Üretici fiyatları tüketici fiyatlarına yansımadı

TZOB Başkanı Bayraktar, "Tarımda, üretici fiyatlarındaki yüzde 0,59 artışa karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerde enflasyonun yüzde 11.13'e ulaşması, üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarına yansımadığını gösteriyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda, üretici fiyatlarındaki yüzde 0.59 artışa karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerde enflasyonun yüzde 11.13'e ulaşmasının, üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarına yansımadığını gösterdiğini ifade etti.

Yaptığı yazılı açıklamada, üreticiden tüketiciye yüzde 500'lere ulaşan fiyat farkı olduğunu belirten Bayraktar, "Maydanozda yüzde 500 olan fark, ıspanakta yüzde 444.64'ü, elmada yüzde 384.97'yi, lahanada yüzde 329.22'yi, pırasada yüzde 313.79'u buluyor. Üreticide demeti 13 kuruş olan maydanoz, markette 78 kuruştan, kilogramı 58 kuruş olan ıspanak 3 lira 16 kuruştan, kilogramı 64 kuruş olan elma 3 lira 12 kuruştan, kilogramı 39 kuruş olan lahana 1 lira 65 kuruştan, kilogramı 58 kuruş olan pırasa 2 lira 40 kuruştan satılıyor" ifadelerini kullandı.

Market fiyatlarında en fazla fiyat düşüşün yüzde 16.68 ile kuru soğanda, en fazla fiyat artışının ise yüzde 42.14 ile sivri biberde görüldüğünün altını çizen Bayraktar, üretici fiyatlarında limonun fiyatının yüzde 24.23 düşerken, domatesin fiyatının yüzde 95.88 arttığını kaydetti.

Fiyat değişimlerinin nedenleri 

Bayraktar, fiyatı artan ürünlerden domates, patlıcan, kabak, salatalıkta tarla ürünlerinde hasadın bittiğini, arzın örtü altı üretimden elde edilmeye başlandığını, buna bağlı olarak fiyatların arttığını belirtti. Antep fıstığı ve fındıkta bu yıl rekoltenin düşük olmasının fiyat artışına yol açtığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: Kuru incirde üreticinin elindeki ürünün azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış oldu. Pirinçte üretici fiyatı yeni mahsule ait olduğundan, fiyat artışı geçen yılın ürünü ile kıyaslama yapılmasından kaynaklanmaktadır. Zeytinyağında görülen artışta rekoltede meydana gelen düşüş etkili olmuştur. Patateste ekim alanlarındaki daralmaya bağlı olarak rekoltede meydana gelen düşüş fiyat artışına yol açtı. Limonda hasat ve pazarlama dönemi olması nedeniyle fiyatlarda bir miktar düşüş yaşandı. Kuru soğanda talepteki daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir