"Türkiye, kutuplaşmaya yenik düştü"

TÜSİAD'ın yeni Başkanı Haluk Dinçer, düzenlediği ilk basın toplantısında 'kutuplaşmaya' dikkat çekip, taraf olmayacaklarını söyledi. Dinçer ayrıca 'vergi affı' politikasının yanlış olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD ) yeni Başkanı Haluk Dinçer düzenlediği ilk basın toplantısında önemli mesajlar verdi. Türkiye'de artan kutuplaşma ortamına dikkat çeken Dinçer, TÜSİAD olarak hiçbir tarafta yer almayacaklarını ve çizgilerini koruyacaklarını söyledi.

Haluk Dinçer ayrıca hükümetin düzenlediği vergi affı politikasının yanlış olduğunu ifade etti. Dinçer konuyla ilgili, "Vergi affı kayıt dışı ekonomiyi teşvik ediyor. Vergi affı yerine sistem etkinliğine yönelik reformlar yapılmalı" dedi.

İşte Haluk Dinçer'in konuşmasından satır başları:

Maalesef Türkiye gündemi toplumsal kutuplaşmaya maalesef yenik düştü. Bu kutuplaşma uzlaşmaya izin vermiyor. Ne söylendiğine değil, kimin söylendiğine bakılıyor. Siyasetin ayrıştırıcı söylemi kutuplaşmayı keskin hale getiriyor. Teorik olarak Türkiye'de demokratik düzen var ama bundan faydalanamıyoruz. Kurumlar arasında sağlıklı ilişkiler kurulamıyor. Tüm kurumlar bu ağır kutuplaşmadan nasibini alıyor.

"TÜSİAD'ın iktidar ve partilere küsme durumu olmaz"

TÜSİAD'ın iktidarla partilerle küsme kırılma gibi bir durumu olamaz. Demokrasilerde farklı görüşler olabilir. Hükümetlerden ve partilerden beklentimiz, farklılaşan bu görüşlerle empati kurmaları Hükümet farklı sesleri zenginlik olarak görmeli. Özeleştiri yapılmasını ve dönemsel olduğunu umut ettiğimiz kutuplaşmanın sona ermesini diliyoruz.

"Kamu maliyesine dikkat"

Son küresel veriler olumlu, kalıcı küresel toparlanma Türkiye açısından kritik öneme sahip. Yönetişimde koordinasyon eksikliği, AB Bankacılık sistemi ve finansal küresel mimarı gibi küresel risklerin hiçbiri ortadan kalkmamıştır.

Türkiye ekonomisinde böyle kırılgan bir arka planda kamu maliyesine dikkat etmeliyiz.  Türkiye'nin yıllık bazda yüzde 7-8 oranında dış kaynağa ihtiyacı var.

Kamu maliyesi uygulamaları son 10 yılda iyi durumda, bu disiplinin bozulmamasını diliyoruz. Bağımsız Merkez Bankacılığı çok önemli. Bunu sürdürmemiz gerekiyor. Temel soru orta vadede yüzde 5'lik büyümenin nasıl sağlanacağıdır.

"Vergi affı yanlış"

Vergi afları istikrar kazanmış durumda. Afların ardından vergi kaybı ve kaçağı aynı şekilde oluşuyor. Vergi affı kayıt dışı ekonomiyi teşvik ediyor. Vergi affı yerine sistem etkinliğine yönelik reformlar yapılmalı. Hukukun üstünlüğü ülkemizin itibarı için önemli. Hukuk sistemine olan güven son yıllarda azaldı.  Hukuk alanında reform ihtiyacı hissediliyor. Ancak adım atılmıyor.

"Çözüm süreci çok cesaretli bir adım"

Çözüm süreci olağan üstü cesaretli bir adım. Bu sürecin ekonomik ayağına sahip çıktık. Farkındalık için bölgeye ziyaretler gerçekleştirdik. Barışın kalıcı olması halinde Türkiye'nin büyüme hızına 1 puan ek artış getireceğini hesapladık.

Sürece yönelik benim de eleştirilerim var. Sürecin yeterince şeffaf olmadığını düşünüyorum. Çözüm süreci bir matematik denklem değil. Tüm partilerimizin sahip çıkması gereken toplumsal barış süreci olarak ilerlemesi gerekir. Ancak gelinen aşamayı azımsanacak bir durum olarak görmüyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir