'Bilinçsiz diyet kalbe zarar verebilir'

"Dengeli ve kalp dostu bir diyetle beslenen kalp hastası, sigara da içmiyorsa kendisine en büyük iyiliği yapmış olur" diyen Prof. Dr. Görenek, kalp hastalarını bilinçsiz diyete karşı uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, son yıllarda gerçekte işe yaramayan hatta zararlı olan diyetlerin sıklıkla önerildiğini savunarak, "Kalp hastaları için mucize bir diyet yoktur" dedi. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Görenek, yaptığı açıklamada, koroner kalp hastalıklarının günümüzde ölümlerin en önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi. 

Kalp hastalarına önerilen diyet programlarına değinen Görenek, şöyle konuştu: 

"Son yıllarda özellikle diyet konusunda hastaların zihinleri karıştırılıyor. Hastaların duymak istedikleri 'mucizevi' ancak gerçekte işe yaramayan hatta zararlı olan diyetlerin önerildiğine sıklıkla tanık oluyoruz. Kalp hastaları için mucize bir diyet yoktur. İlaç alır gibi antioksidan, vitamin ya da omega asit kullanılması, kalp krizi riskini azaltmamaktadır. Dengeli ve kalp dostu bir diyetle beslenen kalp hastası, sigara da içmiyorsa kendisine en büyük iyiliği yapmış olur. Gerekli olan vitaminlerin ve omega asitlerinin besinlerden alınması gereklidir. Doğal yolla yani besinlerle alınmayan hiçbir vitamin, kalp hastalarında faydalı değildir. Tabii bunun bir istisnası var; kişi bir hastalığı nedeniyle düzenli beslenemiyorsa takviye gerekebilir." 

Görenek, diyet meyve ve sebze ağırlıklıysa, kişi haftada 2-3 gün derin deniz balığı tüketiyorsa, kuru baklagilleri seviyorsa, kırmızı et ve hamur işlerinden uzak kalabiliyorsa bunun kalp hastaları için sağlıklı olacağını vurguladı. 

Kalp hastalarının yemeklerin hazırlanmasında sıvı yağların tercih edilmesi gerektiğini anlatan Görenek, şunları kaydetti: 

"Aslında en doğrusu, bu tür beslenme alışkanlığının çocukluktan edinilmesidir. Hekimi aksini söylemiyorsa günde 30-45 dakika hızlı tempolu yürümelidir. Karışık egzersiz programlarına da ihtiyaç yoktur. Bu kadar basit. Başka mucizevi söylemlere itibar etmeyin. Hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda kolesterol düşürücü ilaçlarını kullanmaktan da kaçınmayın. Unutmayın siz tereddüt ettikçe, yanlış beslendikçe ve mucize peşinde koştukça damarlarınız tıkanmaya devam ediyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir