TÜMSİAD, Güneydoğu'da ticaret açılımını başlattı

Ramazan ayı boyunca Türkiye’nin dört bir yanında iftarlar düzenleyerek iş adamlarını bir araya getirmeyi hedefleyen TÜMSİAD, ilk iftarını Diyarbakır'da yaptı. İftarda, Güneydoğu'nun ekonomik potansiyeli ve yeni ticaret açılımları konuşuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ramazan ayı boyunca Türkiye’nin dört bir yanında iftarlar düzenleyerek iş adamlarını bir araya getirmeyi hedefleyen TÜMSİAD, ilk iftarı için Diyarbakır’ı seçti. Bölgedeki önemli sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarının teröre karşı kararlılık ve birliği içinde olması gerektiğinin vurgulandığı iftarda, Güneydoğu’nun yıllık 30 milyar dolara çıkarılması hedeflenen ekonomik potansiyeli ve yeni ticaret açılımları konuşuldu.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD), terör olayları nedeniyle zor bir dönemden geçen Güneydoğu bölgesine önemli bir ticaret açılımının ilk adımını atıyor. Güneydoğu illerinde ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesine destek olmak ve iş adamlarının, son dönemlerde yaşanan olaylar karşında bölgedeki iş adamlarının ve halkın yanında olduğunu vurgulamak amacıyla bölgeye giden TÜMSİAD, 5. Bölge 2. İftar Programı’nı Diyarbakır’da düzenledi. TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özbek, Genel Sekreter Osman Kapıcıoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat, TÜMSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Hüseyin Oğulmuş’un yanı sıra yaklaşık 200 iş adamı ve özel sektör temsilcisinin buluştuğu iftar gecesinde bölgeye ekonomik katkı sağlayacak ve istihdamı artıracak yeni projeler görüşüldü.

3453534-b.jpg

'Potansiyeli yeniden harekete geçireceğiz'

Gecede konuşan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Güneydoğu’nun köklü tarihi, kültürel zenginliği, turizmi, ticaret yolları ve konumu itibari ile Ortadoğu’nun en yüksek kapasiteli bölgeleri arasında olduğuna vurgu yaptı. Bu potansiyelin işlenmesiyle uyuyan devin harekete geçeceğini belirten Doğan, “TÜMSİAD olarak Güneydoğu’ya verdiğimiz değeri göstermek ve yapılacak yeni yatırımları konuşmak için ilk iftar organizasyonumuzu Diyarbakır’da önemli iş adamlarıyla beraber gerçekleştirdik. İş adamları için hem Diyarbakır hem de Güneydoğu Bölgesi geçmişte olduğu gibi bugünün de en önemli ticaret merkezlerinden birisi. Son 12 yıla baktığımızda Diyarbakır 6,6 milyon dolar olan ihracatını 33 kat artırmış ve 237 milyon dolar seviyesine yükseltmiştir. Genel olarak Güneydoğu Bölgesi ise bu yılın ilk beş ayında yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir ihracata ulaşmıştır. Ticaret ve turizm gelirleri ile yıllık 30 milyar doların üzerinde bir potansiyele sahip olan bölgenin son yıllarda yaşanan terör olayları ve komşu ülkelerdeki gelişmeler nedeniyle atıl durumda olan potansiyelini yeniden harekete geçirmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ticaret koridoru aktif hale gelmeli

Güneydoğu’nun önemli geçiş yolları üzerinde olduğuna dikkat çeken Doğan, oldukça düşük düzeyde olan özel sektör yatırımlarının artmasıyla diğer bölgelere olan ihracatın da artarak ticaret koridorunun aktif hale geleceğini dile getirdi. Terör olaylarına rağmen 1200 yıldır devam eden kardeşliğin ve beraberliğin bozulmayacağını belirten Yaşar Doğan, “Devletimizin teşvik ve katkıları ile iş adamlarının yatırımları sayesinde hem ekonomik kalkınma artacak hem de kişi başına düşen gelir sırlamasında 24’üncü sırada olan bölge daha üst sıralara sıçrayacaktır. İş adamları olarak ekonomik dönüşümlerin sağlanması konusunda elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız. Ancak özel sektör yatırımlarını bölgeye çekmek için güvenlik ve diğer sorunların çözülmesi, bölgenin hak ettiği cazibesine kavuşması birincil meseleler arasında. Biz iş adamlarının yatırımlarını daha da arttırması için tek beklentimiz bölgedeki bu risk ortamının ortadan kalkmasıdır” dedi.