Yüksek katma değeri, ilaç sanayi ile sağlayacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesindeki, TİM AKADEMİ’nin toplantılarının son durağı Kayseri oldu. Toplantıda kentin ihracat rakamlarının arzu edilen düzeyde olmadığı vurgulandı, katma değerli ürünlere yönelinmesi gerektiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, katma değeri yüksek ürünlere yönelmek için bölge bünyesinde ilaç sanayiini desteklediklerini söyledi.

TİM’in, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda ihracatçı firmaları bilgilendirme amaçlı kurduğu ‘TİM AKADEMİ Şehirler Turu’nun dördüncü durağı Kayseri oldu. 

Anadolu’nun 10 değişik kentinde bilgilendirme toplantıları düzenlemeyi amaçlayan TİM AKADEMİ, Kayserili üretici ve ihracatçı firmaları, Kayseri OSB Müdürlüğü’nde bir araya getirdi. 

Toplantıda Kayseri’nin marka değeri yüksek katma değeri artırılmış ürün ihracatı ile yaklaşık 1.8 milyar dolarlık ihracatını yükseltebileceği üzerinde duruldu. 

Toplantının ikinci kısmında ise “2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefinde alt sektörlerin önemi/Finans, telekomünikasyon, faktoring ve lojistik” başlığı altında panel düzenlendi. Paneli DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yönetti. 

Hasyüncü: Kimya laboratuvarı açıyoruz 

Kayseri OSB Başkanı Ahmet Hasyüncü, bölgede açacakları kimya laboratuvarı ile ilaç sanayiini geliştirmek istediklerini belirtti. Hasyüncü, “Bölgemizde bin 100 katılımcı ve 900’e yakın üretici firmamız var. 60 binin üzerinde kişi istihdam ediliyor. Alt yapımızda bir sıkıntımız yok. 2,5 milyon metrekare genişleyerek 48 milyon metrekarenin üzerine çıkacağız. Demek ki Anadolu insanı müteşebbis insanlar. Yeter ki önlerini açalım. OSB’lerin ne olduğunu devlet de anladı ve önümüzü açtı. Teşekkür ederiz” diye konuştu. Projesini getirene iki gün içinde ihtiyaçları için cevap verdiklerini kaydeden Hasyüncü, “Hemen inşaatlarına başlayabiliyorlar” diye konuştu. Kayseri’nin çıkışının katmadeğerli üründe olduğunu kaydeden Hasyüncü, şunları söyledi: “Üniversite-sanayi işbirliği ile kimya fakültesi laboratuvarı açıyoruz. Bundan sonra bilhassa ilaç sanayini Kayseri’de güçlendireceğiz. Şu anda Kayseri‘de 12 milyonun üzerinde insan sağlık hizmeti alıyor. Dolayısıyla girişimcileri biraz da ona yönlendirmek lazım. Katma değeri daha yüksek ürünlerin projelerini getirme açısından TİM AKADEMİ’ye de teşekkür ediyoruz.” 

Ulubaş: Kayseri 2023’te 10 milyar doları yakalayacak 

Akdeniz Demir İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Ulubaş da “Kayseri 300 civarında ihracatçısını 900’e yaklaştırdı. 2023’e her ne kadar 7 milyar dolar hedef koyduysak da 10 milyar doları yakalayacağız. AB’de işlerimiz daha rahatladığından ihracatımız daha iyi ilerlemeye başladı. Kayseri’nin bu yapısı bu canla başla çalışmaları etkili olacaktır” ifadesinde bulundu. 

Sancak: Ortağı olmayan tek güç Allah’tır, hepimiz ortak arayalım 

Girişimci olmasına darbecilerin vesile olduğunu kaydeden İşadamı Ethem Sancak ise, “Yüzlerce insanımızı astılar. Türkiye’nin en saygın gençleri kara toprağa girdi. Böyle bir diktatörlük bana yaradı. Sayesinde adam oldum ama ülkeyi mahvetti. İşe girmek zorunda kaldım. İşe girince de elim ekmek tutmaya başladı. Girişimciliğe dönünce düzgün şeyler tespit ettik. Kısa zamanda 2 dünya markası ortaya çıkarttık. Dünya markalarından birini 2 yıl önce sattığımda 20 bine yakın çalışanı ile 5,5 milyar dolar ciro yapıyordu” diye konuştu. “Amerika’da Türkiye’deki kadar patron yok” diyen Sancak, şunları kaydetti: “Amerika’da her kişi başına 1,5 araba düşüyor. Türkiye’de bir kişiye 3 araba düşüyor. Amerika’da bu araçları tamir eden sayı 20. İstanbul’un Çağlayan'ında 50 bin araba tamircisi var. Aslında batıktır. Patron gibi yaşıyor. Eczacılık mesleğine bakacak olursak, 25 bin eczane var ve 25 bin eczacı patronu var. Amerika’da 151 bin eczane var, eczane patronu sayısı 20. Orada zincirler var. Bizim önümüzdeki ihracat hedeflerini yakalamak için ölçeği büyütmemiz lazım. Bunu büyütmek için ortak olmamız lazım. Böylece ortaklık sermayeyi büyütecek. 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek için önümüzdeki 20 yılda iddia sahibi olmamız için girişimcilerin kayıt altına girmesi lazım. Ortağı olmayan tek güç Allah’tır. Bence aklımızı başımıza toplayıp kendimize ortak arayalım” şeklinde konuştu.

Bader: Kalıcı ihracatçı olursak pazar ve pazar payı artar 

Ekonomi Bakanlığı Araştırma Genel Müdürlüğü Dr. Halil Bader, “Bizde firma başına düşen ihracat rakamı 2.5 milyon dolar. Almanya’da bu rakam 15 milyon dolar. Avrupa’da 30-32 milyon doları buluyor. Kayseri’de firma başına ihracat rakamı 1.8 milyon dolar. Firmalar kalıcı ihracatçı olursa pazar ve pazar payları artıyor. Kritik noktalardan biri de bu. Her yıl yaklaşık ortalama ihracata giren kadar çekilen firma sayısı da olduğundan Kayseri’de ihracatta bir artış olamıyor maalesef” dedi. 
Görüm: Hayal ettiğimiz resmin tuvaline, boyasına desteğiz 

Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm de, “Hayal ettiğimiz resmi çizeceksek tuvalinde, boyasında, duvarında destek vermeye hazırız. Ekonomi Bakanlığı desteklerinden olan pazar araştırması, e-ticaret desteği, şirket satın alımlarında hukuki ve mali raporlama desteği, pazara giriş belgeleri desteği, fuar desteği, birim ve tanıtım desteğinde faydalanarak ihracatımızı artırabiliriz. İhracat geleceğe dönük iştir, çocuklarımıza kalacak iştir” şeklinde belirtti.

Büyükekşi: Kayseri ihracat çeşitliliğinde 2’nci ama rakamlar yeterli değil

Kayseri’nin 2023 için belirlediği 7 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşıp daha da yükseğe ulaşabilmesi için öncelikle her firmanın ayrı ayrı hedef koyması gerektiğine vurgu yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bölgeyi gezdik. Diğer illere örnek olacak bir OSB’ye sahip. Kayseri denince akla Kayserilinin ticari zekası geliyor. Kayseri’nin rol model olacak güzel bir geçmişi var. Özellikle bundan sonraki atılımlara bu rol modelle iyi hazırlanmaları gerekiyor. İlin 1.8 milyar dolar ihracat rakamı beklentilerimizin altında. 1.4 milyar dolar 9 aylık ihracat rakamı. Biz Kayseri’den daha çok atılım bekliyoruz” dedi. Kayseri’nin ihracatta en çok çeşitliliğine sahip 2. kent olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti: “Gerçekten bu rakam çok yetersiz. Biz ticari zekasıyla ünlenen Kayserililerden daha katma değeri yüksek marka değerini artırmış ürünler bekliyoruz. İnovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markaya önem vermek gerekiyor. Rahmetli Sakıp Ağa ‘Hayatta doyamadığım bir şey varsa para değil, çalışmaktır’ demiş biz de yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Hem yerli hem yabancı yatırımcıları Kayseri’ye davet ediyoruz.” 

Şenel: İhracat hedefine inanmalı üzerimize düşeni yapmalıyız

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, “2023 İhracat hedefi zor ve imkansız bir hedef değil. Hangi sektörde ne üretilirse varılacak yol haritasını çizen bir plan bütünü. Burada önemli olan buna toplum ve ülke olarak inanmamız. Görüyorum ki inanılmış” dedi. Şenel, teşvik ve yatırım uygulamalarını farklı ihtiyaçlara cevap verecek şekilde düzenlediklerini ve temelinde bölgesel gelişmişlik olduğunu söyledi. Şenel, cari açık çözmeye özel, Ar-Ge’si yapılmış yeni bir ürün geliştirilmişse bunun üretimi için de Kayseri’ye 5. Bölge teşviki verdiklerini kaydetti. İthalat politikalarıyla sanayicilerin haksız rekabete maruz kalmamaları için gelen her şikayeti titizlikle incelediklerini belirten Şenel, uluslararası sermayeyi çekme noktasında da çalışma olduğunu kaydetti.

Anadolu’nun ticaret merkezine büyük ilgi

Finansal Kurumlar Birliği: Anadolu’da faktoring bilinmiyor 

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Onur İzci: İhracat yurtdışındaki bir refahın yurtiçine transferidir. Satışımızı tahsilatımızı güvence altına almazsak bütün emekler gidiyor. Üretim ve satış kadar tahsilat da önemli. Kar marjları çok düştü, kimsenin tahsilatını yapamayacağı üretimi yapıp satışı yapma lüksü kalmadı. Faktoring sektörü Anadolu’da bilinmiyor. Gerek finansman gerek tahsilat garantisi alanında kullanılması gerekiyor. 

HSBC: 70’ten fazla ülkede hizmet veriyoruz 

HSBC Türkiye Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan: Bu çalışmanın çift taraflı katma değer getirdiğini düşünüyoruz. İhracatın birikim tecrübe ve bunun paylaşımından edilecek katma değerin sanayicilerle paylaşılarak dünyadaki opsiyonların değerlendirmeye açılmasına yardımcı oluyoruz. Hedefimiz müşterilerimizin hayallerinin gerçekleşmesine yardımcı olmak. 

Vodafone: 3 yılda Kayseri’ye 15 milyon TL yatırım yaptı 

Vodafone Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç: Vodafone Türkiye olarak, Anadolu’nun sayılı ticaret ve sanayi merkezlerinden Kayseri’ye büyük önem veriyoruz. Biz de gerek Kayseri, gerekse İç Anadolu Bölgesi’nde teknolojik altyapımızı güçlendirmek ve hizmet kalitemizi sürekli artırabilmek için yatırımlar yapıyoruz. Son 3 yılda Kayseri’ye yaklaşık 15 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. 

UPS: Kayseri 129 ülkeye bizle ihracat yaptı 

UPS Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Teoman Ünal: Kayserili firmalar 129 ülkeye UPS ile ihracat yapmış. Tüm dünyaya bakınca Çin ve Asya çok hızlı büyüyen bir pazar. Ülke zenginleştikçe muazzam bir pazar haline gelmeye başladı. Bir yandan BRIC ülkeleri Güney Amerika ve gönderi olan ülkelerin yanında Nijerya da var.

Bu konularda ilginizi çekebilir