"Doğalgaz ve elektrik zammı geri alınmalı"

TESK Genel Başkanı Palandöken, "1 Ekim'den itibaren doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 9'luk zam geri alınmalıdır" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 1 Ekim'den itibaren geçerli olan yüzde 9'luk doğalgaz ve elektrik zammının geri alınması gerektiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve doğalgaz konusunda Rusya ile yapılan görüşmelerde üzerinde anlaşılan yüzde 6'lık indirimin tüketiciye hemen yansıtılması gerektiğini kaydederek, "1 Ekim'den itibaren doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 9'luk zam da geri alınmalıdır. BOTAŞ'ın zararı bahane edilerek fiyatlarda indirime gidilmemesi halkı zor durumda bırakacaktır. Fiyatlarda indirime gidilemiyorsa vergilerde indirime gidilmelidir" ifadesini kullandı. 

Doğalgaz ve elektrik tüketiminin arttığı kış aylarında indirim yapılmamasının halkı zor durumda bırakacağına işaret eden Palandöken, doğalgaz ihtiyacının azaldığı yaz aylarında indirim yapılmasını uygun bulmadıklarını kaydetti. 

Rusya'nın doğalgaz konusunda yapacağı yüzde 6'lık indirimi de yeterli bulmadıklarını belirten Palandöken, "Avrupa ülkelerine göre çok yüksek fiyattan doğalgaz alınmaktadır. Doğalgaz aldığımız ülkelerle yeniden masaya oturup fiyatlarda indirim istenmeli ve bu indirimler halka yansıtılmalıdır. Zammın geri alınması ile insanlar üşümeyecek ve rahat bir kış geçirecekler" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin kaya gazı kaynaklarını kullanıma sokması sebebiyle doğalgazın satış fiyatlarının dünyada aşağı yönde seyretmeye başladığına dikkati çeken Palandöken, doğalgazın yanı sıra petrol fiyatlarında da büyük oranda düşüş yaşandığını anımsattı. 

Rusya'nın indirimine rağmen, Türkiye'nin doğalgazı halen Almanya'dan daha pahalıya kullandığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Son dönemde petrolde yüzde 40'lık bir düşüş var. Bu düşüşe paralel olarak ülkemize uygulanan indirimler yeterli değil. Çünkü haziran ayında 114 dolar olan petrol bugün 60 doların altına geriledi. Hatta uzmanların petrol fiyatlarının daha da düşebileceği yönündeki açıklamalarına rağmen ülkemizde satılan akaryakıt fiyatları hala çok pahalı. Mutlaka fiyat indirimi yapılmalı."

Bu konularda ilginizi çekebilir