TZOB: Okul sütü projesi çeşitlendirilmeli

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 3 yıldır uygulanan okul sütü projesinin peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmelisi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, okul sütü programlarıyla çocuklara süt içirmenin, yoksul aile çocukları başta olmak üzere tüm çocukların gerek bedensel, gerekse zihinsel gelişimi için çok önemli olduğunu belirterek, "3 yıldır uygulanan okul sütü programını çok önemsiyoruz. Proje peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmeli" ifadesini kullandı.

Bayraktar, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, süt üretiminin hızla artmasına karşın, kişi başına süt ve süt ürünleri tüketiminin hala gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığına dikkati çekti.

Süt ve süt ürünleri üretiminin daha da artırılması, ancak her şeyden önce üreticinin süt üretimini sürdürmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ulusal Süt Konseyi tarafından, 2014 yılı Şubat ayında litresi 1 lira 5 kuruş olarak belirlenen çiğ süt fiyatı artırılmalıdır. Zaten yüksek olan ve o tarihten bugüne kadar geçen dönemde de yüzde 5 artan yem fiyatları, süt üretiminde maliyeti katlanılmaz duruma getirdi. Üretiminin bu fiyatlarla sürdürülmesi zor görünüyor. Taraflar yeniden toplanarak fiyatı revize etmeliler."

Bayraktar, sütün, sadece çocukken değil, insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin olduğunu, düzenli süt tüketimi alışkanlığının, bebeklikten yaşlılığa, bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimine, vücudunun güçlenmesine ve sağlığının korunmasına çok ciddi oranda katkı sağladığına işaret etti.

Araştırmaların, Türk halkının su, çay ve gazlı içeceklerden daha az süt tükettiğini ortaya koyduğunu anlatan Bayraktar, gelişmiş ülkelerde kişi başına içme sütü tüketim rakamlarının, Türkiye ile karşılaştırıldığında çok yüksek bir düzeyde olduğu, süt ve süt ürünleri olarak bakıldığında bile aradaki farkın kapatılmadığı bilgisini verdi.

"Okul sütü programı, peynir, yoğurt, ayranla çeşitlendirilmeli"

Bayraktar, dünyada birçok ülkenin süt tüketimini artırmak için bireyleri özendirici ve teşvik edici okul sütü programları uyguladığını kaydederek, "Dünyada 60'dan fazla ülkede okul sütü programları uygulanıyor. Ülkemizde özellikle yoksul aile çocukları, süt ve süt ürünlerini yeterince tüketemediğinden sağlıklı beslenemiyor. Okul sütü programlarıyla çocuklara süt içirmek, yoksul aile çocukları başta olmak üzere tüm çocukların gerek bedensel, gerekse zihinsel gelişimi için çok önemli. 3 yıldır uygulanan okul sütü programını çok önemsiyoruz. Proje, peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Et ve Süt Kurumu'nun müdahale noktasında faaliyete geçecek olmasının ülke süt sektörü için çok önemli bir adım olacağına dikkati çeken Bayraktar, "Et ve Süt Kurumu'nun süte ve süt piyasalarına müdahale imkanı getirilmeli. Kurum, süte ve süt piyasalarına acilen müdahale etmeli. Süt, insanımızın sağlıklı geleceği için ne kadar önemli ise, hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünüdür" ifadelerini kullandı.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir