"İşçilere verilen destek esnafa da verilmeli"

TESK Genel Başkanı Palandöken, "İşçiler için verilen teşvik ve destekler, işveren durumundaki esnaf için de yapılmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla sadece çalışanın değil esnafın priminin de arttığını belirterek, "İşçiler için verilen teşvik ve destekler, işveren durumundaki esnaf için de yapılmalı" ifadesini kullandı. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, işçilerin sigorta priminin 5 puanlık kısmının devlet tarafından karşılandığını hatırlatarak, esnafın yanında çalışan kalfa için prim desteği olduğunu ama esnafın kendisine böyle bir desteğin bulunmadığını kaydetti. 

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla 2016 yılında en düşük Bağ-Kur priminin 568,22 lira olacağına işaret eden Palandöken, "Ülkemizde bölgesel asgari ücret uygulanmadığı için bu tutar özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki esnaf için büyük bir yük oluşturuyor. Norm birliği için SSK, Bağ-Kur'u birleştirdik denmesine rağmen emekli ücretleri de uygulamalar da aynı değil. İşçilerin sigorta priminde olduğu gibi Bağ-Kur priminin 5 puanlık kısmını da devlet karşılamalı" değerlendirmelerine yer verdi. 

Palandöken, asgari ücret konusunda devletin ek 110 liralık bir destek vereceğine işaret ederek, "SSK primleri için hazırlanan bu destek paketi Bağ-Kur primlerini de kapsamalı" talebinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir