TOBB Anadolu’daki tahsilat sorununu gündeme getirdi, bankaları uyardı

TOBB 71. Genel Kurulu’nda yaklaşan seçimler öncesi ekonomiye ilişkin önemli uyarılar ve çözüm önerileri geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anadolu’da iş dünyasının tahsilat sorunları konusunda uyarıda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - TOBB’un Ankara’da düzenlediği 71. Genel Kurulu’nda yaklaşan seçimler öncesi ekonomiye ilişkin önemli uyarılar gündeme geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında yerel, bölgesel ve küresel riskler nedeniyle 2015’i “düşe kalka geçecek bir yıl” olarak nitelerken Anadolu’da yaşanan tahsilat sorunlarına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “İç piyasada hem işler durgun, hem de tahsilatta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için büyüme temposunu mutlaka artırmalıyız. Yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması, hem de Avrupa’nın canlanmasıyla, iç piyasa ve ihracatın daha olumlu seyretmesini ve büyümenin hızlanmasını umuyoruz” dedi. Bankaların işletmeler üzerinde ilave yük oluşturmasını eleştiren Hisarcıklıoğlu vergi sisteminin basitleştirilmesini, elektrikte TRT payının kaldırılmasını, sosyal güvenlik yüklerinin azaltılmasını, iflas erteleme davalarının sınırlanmasını, belirli bir tutarın altındaki bütün anlaşmaların zorunlu olarak tahkim kapsamına alınmasını istedi.

TOBB 71. Genel Kurulu yapıldı. Seçimsiz olan Genel Kurul’a, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Genel Kurul’da Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü nedeniyle “Aynı Ruh, Aynı Heyecanla 1915-2015” teması, slogan olarak da “Bölgesel Yıldızdan Küresel Yıldıza” seçildi. Genel Kurul’da bakan düzeyinde sadece Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yer aldı. MHP’yi grup başkanvekili Oktay Vural temsil etti. CHP’li milletvekillerinin de yoğunluğu dikkat çekti. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Anadolu’da yaşanan tahsilat sorunları ve büyümenin zayıf kalacağı işaretlerine dikkat çekti, yüksek teknolojili ürünlerle kendini gösteren sanayide 4. Nesil yapıya geçiş için yeni bir yol haritası yapılması gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, bankaların işletmeler üzerine ilave yük oluşturduğunu belirterek bunun önlenmesini istedi. 

TOBB faaliyetlerinin Genel Kurul teması olan Çanakkale Zaferi'ne atıfl a anlatan filmin ardından kürsüye gelen Hisarcıklıoğlu, yaklaşan seçimler öncesi iş dünyasının yeni hükümetten beklentilerini sıraladı. Hisarcıklıoğlu konuşmasında partisinin iç tüzük uygulaması nedeniyle yeniden aday olmayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a ve eski Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya isimlerini anarak teşekkür etti. 

Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminin basitleştirilmesi, elektrikte TRT payının kaldırılması, sosyal güvenlik yüklerinin azaltılması, iflas erteleme davalarının sınırlanmasını ve yargı süreçlerinin hızlandırılması kapsamında, belirli bir tutarın altındaki bütün anlaşmaların zorunlu olarak tahkim kapsamına alınmasını talep etti. 

Uyarı ve çözüm önerisi 

Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında 2015’in kritik bir yıl olacağının altını çizdi. Seçimlerin hemen sonrasında ise “sanayi 4.0” olarak adlandırılan ve sanayileşme döneminin dördüncü evresi olarak nitelenen süreci yakalamak için atılması gereken adımları sıraladı. 

Türkiye’nin, küresel, bölgesel ve yerel riskler nedeniyle diğer ülkelerden 2 kat daha fazla dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, jeopolitik risklerin Türkiye etrafında yoğunlaştığını, düşen petrol fiyatlarının dış ticareti olumlu etkilese de ihracat, turizm, yatırım ve uluslararası müteahhitlik kanallarından olumsuz etkisinin gözlendiğini, öncü göstergelerin zayfı bir büyümeyi işaret ettiğini kaydetti. 

Hisarcıklıoğlu, Anadolu’dan olumsuz sinyallerin geldiğini belirterek, “İç piyasada hem işler durgun, hem de tahsilatta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için büyüme temposunu mutlaka artırmalıyız.Yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması, hem de Avrupa’nın canlanmasıyla, iç piyasa ve ihracatın daha olumlu seyretmesini ve büyümenin hızlanmasını umuyoruz. Özetle 2015, düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak” uyarısında bulundu. 

Seçim sonrası için yol haritası: Sanayi 4.0 

Türkiye’nin, mevcut sorunları aşması yanında, gelecek dönem güçlü ülkeler arasına girmesi için de bir yol haritasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sanayinin yeni evresinin mutlaka yakalanması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Sanayimizde de yapısal dönüşüm ihtiyacı var. Zira ürettiklerimiz çoğunlukla orta teknolojili ürünlerden oluşuyor. İleri teknoloji içeren ürünlerin payıysa bir türlü artmıyor. Şimdi Almanya başta olmak üzere dünya, “sanayi 4.0”a geçişi, yani 4. nesil sanayiyi konuşuyor. Yeni bir dönemin ayak sesleri duyuluyor. Makineler arası iletişim ve karar alma dönemi başlıyor” diye konuştu. 

Yeni dönemin temel ayırıcı işaretlerinin; daha az insan müdahalesi, daha fazla otomasyon, daha hızlı karar alma, daha az stok tutma, daha verimli ve hızlı üretim ile pazara ulaşma süreçleri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dördüncü sanayi devrimi; parçalar, makineler ve insanlar arasındaki bağlantıyı artıracak, üretim sistemlerini hızlandıracak. Verimliliği yükseltecek. Gelir düzeyini, istihdamı ve yatırımları hızla artıracak. Öyle ki, bu sürece geçmeyi başaran ülkeler, her yıl, diğer ülkelere, 5 yıl fark atar hale gelecek. Türkiye’nin bu büyük değişimin dışında kalmaması gerekiyor. Kişi başına 10 bin dolar gelirden 25 bin dolar gelire sıçramanın yolu da buradan geçiyor. Bu çerçevede ‘inovasyon’un önemi’ konusunda hem fikiriz. Artık ‘nasıl inovasyon yapacağımıza’ odaklanmamız lazım. Devletimizle birlikte, biyoteknoloji başta olmak üzere Türkiye’nin güçlü olabileceği alanları belirleyip, bir strateji çerçevesinde, el birliği ile çalışırsak, orta gelir tuzağını da aşarız.” 

Kaynak tahsisinde sanayi talebi 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni döneme girerken 2014 ortasından bu yana tartışması süren “kaynak tahsisi” konusuna da girdi ve “Ülkemizdeki kısıtlı kaynakların, daha az katma değerli alanlar yerine, sanayi yatırımına yönelmesini sağlamalıyız. Yüksek katma değerli sanayi faaliyetleri özel programlarla desteklenmeli. Sanayicimizin ihracat taşımalarına navlun ve akaryakıt desteği sağlanmalı. OSB’lerin demiryolu bağlantıları artırılmalı” dedi. 

Bankalara tepki: Vicdansızlığı bırakın 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, döviz kurlarındaki aşırı oynaklığa karşı önlem talep ettiği konuşmasında, dış ticaret için önemli olan Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya ihracatta ulaşım hattı sıkıntısı olduğunu ve yeni güzergahlara iltiyaç bulunduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, düzenlemelere karşı bankaların işlem ücretlerini sürekli olarak aldığını belirterek bunun durdurulmasını istedi. 

Hisarcıklıoğlu, “Bankalar her fırsatını bulduklarında, üzerimize maliyet yüklüyorlar. Eskiden sadece kredi faizleri ile oynarlardı. Şimdi bir de işlem ücreti belası çıktı.Kamu otoritesi ne kadar sınırlandırmaya çalışsa da bir yolunu buluyorlar. Bankalar! Unutmayın! KOBİ’ler varsa, siz varsınız! Artık bu vicdansızlığı, bu “hep bana”, “hep bana” anlayışını bırakın” dedi. 

“Bürokrasi” tepkisi 

Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında en fazla alkış alan bölümlerden biri de bürokratlara yönelik eleştiri oldu. “İşadamı işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Zaten veriyoruz. Peki, keyfi kararla haksız yere bir müteşebbisin hayatını karartan bürokrat niye dokunulmaz olsun. Nasıl özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli” sözleri büyük alkış aldı. 

‘KOBİ’ler birleşin’ 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin kısa vadeli çıkarlar yerine uzun vadeli gelişmeye odaklanması gerektiğini belirterek, birleşerek ölçek ekonomisini sağlamanın en öncelikli konu olması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Yeni dönemin risklerini yönetip, fırsatlarını değerlendirebilmek için, KOBİ’lerimizin ölçeklerini, sürekli büyütmeleri gerekiyor. Bunun için tek yol birleşmek ve ortaklık kültürünü öğrenmektir. Yoksa çok şey kaybedeceğiz” dedi.

Davutoğlu: Gümrük Birliği Anlaşması 11 Mayıs’ta yenilenecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Hisarcıklıoğlu’nun bürokrasi dokunulmazlığı eleştirisine değinerek, iş dünyasının taleplerini sürekli olarak dinlediklerini kaydederek, bürokrasiyle de ilgili olarak “Hiç kimse hesap vermekten azade (serbest) ve bigane (ilgisiz) değildir” dedi. Davutoğlu, üçüncü ülkelerle AB arasındaki anlaşmalar nedeniyle Türkiye’nin mağdur olduğu Gümrük Birliğine yönelik anlaşmanın 11 Mayıs’ta yenileneceğini kaydetti. Davutoğlu, bu revizyon ile Türkiye’nin ABD-ABD Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşmasında söz sahibi olacağını belirtti. Türkiye’nin hükümetleri döneminde siyasi istikrar ile birlikte ekonomik olarak büyüdüğünü ve bu büyümenin sürdüğünü kaydeden Davutoğlu, yatırımların da özellikle yüksek teknolojili alanlara yönelik olarak teşvikinin sürecini söyledi. Davutoğlu, seçimlerden sonra milli uzay ajansının kurulacağını da açıkladı.

Kılıçdaroğlu: KOBİ’lere sıfır faizli 1 yıl vadeli kredi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde, vergi ve sigorta prim borcu olmayan KOBİ’lere, 1 yıllık vergi ve sigorta primleri kadar sıfır faizli kredi kullandırılacağını belirterek, “Burada kaybeden yok. Herkes kazanacak. Devlet prim toplayamayınca ne yapıyor, gidip borçlanıyor ve dünya kadar faiz ödüyor” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ekonomik yapılanmasını yeniden sağlamak ve büyümeyi teşvik etmek için, rekabet gücünü artıracak, yüksek teknolojili ürünlere geçecek, üretimi destekleyecek bir yapı kurmak istediklerini, bunun altyapısının eğitimle mümkün olacağını kaydetti. Kılıçdaroğlu, chip üretmek isteyen işadamına destek verilmediğini de hatırlatarak, “Ben başbakan olsaydım 1 milyar doları çekinmeden verirdim” dedi. Kılıçdaroğlu da Hisarcıklıoğlu’nun bürokrasi eleştirisine ilişkin görüşlerini açıklayarak, “Bürokrat tek başına hareket etmez. Talimat siyasi irade verir” dedi.

Vural: İşadamlarına yeşil pasaport

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “her ülkeye konsolos” sözünü eleştirdi. Vural, “Her ülkeye konsolos göndereceğine işadamlarına yeşil pasaport ver” dedi. Oktay Vural, iktidarın özgürlük söylemine karşılık ulusal güvenliği tehdit edecek uygulamalara yol açtığını ve hem iç, hem de dış barışa katkı vermekten uzaklaştığını vurguladı. “Bizim için Türkiye Çanakkale’de yüzüncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’dir, başka Türkiye de yoktur” diyen Vural, “Aynı ruh ve heyecan diyorsak işte o zaman yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran heyecana sahip olmamız gerekiyor” dedi. Hükümetin yargıyı siyasallaştırdığını anlatan Oktay Vural, “Bir Türkiye düşünün ki bir millet kimliğini tartışıyorsa, ekonomide belirsizlikler varsa, bu belirsizliklerin açıkçası 7 Haziran seçimlerinde de devam edeceğini gördüğünüz zaman bu belirsizliklerin kaldırılması gerekmiyor mu? Başkanlık mı olacak bilmiyoruz. Maalesef bizi biz yapan aynı ruhu oluşturan bu değerler 13 yıl boyunca maalesef tüketilmiş boyuttadır. Keyfi bürokratın keyfi davranışı. Bürokrasiye dokunulmazlık zırhı veren kim?” diye sordu.

Babacan: Bütçeyi iyileştirdik

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, muhalefet partilerinin vaatlerinin ölçüsüz olduğunu ileri sürdü. Türkiye’nin bütçesinin tarihinin en iyi dönemlerinden birini yaşadığını belirten Babacan, hazırladıkları bütün bütçelerde disiplini ön planda tuttuklarını kaydetti. Türkiye’de uluslararası ölçütlerde yoksulluk ve mutlak yoksulluk ölçütlerinde kimsenin kalmadığını belirten Babacan, bu konudaki eleştirilerin haksız olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuşmasının sonunda ise muhalefet partilerinin eleştiri kadar öneri geliştiren bir yapıda da olması gerektiğini belirterek, seçim dönemine girildiği bir ortamda muhalif olanların ve şu veya bu nedenle iktidara soğuk duranların bulunduğunu belirterek, “Biraz iktidar partisinden şu veya bu nedenle soğuk duranları da görüyoruz. Seçimlere giderken muhalefetin daha yapıcı öneriler geliştirmesi gerekir” dedi.

71. TOBB Genel Kurulu’ndan notlar

■ Kemal Kılıçdaroğlu’nun salona gelişi anons edilmedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise anons edilerek salona girdi. 
■ Salonda, Çanakkale Savaşları'ndan sahnelerin, Türkiye’nin ihracat, ulaştırma ve ileri teknoloji ürünlerine dönüşümünü sergileyen bir duvar grafiği kullanıldı. 
■ Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının başında selamlama bölümünde Türkçe Konuşan Girişimciler programı kapsamında gelen girişimciler tribünden alkışladı.
 ■ TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında en büyük alkışı iş dünyasına karşı hareket eden bürokratlardan hesap sorulması talebi ve bankaların eleştirildiği bölüm aldı.
■ Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasında ise en fazla alkış, iş dünyasına yönelik sürekli istişare mekanizması işleteceği sözünü verdiği bölümde oldu. ■ Kemal Kılıçdaroğlu’nun özgürlükler ve KOBİ’lere yönelik teşvik ve önerileri alkışlandı. 
■ MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise salonda az sayıda delege olsa da coşkulu bir alkışla kürsüye çıktı ve konuşmasında güçlü alkışlar aldı.
 ■ TOBB Genel Kurulu’nda, Başbakanlık akreditasyonu uygulandı ve bazı basın kuruluşları salona girmedi. 
■ Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında güncel siyasi tartışma konusu olan Anayasa, Başkanlık ve çözüm sürecine ilişkin herhangi bir unsura yer verilmedi ve seçim öncesi son derece genel değerlendirmeler yer aldı. Hisarcıklıoğlu, seçimlere yönelik talep ve beklentileri sıralamakla yetindi. 
■ Geçmiş yıllarda TOBB Başkanı ve Başbakan’ın konuşmaları sırasında delegelerin hemen hemen tamamı salonda kalıyordu. Ahmet Davutoğlu’nun konuşması sırasında çok sayıda delegenin salonda bulunmaması dikkat çekti. 
■ Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında, Babacan’a ve eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya teşekkürü alkışlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir