Yeşil İş'te Sürdürülebilir Gıda Platformu kuruldu

Ülker, Sütaş, Unilever ve Sunar Grup öncülüğünde Sürdürülebilir Gıda Platformu kuruldu. Kurulan platform, sektör paydaşlarının sürdürülebilir gıda tedariki ve tüketimi, atık dönüşümü, enerji verimliliği çevresel etkiler gibi konuları ele alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Sürdürülebilir iş platformu olan Yeşil İş, yedinci yılında 160’tan fazla konuşmacı, 60 oturum, 9 kulvar ve 75 çözüm ortağı ile ‘Değişimin yeni paradigmaları’nın tartışıldığı ‘Sürdürülebilir İş Zirvesi’ne dönüştü. Sürdürülebilir iş liderlerini bir kez daha İstanbul’da buluşturan Yeşil İş’e, bu yıl, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ilham verdiği ve bu doğrultuda yürütülen çalışmalar damgasını vurdu. ‘Değişimin yeni paradigmaları’ temasıyla 2 gün boyunca devam edecek Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi, dün başladı. Zirvede bu yıl gıda sektörünün paydaşlarının buluştuğu bir platform kuruldu. Platform zirvede imzaya açılan kuruluş bildirgesi ile sürdürülebilir gıda için sektörü bir araya getirmek istiyor. 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, Yeşil İş’in 7 yılda büyüdüğünü, geliştiğini ve dönüştüğünü söyledi. Sürdürülebilirlik konusunun 25 yıldır dünyanın gündeminde olduğunu belirten Bursa, “Bugün artık adımların sıklaşması gerekiyor. Sürdürülebilirlik konusunda hala sıkıntılar var. Gün geçmiyor ki bir skandal yaşanmasın. Bir gün petrol, bir gün gıda başka gün otomotivde. Sürdürülebilir politikaların hayati önemini benimsememiz gerek” diye konuştu. 

Tuncer: Yeni hedef dünyanın devamlılığı odaklı 
Schneider Electric Türkiye Ülke Başkanı Bora Tuncer ise konuşmasında Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Büyüme Hedeflerine dikkat çekti. Bu yeni hedeflerin kapsamlı değişim olduğunu kaydeden Tuncer, yeni hedeflerin dünyanın devamlılığına odaklı olduğunun altını çizdi. Tuncer, “Başlangıçta bütün firmalar sürdürülebilirliği ekonomik devamlılık olarak algıladı. Sonra sosyal sorumluluk sandı. Aslında sürdürülebilirlik ekonomik, ekolojik ve sosyal konuların tümü ele alındığında işe yaradığını zamanla gördük” diye konuştu. 

Argüden: Teşvik sistemlerinin değiştirilmesi gerekiyor 
Zirve, açılış konuşmalarının ardından çeşitli panellerle devam etti. Değişimin Yeni Paradigmaları ve Kurumsal Sürdürülebilirlik panelinde konuşan Global Compact Türkiye Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, teşvik sistemlerinin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Argüden, “İnovasyana ihtiyacımız var diyoruz. Ama katma değer vergisi alıyoruz. Kadınların işgücüne katılımı, genç işsizlik çok önemli diyoruz. Istihdam vergisi alıyoruz. Sürdürülebilir olmak için devlet bakış açısını değiştirmeli” dedi. 

Sürdürülebilir bilincin arttığını söyleyen Vodafone İcra Kurulu Başkanı Dr. Hasan Süel de şunları anlattı: “Kurumlar doğada bıraktığı ayak izlerini takip ediyor. Mobil teknolijinin de işin içine girmesi büyük önem kazanıyor. Artık kurumlar da dijitalleşiyor. Şirketler sürdürülebilir iş modelini kurarken teknoliji de yardımcı oluyor. 4.5 G hayata girdiğinde daha çok gelişmeler olacak. Örneğin, makineden makineye komut verilen bir şirkette yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlandığı görülüyor.” 

Kimya firması olarak kendilerini sorumlu hissettiklerini belirten BASF Türkiye Genel Müdürü Buğra Kavuncu ise 2050 yılında dünya nüfusunun 12 milyar olacağını, 2 milyar orta gelirli olacağını ve bunlar tüketmeye devam edeceğini söyledi. 

Ülker, Sütaş, Unilever, Sunar Grup öncülüğünde kurulan Sürdürülebilir Gıda Platformu da açılış oturumu gerçekleştirdi. “2024’e Doğru Sürdürülebilirlik ve Gıda” başlığı altında sektör paydaşları sürdürülebilir gıda tedariki ve tüketimi, atık dönüşümü, enerji verimliliği çevresel etkiler, sürdürülebilir tarım gibi konular paylaşıldı. 

Türk çayının tohumlarının ömrü uzayacak 
Platformun çok önemli bir adım olduğunun dile getiren Unilever Türkiye Gıda ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, birlikten doğacak kuvvetin en önemlisi olduğunu ifade etti. Seçkin, “Bundan 5 yıl önce iş planımızı ve büyüme hedeflerimizi sürdürülebilir bir çerçevede yeniden tasarladık. Sürdürülebilirlik konusunu iş yapış felsefesi olarak benimsedik ve faaliyetlerimizin her aşamasına bu anlayışı entegre ettik” diye konuştu. Seçkin, 5 yıl önce başladıkları sosyal, çevresel ve ekonomik temellere dayanan çalışmalarla sürdürülebilir çay tarımını desteklediklerini söyledi. Lipton’un katkılarıyla ‘Eksik Olma’ isimli platformu hayata geçirdiklerini belirten Seçkin, şunları anlattı: “Ülkemizde ilk kez Cumhuriyet yıllarında ekilen çay tohumlarının ekonomik ömrü bitmek üzere… Türk çayının gelecek nesillere en verimli şekilde aktarılması için sürdürülebilir tarım ile üretilmesi gerekiyor. Eksik Olma platformu ile Türk çayına hak ettiği değeri vermek ve ortak bir bilinç yaratmayı hedefledik.” Sağlıklı beslenmenin gelecek nesiller için önemli olduğunu belirten Sütaş Grup Yönetim Kurulu Üyesi Saff et Karpat, “Biz kendi varlığımızın da devamı için Sürdürülebilir gıdayı destekliyoruz. Doğadan gelen ürünü doğal olarak sürdürülebilir olarak doğaya sunuyoruz. Hayvan yemi üretimi yapıyoruz, ayrıca yaklaşık 28 bin sütçü ile çalışıyoruz. Hayvan atıklarının yüzde 100’ünü işliyoruz. Kendi atıklarımızdan yılda 30 bin kw elektirik üretiyoruz. 3 yıl içinde hedefimiz tüm enerji ihtiyacımızı kendi atıklarımızdan karşılamak” diye konuştu. 

Dünyanın sınırlı kaynaklarının en verimli kullanılmasını gerektiğini hep bildiklerinin altını çizen Ülker Unlu Mamüller Başkanı Şener Aslan, bu sebeple de 2024 yılı için önemli hedefleri ve taahhütleri bulunduğunu kaydetti. Şener, “2024 yılına kadar sıfır karbon salınımı ile büyümeyi hedefliyoruz. Ülker bisküvi fabrikalarından birinin çatısını güneş panelleri ile kaplayacağız. Atıkların ise yüzde 100’ünün geri dönüşümünü sağlayacağız” dedi. Şener, ayrıca WWF ile birlikte Giresun findığını koruma çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Sunar Grup İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Şahin Ali Gökçelik ise toprağa sahip çıkmak gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Küresel sera salınımından toprakların yüzde 25 etkileniyor. Şehirleşme giderek artıyor. Tarıma sahiplenilmiyor. Doğuda verimli olan topraklar kullanılmıyor. Biz Muş’a ayçiçeği ekimini teşvik ettik. 3 yılda toprak daha verimli hala geldi.”

Yılın Sürdürülebilir İş Lideri Ödülü, Güler Sabancı’ya verildi
Bu yıl ikinci kez verilen Sürdürülebilir İş Ödülleri ve Sürdürülebilir İş Lideri Ödülleri de Yeşil İş 2015 kapsamında düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sürdürülebilir iş modelleri ile başarı kazanmış kurumlar, sosyal, ekonomik ve çevre konularındaki tehditlere karşı ciddi adımlar atan liderleri ödüllendiren organizasyonda, Yılın Sürdürülebilir İş Lideri Ödülü, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya verildi. ‘Tüm Değer Zincirinde Sürdürülebilirlik’ projesi ile Unilever Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi kategorisinde; ‘7 Adımda Proaktif Enerji ve Karbon Yönetim Sistemi’ projesi ile TOFAŞ, Karbon ve Enerji Yönetimi kategorisinde; ‘Geleceğe Yatırım: Su projesi’ ile Besler Gıda, Su Yönetimi kategorisinde; ‘AEEE Yönetimi’ projesi ile Arçelik, Atık Yönetimi kategorisinde; ‘Doğu’ya ayçiçeği doğuyor!’ projesiyle Sunar Grup, Çeşitlilik ve Dahil Etme kategorisinde; ‘Gelecek Turizmde’ projesiyle Anadolu Efes, İşbirliği kategorisinde; ‘GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’ projesiyle Pepsico Türkiye, Sosyal Etki kategorisinde; ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı: Tweet Köy’ projesiyle Şekerbank, Sürdürülebilirlik İletişimi kategorisinde ödüle değer bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir