Bursa OSB üzerine oynanan tehlikeli oyun…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa son bir haftadır tehlikeli bir oyuna sahne oluyor. Mudanya Yolu yerel bir gazetenin manşetinden cazibe merkezi ilan ediliyor. Devamında da Mudanya yolu üzerinde bulunan Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin boşaltılarak daha düzenli bir kent haline dönüştürülmesi yazılıp çiziliyor. Cadde İstanbul’un Barbaros Caddesi'ne alternatif gösteriliyor. Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı da bu duruma yaptığı açıklamalarla çanak tutuyor. Başkan açıklamalarında ‘OSB kentin gelişimine engel’ diyerek toptan kaldırılmasını bile gündeme getirebiliyor. Altında tekerlek mi var? 7 milyon metrekareyi nereye taşıyacaksınız diyen de yok tabi.

Konuyu gündeme getirenlerin amacı gün gibi ortada. Bu konuda planlı bir çalışmanın yürütüldüğü belli. Onların derdi rant. Bölgenin imara açılmasını istiyorlar. Böylece istedikleri AVM ve rezidansları rahatlıkla bölgeye inşa edebilecekler. Ama Bursa’nın kaderini OSB Başkanı Ali Uğur’un deyimi ile sanayicilikten sıkılan bir iki işadamının inisiyatifine bırakmak ne kadar doğru? Bu konu Bursa’nın en çok tiraj yapan bir gazetesinin manşetini 3 gün üst üste meşgul ediyor ve kentteki sivil toplum kuruluşlarından çıt çıkmıyor. Bursa kamuoyunun üzerine adeta ölü toprağı serpilmiş. Tuhaf olan bu. Ne sanayicilerin çatı kuruluşu dediğimiz BUSİAD ne Bursa OSB yönetiminden tatmin edici bir açıklama yok. Neden kamuoyu önüne çıkıp bir basın toplantısı düzenlenmiyor? Arkadaş sizin derdiniz nedir diye sorulmuyor? Anlamak mümkün değil.

Gözden çıkarılan (!) Bursa OSB’ye ilişkin bazı verileri paylaşalım ki nasıl bir yanlışın içinde olunduğu ortaya çıksın. 679 hektar alana kurulan bölgede 265 dolu sanayi parseli, 240 faal firma bulunuyor ve 46 bin kişi istihdam ediliyor. Bu yılki bütçesi 46,6 milyon TL olan bölgede arsa fiyatları 350 metrekare/dolar olarak şekilleniyor. Toplam ihracat hacmi 5 milyar dolar. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin en büyük 500 firması 2012 değerlendirmesine göre listede 11 firma bulunuyor. Bölgenin en büyük ihracatçısı Oyak Renault ve Bosch. Caddeye paralel Oyak Renault fabrikasına “kapatın taşınıyoruz” dediğimizi varsayalım. Hazır taşınıyorken başka bir ülkeye üretimi götürürlerse? Bosch da aynı konumda. Hâlâ büyük yatırımlar yapıyorlar.

Yabancı sermayenin tedirgin olması yatırımların gelmesini engeller. Kente yapılacak bu kötülüğün hesabını kim verecek? Mudanya caddesine paralel sanayi parsellerinin OSB sınırları içinden çıkarılması ve imara açılması demek OSB’nin çözülmesi anlamına gelir. Bursa’da sanayi yatırımlarına ‘dur’ denildiği bir dönemde, yatırımcıyı tedirgin etmeye kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum. Yatırım için yabancı sermayenin en fazla tercih ettiği kentin geleceği ile oynamak bu kadar kolay olmamalı.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar