Son 19 ayın zirvesine çıktı

Satınalma Müdürleri Endeksi mayıs ayında 57,55 değeri ile son 19 ayın en yüksek değerine ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) mayıs ayında 57,55 değeri ile son 19 ayın en yüksek değerine ulaştı. 

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in mayıs ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Bileşik Endeksi, mayıs ayında önceki aya göre 4,69 puan artışla 57,55 değerine çıktı. 

SAMEKS, mayıs ayında 57,55 değeriyle, 50 baz puanının üzerinde yer alarak ekonomik canlılığa işaret etti. 

Sanayi Endeksi, mayıs ayında, önceki aya göre 4,26 puanlık bir artış göstererek 59,50 değerine yükseldi. Sanayi Endeksi bu değerle son 29 ayın zirvesinde yer aldı. Bilhassa istihdam alt endeksinde görülen 6,76 ve üretim alt endeksinde görülen 5,94 puanlık artış, sanayi endeksindeki yükselişin en önemli nedenlerini oluşturdu. Bunlara ek olarak, yeni sipariş (4,79 puan), tedarikçilerin teslimat süresi (4,47 puan) ve nihai mal stoku (2,62 puan) alt endeksleri de, mayıs ayında hız kazandı. Satın alım (0,31 puan) alt endeksinde ise azalış gerçekleşti. 

Hizmet Endeksi ise, mayıs ayında bir önceki aya göre 4,87 puan artarak 56,75 puana yükseldi. İstihdam (8,75 puan) ve tedarikçilerin teslimat süresi (6,68 puan) alt endekslerinde görülen artışlar, Hizmet Endeksi'ndeki yükselişin en önemli etkenleri oldu. Bunun yanında; iş hacmi (4,69 puan), nihai mal stoku (2,44 puan) ve satın alım (1,68 puan) alt endekslerinde gerçekleşen artışlar da, Hizmet Endeksi'nin hız kazanmasında etkili oldu. 

MÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Birimi SAMEKS mayıs ayı sonuçlarını şöyle değerlendirdi: 

"Geçtiğimiz aylarda dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybederek negatif bir görünüm arz eden TL, 7-12 Mayıs periyodunda dolar karşısında yüzde 6 civarında değer kazanmış ve toparlanma sinyali vermiştir. Buna ek olarak; mayıs 2015 döneminde, son 7 ayın zirvesinde yer alan TCMB İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranı ve önceki aya göre 1,1 puan artış gösteren Reel Kesim Güven Endeksi gibi öncü veriler de Türkiye ekonomisi için olumlu bir tablo oluşturmaktadır. Benzer şekilde; SAMEKS Endeksi de mayıs 2015 dönemindeki 57,55 puanlık değeriyle, 3 aydır 50 baz puanın üzerinde seyrederek ekonomik canlılığa işaret etmeye devam etmiştir. " 

Açıklamada ayrıca "Sanayi sektöründe, yeni siparişlerin çoğalması üretim ve istihdamın artışına neden olurken, hizmet sektöründe ise satın alımların artışı; iş hacmi ve istihdamı yukarı yönlü hareket ettirmiştir" denildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir