Resimler çocuğunuzu ele veriyor

Çocuk psikolojisi uzmanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, çocukların yaptığı resimlerin dilini nasıl çözeceğimize dair bizlere ipuçları veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çocuk dünyasını ortaya çıkarmanın en iyi yollarından biri resimler. Çocuk psikolojisi uzmanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, çocuk resimlerinin derin mesajlar içerdiğini vurgulayarak ebeveynleri dikkatli olmaya çağırıyor. Peki resimlerin dilini nasıl çözeceğiz? İşte Yavuzer’den ipuçları...

KÜÇÜK FİGÜRLER

Kocaman kağıdın içinde küçücük bir yer tutan insan figürü çiziyorsa çocuğunuzun özgüven sorunu olabilir.

GÖKDELEN YA DA AĞAÇ

Başkalarıyla ilişkilerinin bir ölçütü olarak resim önem taşır. Yani aile üyeleriyle kendisini resmederken çocuk, aile üyeleriyle kendisi arasına bir gökdelen ya da ağaç çizebilir. Bu, iletişimin kopuk, yetersiz olduğunu anlatır. Eğer babasını "yer kalmadı" diye kağıdın arkasına çiziyorsa ciddi bir problem var demektir.

TEKNEYLE AÇILIRKEN

Kendisini tekneyle açılırken ama ailenin diğer bireylerini kumsaldaysa çiziyorsa... Anne, baba ve kardeşiyle kendisi arasına bir sandalye koyuyorsa... Bunların hepsi iletişim kopukluğunu anlatıyor.

KOLU KESİK BABA RESMİ

Bir örneği anlatayım. Kıbrıs’ta dokuz yaşındaki bir çocuğa aile resmi yap dediğimde bir kolu kesik baba çizdi. Bunun nedeni babanın o koluyla çocuğu dövüyor olmasıydı. Aynı babayı asansöre hapsetti ve elleriyle kulağını kapattırdı.