Çocukların da egzersize ihtiyacı var

Düzenli egzersiz kan basıncını ve kolesterol düzeyini kontrol eder, diyabete yakalanma riski azalır, ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski düşer

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uzmanlar, sadece yetişkin bireylerin değil, çocukların da hareketsiz kaldığını ve bu nedenle düzenli olarak egzersiz yapmaları gerektiğini vurguluyor.

 Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Demirel, 2013-2014 eğitim-öğretim yılının sona ermesinin ardından, ebeveynlere önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Çocukların hareket olanağını kısıtlayan televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri zamanın artmasına oranla koşu ve oyun gibi etkinliklere ayırdıkları sürenin azaldığına dikkati çeken Demirel, " Ebeveynler çocuklarına örnek olmalı. Birlikte egzersiz yapmalı, aktif zaman geçirmeliler. Egzersiz, çocukların sağlıklı kemik ve kas kitlesine sahip olmasına, stresini azaltmalarına, kendilerini daha iyi hissetmelerine, denge ve esnekliklerini geliştirmelerine, öğrenmeye daha hazır olmalarına, geceleri daha iyi uyumalarına neden olur" açıklamasında bulundu.  

Demirel, ebeveynlerin sağlıklı çocuklar yetiştirmeleri için spora yönlendirmeleri gerektiğini ve bu tür aktivitelerin düzenli olarak tekrarlanmasının öneminden bahsetti. Düzenli egzersizin çocukların gelişimine katkı sağladığına işaret eden Haydar Demirel, "Kan basıncını ve kolesterol düzeyini kontrol eder, diyabete yakalanma riski azalır, ileri yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski düşer, ilerleyen dönemlerde osteoporoz ve kemik kırılma riski azalır" diye konuştu.

Fiziksel aktivite okul başarısını artırır

Çocukların akademik başarı ve beyin fonksiyonlarının gelişimi için de egzersizin önemine değinen Prof. Dr. Demirel, ABD'de yayımlanan 7-11 yaş arasında aşırı kilolu çocuklarda yapılan ve 13 haftalık egzersiz programını içeren bir çalışmanın sonuçlarını anlattı.

Demirel, söz konusu sonuçlara göre, çocukların kilo kontrolü ve egzersizin beyin fonksiyonlarının gelişiminde etkili olduğunu, matematik becerileri ve karar vermeyi olumlu yönde etkilendiğini ortaya koyduğunu açıkladı.

Fiziksel etkinliklerin sınıf içi davranışı ve akademik başarıyı da olumlu yönde etkilediğini değinen Demirel, "Düzenli fiziksel aktiviteler, çocuğun hafızasını işe veya derse konsantre olmaya odaklar, sosyal hayatında pozitif davranışlar sergilemesine de yardımcı olur" ifadelerini kullandı.  

Sokak oyunları unutulmamalı

Çocukların kendi yaşına uygun keyif alabileceği aktivitelere teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Haydar Demirel, yaşa göre egzersiz süresi ve miktarının değişiklik gösterebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Demirel, çocukların halter kaldırma gibi ağırlık egzersizleri yerine kaslarını kuvvetlendirici sıçrama, barfiks ve şınav gibi hareketlere yönelmesinin fiziksel gelişimine daha uygun olduğunu ve 2 yaşın üzerindeki çocukların en az 2, okul çağındaki çocukların ise günde en az 1 saat bu tür fiziksel etkinlikleri yapması gerektiğinin altını çizdi. Demirel, egzersizle geçirilen sürenin önemli bir kısmının aerobik tarzda hareketlere ayrılması gerektiği önerisinde bulundu.

Koşma, yürüyüş, sıçrama, basketbol, tenis, futbol, voleybol, hentbol, cimnastik, paten kayma, bisiklet sürme gibi branşların çocuğun kemik gelişimine fırsat verdiğini dile getiren Demirel, yürüyüş, yakalamaca, ip atlama, seksek, mendil kapmaca, yakan top gibi hareket içeren aktif oyunların da önemli olduğunu vurguladı.

Demirel, ailelerin çocuklarıyla günde en az 30 dakika boyunca zaman geçirmesini ve dışarıda spor yapması tavsiyesinde de bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir