Diş hekimleri dijital atakta

Dişçi koltuğunda film izlemek, tabletlerde kişiye özel fotoğrafl arı görmek, dijital anesteziyle iğne korkusundan kurtulmak... Yeni nesil diş poliklinikleri insanlardaki diş hekimi korkusunu yenmenin yolunu teknolojiyle buldu...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - Dişle ilgili rahatsızlıklar hemen herkesin en son sıraya attığı sağlık sorunları grubunda. Genellikle iğne ve dolgu süreçlerinden çekinildiği için diş hekimleri de en az ziyaret edilen grup. Ancak bu sektör de dijital dünyanın avantajlarını polikliniklere taşıdı. Hedef, teknoloji tutkunu yeni nesil hastalara acıyla değil keyifl e hatırlayacakları bir deneyim yaşatmak. Özellikle iş dünyasında sağlıklı ve bakımlı dişlere sahip olmak için son dönemde diş polikliniklerine ilginin arttığını belirten DentGroup Yönetim Kurulu Üyesi Ortodonti Uzmanı Cihan Çapan, "Bizler de sosyal devrime ayak uydurduk" diyor.

"Türkiye'de en sık görülen diş problemi çürüklerdir. Zamanında tedavi edilmeyen bu çürükler yüzünden ilerleyen süreçlerde çok ciddi hasarlar meydana gelir. Esas problemimiz ağız ve diş bakımına gereken önemi göstermememiz" sözleriyle toplumun diş bakımına yaklaşımını özetleyen Çapan'a göre çürük diye ciddiye alınmayan vakalar ileride kanal tedavisi, sonrasında diş kaybı ve bunu takiben implant veya protez şeklinde kendini gösteriyor. Ancak bunun bilincinde olunmasına rağmen "dişçi korkusu" nedeniyle süreç askıya alınıyor.

Koltukta film keyfi

Diş hekimliği alanında teknolojik gelişmelerin etkisinin giderek arttığını, 'yeni nesil diş hekimliği' uygulamalarının hayata geçirildiğini belirten Çapan, "İnsanlar diş hekimine güle oynaya gitmezler. İğne korkusundan ileri gelen bu olumsuz tutuma, sürecin genel olarak acılı, ağrılı ve yavaş geçeceğine dair genel kanı da eşlik eder. Oysa günümüzde her şeyin dijitalleşmesiyle birlikte hastaların konforunu sağlamaya yönelik birçok gelişme oldu” diyor. Yeni nesil diş hekimliğinin tam bu noktada devreye girdiğini anlatan Çapan sözlerini, “Örneğin hasta kayıtları hasta tarafından tabletlerde kendi çektikleri fotoğrafl arı ile doldurulurken, tedavi sırasında onlara tepe ekranlardan keyifli vakit geçirtecek dizi ve filmleri Ipad'den seçebilir, bir sonraki randevusunda kaldığı yerden devam edebilirler" şeklinde sürdürüyor. En çok şikâyet edilen iğne fobisine de dijital anestezi ile zöçüm getirdiklerini söyleyen Çapan, "Kalem gibi bir cihaz, incecik ucuyla kan basıncını ölçerek belli dozlarda ilacı zerk ediyor. Hasta en ufak bir acı hissetmeden tedavisi gerçekleşiyor" diyor.

Günde 2 defa

Diş sağlığını korumanın çok basit iki yolu olduğunu vurgulayan Çapan, "Bunlar da günde iki defa yani sabah-akşam dişlerimizi fırçalamak ve altı ayda bir diş hekimine kontrol amaçlı gitmektir. Bu ikisi yapılırsa çoğu diş probleminin önüne geçmiş oluruz" şeklinde konuşuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir