85 yıllık Köy Kanunu değişiyor

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Akbulut, günümüz şartlarına uygun bir Köy Kanunu yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut, 1924 yılında yürürlüğe giren Köy Kanununun değiştirilmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.

Akbulut, 1924 yılında uygulamaya konan Kanunun, o günün şartlarına göre çok iyi bir düzenleme olduğunu, ancak değişen şartlar karşısında ihtiyaca cevap vermez hale geldiğini ifade etti.

Yeni bir Köy Kanunu hazırlanması için ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi istediklerini anlatan Akbulut, "Günümüz şartlarına uygun bir Köy Kanunu yapmak için çalışmalara başladık. Kurum ve kuruluşlardan gelecek talepler doğrultusunda, kanun taslağı hazırlanacak. 2009 yılı içerisinde TBMM'ye sunulması öngörülen kanun tasarısı, yine aynı yıl içinde kanunlaşacak" diye konuştu.

Kanunun getireceği sorumluluklar

Köy Kanunu, bir hayvana götüremeyeceği kadar yük yüklettirmemek gibi görev yüklenirken, köy muhtarı çıkan kanunları köylülere anlatmakla sorumlu tutuluyor.

Nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerlerinin köy olarak tanımlandığı kanunda, muhtarlar ise "köyün başı" olarak tanımlanıyor.

Kanun, "köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır; muhtar, devletin memurudur. Köy muhtarının ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa devlet memuru gibi yargılanır ve ceza görürler" hükmünü içeriyor.

Kanuna göre, köye ait işler, mecburi olan işler ile köylünün isteğine bağlı işler olarak ayrılıyor. Köylüye, cami, yol, okul ve "hela" yapmak gibi görevlerin yanı sıra su getirmek, ağaç dikmek, çevreyi temiz tutmak, bitkilere zarar veren böcek ve kuşları öldürmek gibi zorunlu görevler yükleniyor.

Köylerde yaşayanların yapmadığı zaman ceza alacağı mecburi işlerden bazıları şöyle:

"- Sıtma, sivrisinek tarafından aşılandığı ve sivrisinek de su birikintilerinde barındığı ve ürediği için her şeyden evvel köy sınırı dahilindeki su birikintilerini kurutmak.

- Köye kapalı yoldan içilecek su getirmek ve çeşme yapmak.

- Evlerde, odalarla ahırları bir duvarla birbirinden ayırmak.

- Köyün her evinde üstü kapalı ve kuyulu veya lağımlı bir hela yapmak ve köyün münasip bir yerinde herkes için kuyusu kapalı veya lağımlı bir (hela) yapmak.

Köyde yaşayan vatandaşlara, bazı işler yapması da kanunla öneriliyor. Bu işleri yapmamaları halinde herhangi bir ceza uygulanmıyor. Yapılması köylünün isteğine bağlı olan işler de mevcut.

Asayişi muhtar sağlayacak

Köyün sınırı içinde köylüye ait işleri yapmak ve yaptırmak, muhtarla onun başında bulunduğu ihtiyar meclisinin görevi sayılıyor.

Muhtarın yapacağı işler, devlet ve köy işleri olarak ayrı ayrı sınıflandırılıyor. Buna göre muhtarın en önemli görevlerinden biri asayişi sağlamak.