'Carmen' yarın ADOB'da prömiyer yapacak

Fransız besteci Georges Bizet'nin 4 perdelik Opera eseri 'Carmen', yarın Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde ilk gösterimini yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Operadaki kadın kahramanların en renkli, 'en pervasız' olanı, tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası yarın prömiyer yapacak. Ankara Devlet Opera ve Balesinin (ADOB) sahneye koyacağı eser, Fransa'da 1875'te ilk sahnelendiğinde yerleşik opera ve ahlak anlayışının ihlali gibi algılanarak olumsuz tepkilerle karşılaşmış ve eleştirmenler tarafından yüzeysel, üstünkörü bulunarak afişten kaldırılmıştı.

Müziklerini Fransız besteci Georges Bizet'in yaptığı, geçen yıl Mersin DOB'ta seyirciyle buluşan Carmen, uzun bir aradan sonra da Ankara'da temsil verecek.

Eserin rejisörü Recep Ayyılmaz, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, İspanya'da bir tütün fabrikasında işçi olarak çalışan çingene kız Carmen'in içinde bulunduğu aşk üçgeni ve ölümle sonlanan hikayesinin işlendiğini söyledi.

Mağrur, erkeksi, sınır tanımayan... 

İlk sahneye koyulduğu günden itibaren yalnızca operanın değil, tiyatro ve sinemanın da değişik biçimlerde ele aldığı Carmen'in, değişik dönemlerde güncel sorunların bir aynası olduğunu belirten Ayyılmaz, "Sanatseverler sahnede sadece bir opera eseri değil aynı zamanda bol şenlikli, içinde balenin ve tiyatral ögelerin de olduğu görsel şölen izleyecek" dedi.

Eseri fantastik unsurlarla renklendirdiğini anlatan Ayyılmaz, "Opera tarihinde ilk defa bir mezzo sopranonun ve bir çingene personajın, sigara fabrikasında çalışan kadınların, kaçakçıların yer aldığı bir opera eseri bu. Oysaki o zamana kadar genellikle başrol oyuncuları sopranolar olur ve onların seslerine göre yazılmıştır, anlattığı hikayede burjuvazi ön plandadır. Dolayısıyla aykırı bir durum oluşmuştur Carmen ile birlikte" diye konuştu.

Ayyılmaz, elinden geldiğince Carmen tiplemesini mağrur, erkeksi, sınır tanımayan ve özgürlükçü yönleriyle bir film tadında sahneye yansıtmaya çalıştığını vurguladı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen ile Sunay Muratov eşliğinde, ADOB Balesi solistleri, orkestra, koro ve balesi sanatçılarının rol alacağı Carmen operasının dekoru Seyhan Atamer, kostümleri Gizem Betil, ışığı Müfit Özbek ve Emin Saraçoğlu imzası taşıyor.

Eserde Ferda Yetişer, Asude Karayavuz, Nesrin Gönüldağ, Don Jose Enrique Ferrer, Ayhan Uştik, Murat Karahan, Tuncer Tercan, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya, Esin Talınlı, Tuğba Mankal gibi isimler sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Opera Sahnesi'nde yarın saat 20.00'de seyirciyle bir araya gelecek eser 2 perde olarak sunulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir