"Kaba yem üretiminin hızla artırılması gerekiyor"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Çayır ve mera arazilerinin üretim kapasiteleri, uygun ıslah ve kullanım yöntemleriyle 4-5 yılda 3 kat artırılabilir" diye belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kaba yem üretiminin hızla artırılması gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye'de sığır sayısının 14,4 milyon, koyun sayısının 29,2 milyon, keçi sayısının 9,2 milyonu aştığını belirterek, bununla birlikte yem ihtiyacının da gittikçe arttığını ifade etti. Kaba yem ihtiyacı için çayır ve meraların ıslah edilmesinden başka çare olmadığınıbelirten Bayraktar, çayır ve mera arazilerinin üretim kapasitelerinin, uygun ıslah ve kullanım yöntemleriyle 4-5 yılda 3 kat artırılabileceğini kaydetti.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta istikrarlı bir gelir elde edilmesi, üretim sürekliliğinin sağlanması ve uluslararası rekabet için yem üretiminin artırılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan sayısı sürekli artan Türkiye'de bunları doyurmak için kaba yem üretiminin hızla artırılması gerekir. Kaliteli kaba yemin üretim maliyetlerini düşürdüğü bir gerçek. Özellikle sığır yetiştiriciliğinde temel sorun çiğ süt fiyatlarından kaynaklanıyor. Üreticiye yeterli gelir sağlanamazsa, üreticinin maliyetleri düşürülemezse, geçmişte olduğu gibi üretici üretimden çekilir, ineğini kasaba götürür, hem süt üretimi hem de et üretimi sıkıntıya girer. Ülke de geçmişte olduğu gibi milyarlarca dolar döviz ödeyerek sıkıntıyı aşmaya çalışır. Bütün bunların olmaması için süt tüketimi artırılmalı, çiğ süt fiyatlarında istikrar sağlanmalıdır."

Bayraktar, hayvancılıkta en önemli maliyet unsurunun yem olduğunu belirterek, yemin uygun maliyetle ancak çayır ve meralardan elde edilebileceğini bildirdi.

Dünya genelinde hayvansal ürün sektöründe söz sahibi ülkelerin rakiplerine göre fiyat avantajları bulunduğunu ifade eden Bayraktar, "Ürün satışından elde edilecek kar ile ürün maliyeti arasındaki ters orantı sebebiyle, maliyet kalemleri arasında en büyük payı alan yem ve yem ürünlerine ait giderler büyük önem taşıyor. Hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanması ve et-süt maliyetlerin düşürülmesi bakımından çayır ve meraların önemi büyük" değerlendirmesinde bulundu.

TZOB Başkanı Bayraktar, toplam 14,61 milyon hektar olan çayır ve mera arazilerinin geliştirilmesi, tespit ve tahsis çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir