükünün fazla olduğunu belirterek, akaryakıt sektöründe vergi indirimine yönelik bir çalışma yapacaklarını açıklamış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Maliye Bakanlığının bu yönde yapacağı çalışmaları destekleyeceklerini ifade etmişti. En yetkili ağızlardan yapılan bu açıklamaların üzerinden henüz birkaç ay geçmemişken, sadece akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren oyuncuların kar payını kırpmaya, bunu fiyat indirimine dönüştürmeye yönelik bir karara imza atılmak istenmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" 

"Tavan değil, taban fiyat uygulanmalı" 

Akaryakıt piyasasında uzun yıllardır yaşanan haksız ve yıkıcı bir rekabet olduğuna işaret eden Alkan, bunun en önemli nedeninin, maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan akaryakıt satışları olduğunu savundu. 

Bu tür satışlara konu olan akaryakıt ürünlerinin büyük oranda kaçak yollarla piyasaya sürüldüğünü ve bu yüzden devletin milyarlarca liralık vergi zararına uğratıldığını her platformda dile getirdiklerini ifade eden Alkan, "Piyasada oyunu kurallarına göre oynayan, yasal tüm zorunlulukları harfiyen yerine getiren ve rekabeti hizmette yapan binlerce bayi, EPDK'dan bu duruma bir 'dur' demesini bekledi, bekliyor. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 10. Maddesi EPDK'ya tavan ve/veya taban fiyat uygulaması yetkisi vermiştir. PÜİS olarak, EPDK'nın tavan fiyat uygulama konusunda gösterdiği hevesi, bir kez olsun taban fiyat uygulamasında da göstermesini bekliyor ve bu konuda kendilerini göreve davet ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir